Ekonomski pojam sa korenima u osvajanju Meseca i Marsa

Šta je „soft landing“ kome se nadaju srpska i svetska privreda?

AnalizaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

30.1.2023 13:45 Autor: Milica Rilak 9

Šta je „soft landing“ kome se nadaju srpska i svetska privreda? Šta je „soft landing“ kome se nadaju srpska i svetska privreda?
Ekonomisti i političari u Srbiji, kao i širom sveta, nadaju se da će neminovno usporavanje privrednog rasta u ovoj godini poprimiti formu „soft landinga“... Šta je „soft landing“ kome se nadaju srpska i svetska privreda?

Ekonomisti i političari u Srbiji, kao i širom sveta, nadaju se da će neminovno usporavanje privrednog rasta u ovoj godini poprimiti formu „soft landinga“ ili „mekog prizemljenja“, te da će do kraja godine kretanje BDP-a ipak biti u kolikom-tolikom plusu.

Dok takva očekivanja ne potkrepe podaci sa terena svi smo primorani da gledamo u zvezde, i to gotovo bukvalno, jer je pojam „soft landinga“, kako za Biznis.rs objašnjava profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić, ekonomska nauka pozajmila iz astronautike, nauke o putovanju u kosmos.

Najsvežija očekivanja analitičara iz domaćeg bankarskog sektora, izneta na NALED-ovoj panel diskusiji o makroekonomskim kretanjima u ovoj godini, kažu da će biti uspeh ako rast BDP-a na kraju godine bude veći od 1,5 odsto. To znači da je i dalje otvoreno pitanje da li će Srbija, nadajući se minimalnom rastu, ipak proći kroz recesiju i kakva će ona biti. Tu dolazimo do pojma „soft landing“.

„Taj pojam ekonomija je preuzela iz terminologije o putovanjima na Mesec i Mars, za koja je razvijana tehnika usporavanja raketa, kako ne bi naglo sletale na ta nebeska tela i razbijale se. Meko prizemljenje, u tom smislu, je lagano spuštanje, uz značajno usporavanje brzine, ali bez posledica po letelicu“, kaže profesor Arsić.

U ekonomiji, kako ističe, taj termin označava umeren ili blagi pad privredne aktivnosti.

„To znači da se ne očekuje nagli i dubok pad kakav je zabeležen, recimo, tokom pandemijske 2020. godine, kada je BDP u svim zemljama za nekoliko meseci pao za pet do 10 procentnih poena. Desila se, dakle, suprotnost ‘mekom prizemljenju’. Kada govorimo o ‘soft landingu’, govorimo o padu koji nije dubok i nije velik i što se, prema nekim procenama, desilo u SAD tokom 2022. godine. U toj zemlji je recesija zabeležena tokom prva dva kvartala, da bi u trećem došlo do oporavka i sada se čekaju detaljni podaci za poslednji kvartal prošle godine“, objašnjava Arsić.

Izvor: Freepik.com

Naš sagovornik naglašava da je ključ za razlikovanje dve vrste recesije – kretanje zaposlenosti. Ako je kratkotrajna, blaga kriza u pitanju, ne dolazi do rasta nezaposlenosti.

„Kada je reč o Srbiji i celoj Evropi, ‘soft landing’ je i dalje najverovatniji scenario, ukoliko ne dođe do eskalacije geopolitičkih sukoba koja nije isključena, jer nema na vidiku mirovnog sporazuma za Ukrajinu, a i sukob sa Iranom ‘visi u vazduhu’. Takođe, ako se desi nestašica gasa, to bi dovelo do velikog poremećaja u globalnoj ekonomiji i dubokog pada privredne aktivnosti u evropskim zemljama“, upozorio je Arsić.

Kada je reč o „soft landingu“ u Srbiji, glavni ekonomista OTP banke u Srbiji Dragoslav Veličković rekao je na NALED-ovoj panel diskusiji da njihove analize ukazuju na to da će biti dobro ako privredni rast u Srbiji do kraja godine dođe do jedan odsto.

„Analitičari još utvrđuju da li ćemo zabeležiti ‘soft landing’ u prvoj polovini godine, a na usporavanje privrednog rasta svakako utiče rast kamatnih stopa“, ukazao je Veličković.

Na drugoj strani planete, a kako stoji u analizi brokerske kuće Momentum Securities, protekla sedmica donela je snažan rast akcija na Njujorškoj berzi nakon što je američki BDP u četvrtom tromesečju 2022. porastao više od očekivanja i tako povećao šanse za scenario „mekog prizemljenja“ američke privrede.

Podsetimo da bi tokom ove nedelje i Međunarodni monetarni fond trebalo da objavi svoje prognoze globalnog, kao i privrednog rasta za ključne zemlje i regione.

  • NATI29

    30.1.2023 #1 Author

    Svi se nadamo tome

    Odgovori

  • VOJKAN

    30.1.2023 #2 Author

    Valjda će biti i meko prizemljenje za ove cene što ovoliko u vis skaču

    Odgovori

  • Emilija

    30.1.2023 #3 Author

    Nadamk se da ce biti zadovoljavajuce

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    30.1.2023 #4 Author

    To bi bio dobar scenario ali sve zavisi od geipolliticke situacije koja je neizvesna u celom svetu a kod nas zbog Kosovai i pritisaka jos neizvesnija.

    Odgovori

  • Anna

    30.1.2023 #5 Author

    Mi smo recesiji već duži vremenski period, i teško da ćemo uskoro izaći iz iste.

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.1.2023 #6 Author

    Videcemo da li ce biti najverovatniji scenario kako prognoziraju…

    Odgovori

  • Milisavka

    30.1.2023 #7 Author

    Daj bože da sve to bude dobro, mada taman nas je krenulo, sad bar da održimo ono što smo imali do sada, bez većih gubitaka i biće dobro.

    Odgovori

  • BRANA19

    31.1.2023 #8 Author

    Valjda ce biti neka korist i od toga.

    Odgovori

  • tamara71

    18.10.2023 #9 Author

    Soft landing je mitska pojava kojoj se centralni bankari mole

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...