SRPSKO RIBARSTVO TRPI VELIKU ŠTETU ZBOG VANREDNOG STANJA Prodata samo trećina uzgoja
15.4.2020 12:07 Autor: Ljiljana Begović
Direktor ribnjaka „Sutjeska“, u Opštini Sečanj, inženjer poljoprivrede Vidak Milošević kaže da je srpsko ribarstvo u ozbiljnom problemu od uvođenja vanrednog stanja, koje se poklopilo sa velikim postom, kada u redovnim okolnostima ostvaruje najveći prihod, a sada će uspeti da se proda jedva 30 odsto ribe od planiranog.
„Usred posta došli smo u situaciju da je objavljeno vanredno stanje, sve je stopirano. Ulazimo u veliki problem, imamo ribu, koju smo ostavili za Uskršnji post, a odmah za dve nedelje je i Đurđevdan, koji je, takođe, postan. Trebalo je da imamo ozbiljne prihode, a sve je to stalo. Prodaćemo možda tridesetak odsto te ribe koju je trebalo da prodamo“, objašnjava Milošević.
Za Uskršnji post, ali i za Đurđevdan, ribnjak „Sutjeska“ ostavio je stotinak tona konzumnog šarana, što je, kaže Milošević, 90 odsto potreba koje bi mogli da prodaju u tom periodu, u redovnim okolnostima.
On kaže da je to što neće prodati ribu samo jedan deo problema, drugi je što, kako kaže, riba, za razliku od ostalih poljoprivrednih proizvoda, ne može da stoji. „Nama riba sada stoji u objektima gde je spremljena za tržište, ona tamo kalira, uginjava. Moraćemo tu ribu, koju smo spremili za tržište, da vraćamo nazad u proizvodnju. Ona ima znatno manji prirast, znači povećavamo troškove“, kaže Milošević za Tanjug.
U situaciji, kad je srpsko ribarstvo generalno u problemu, jer „svake godine gubimo po jedan ribnjak“, vanredno stanje usled pandemije dodatni je udarac.
„Potrudićemo se da to naši zaposleni ne osete, ali u svakom slučaju biće nam potrebna pomoć države. Da li kroz neke olakšice vezano za obaveze prema Vodama Vojvodine i Pokrajinskom sekretarijatu, koje su pozamašne, pogotovo u poređenju sa zemljama u okruženju, kroz znatno više subvencije za kilogram prodate konzumne ribe. Trenutno je to skromnih 10 dinara po kilogramu“, kaže Milošević.
U ovoj, novonastaloj situaciji, zbog epidemije virusa korona, i u ribnjaku „Sutjeska“ strogo poštuju zdravstvene propise, mere o distanciranju, zaštiti zaposlenih, maskama, rukavicama.
„Mi smo zabranili posete i ulaske u upravnu zgradu. Svaki trgovac koji dođe po ribu, sačeka dole, mi mu donesemo fakturu, ide na jezero. Dakle, trudimo se da smanjujemo apsolutno kontakte sa svima koji su van ribnjaka. I pored svega toga, dosta je smanjena potražnja za ribom, kao posledica novonastale situacije“, kaže Milošević, ponovo navodeći primer da su, u redovnim okolnostima, u periodu od Lazareve subote, pa sve do Velikog petka, prodavali po sedam, osam tona dnevno, a sada toliko ne prodaju ni nedeljno.