U toku izrada nacrta Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima

Šta se dešava u sektoru rudarstva – od rudne rente 15 milijardi dinara, premašena proizvodnja bakra

IzdvajamoSrbija

19.8.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 13

Šta se dešava u sektoru rudarstva – od rudne rente 15 milijardi dinara, premašena proizvodnja bakra Šta se dešava u sektoru rudarstva – od rudne rente 15 milijardi dinara, premašena proizvodnja bakra
Ministarstvo energetike i rudarstva (MRE) objavilo je izveštaj o radu u okviru obeležavanja 100 dana od kada je kabinet premijera Miloša Vučevića stupio na... Šta se dešava u sektoru rudarstva – od rudne rente 15 milijardi dinara, premašena proizvodnja bakra

Ministarstvo energetike i rudarstva (MRE) objavilo je izveštaj o radu u okviru obeležavanja 100 dana od kada je kabinet premijera Miloša Vučevića stupio na dužnost, i u tom dokumentu dat je pregled aktivnosti po sektorima u okviru nadležnosti MRE, uključujući i rudarstvo i geologiju, koji su ovih dana u centru pažnje zbog diskusije o eksploataciji litijuma.

Prema izveštaju ministarstva za oblast geologije i rudarstva, za prvih sedam meseci ove godine na osnovu naknade za eksploataciju uplaćeno je 15 milijardi dinara ili čak 37 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

U izveštaju MRE ističe se da proizvodnja rude metala beleži konstantan rast i da je u prvih sedam meseci ove godine u odnosu na 2023. godinu veća za 13 odsto, dok je proizvodnja koncentrata bakra i zlata veća za 22 odsto.

„Metalurškom preradom u Boru za prvih sedam meseci 2024. godine proizvedeno je više od 85.000 tona katodnog bakra, čime je premašena ukupna proizvodnja za celu 2023. godinu.

Sa druge strane, u izveštaju se konstatuje da je stanje proizvodnje uglja stabilno „uprkos vremenskim neprilikama“ i da je ona na površinskim kopovima u okviru EPS a.d. na nivou proizvodnje iz 2023. godine,
dok je proizvodnja otkrivke veća za osam odsto, u podzemnim rudnicima „Resavica“ zabeležen je rast proizvodnje od četiri odsto od početka godine do kraja jula.

PK Kolubara / Izvor: Elektroprivreda Srbije, eps.rs

MRE je u izveštaj stavilo i podatke o radu inspektora iz oblasti geologije i rudarstva.

„Broj inspekcijskih nadzora u oblasti geologije i rudarstva u prvih sedam meseci 2024. godine je premašio ukupan broj nadzora na nivou cele 2022. godine, a za 30 odsto je veći u odnosu na prvih sedam meseci 2023. godine“, naveli su iz MRE.

Novi Zakon o rudarstvu do kraja godine

U izveštaju su se našli i podaci o planiranim aktivnostima, među kojima dominira rad na regulativi.

U toku je izrada nacrta Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim će pre svega biti prepoznat značaj mineralnih sirovina u delu kritičnih i strateških, usaglašavanje odredbi sa regulativom EU, veće učešće Republike Srbije u odlučivanju, kao i definisanje potencijalnih strateških nalazišta, koja će isključivo biti predmet različitih vidova ugovaranja sa državom, a što će sveukupno dovesti do veće zaštite interesa Republike sa jedne strane, a sa druge predvidivosti za nova investiciona ulaganja“, navelo je MRE u izveštaju.

Zijin, Bor / Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

Usvajanje novog Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima se očekuje do kraja 2024. godine, do kada bi trebalo da bude završena i Strategija upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima za period od 2025. do 2040. godine, sa projekcijom do 2050. godine, zajedno sa Strateškom procenom uticaja na životnu sredinu.

Iz MRE navode i da se sprovode pripremne aktivnosti na izradi Zakona o ugljovodonicima, čije se usvajanje očekuje do kraja 2025. godine.

„Izrađena su tri pravilnika kojima se bliže definiše sadržaj investiciono tehničke dokumentacije iz oblasti rudarstva, kao i programa osnovnih geoloških istraživanja od javnog interesa. U toku su intezivne aktivnosti na pripremi nekoliko podzakonskih akata iz oblasti geologije i rudarstva“, stoji u izveštaju MRE o radu u okviru kabineta premijera Miloša Vučevića.

  • Milan

    19.8.2024 #1 Author

    Ovo su smešno male pare na budžet od 19 milijardi Evra, a to je 127 miliona Evra.. a štetne posledice su nesagledive.

    Odgovori

    • Bojan Nikolić

      19.8.2024 #2 Author

      Slažem se Milane. Kad vidiš ono devastirano područje malo je i 19 milijardi evra. Toliko su oni koji to explatišu najmanje zaradili.

      Odgovori

  • rale

    19.8.2024 #3 Author

    Hvalimo se povećanjem proizvodnje bakra,zlata…a samo imajte na umu da što ga više kopamo,njega je sve manje a jednogdana će i nestati.

    Odgovori

    • Kole

      19.8.2024 #4 Author

      😂😂

      Odgovori

    • Марко

      19.8.2024 #5 Author

      Ne znam te velike cifre da racunam samo znam da od celokupnog iskopavanja u srbiji ostane 3%Najvise 5% to je ako uzmemo sto potrose kinezi
      Ovde.95 procenata odvezu ,toje sto prijave a ono sto ode na dodjem ti.Mi smo propala prica.Kupe nam hitnu pomoc za 50000e i odvezu za 100000 miliona.Pa nismo mi budale nego skolujemo i placamo budale.

      Odgovori

  • Lale

    19.8.2024 #6 Author

    Znači, Kinezi na našem bakru, zlatu i ostalim plemenitim metalima zarađuju bogatstvo a nama ostaje sića od rudne rente! Zna li neko koliko na berzi košta tona katodnog bakra? E, to pomnožite sa 85000 i dobićete zaradu Kineza (plus zlato, plus srebro, plus…). Kad sve iskopaju nama će ostati jalovina! „Pametno i napredno“ nema šta!!!

    Odgovori

  • ELLA

    19.8.2024 #7 Author

    Rudna renta najsitnija mrvica. Postali smo kolonija

    Odgovori

  • Iznogud

    19.8.2024 #8 Author

    Kineska firma je povecala proizvodnju bakra,usput je odnela u jalovini sve ono sto i ne znamo da postoji poput osmijuma,paladijuma…ali usput su nam zatrovali reke,razorili zemlju,potrovali gradjane i odneli ono sto smo mi trebali sacuvati nasoj deci.U clanku pre ovog u istim novinama pise da sve ono sto je ustedjeno lane u epsu je pojedeno ovih dana za uvoz struje…necete kopati zakljucak je vise nego ispravan.

    Odgovori

  • Srbin iz Metohije

    19.8.2024 #9 Author

    Cime se bre ova sns mafija hvali hiljadama tona „ovoga i onoga“ ?! Kakve to ima veze sa Srbijom ? Davolji advokat je to poklonio Kinezima zarad nekih njegovih interesa ! A Srbija je dobila : pustos , otrovane reke , unistenu zauvek teritoriju , bezocno sirenje pustosi , bahato ponasanje Kineza , kacer (svaki cetvrti zitelj Bora , mnoge druge bolesti… A da i neku bednu rudnu rentu (koliko zuti odrede) ! Zuti iz Srbije izvoze koncetrat po nekim manipulativnim cenama “ majci’ firmi u Kinu , tamo (u Kini) urade finalizaciju i zgrnu milijarde dolara ! Cerka firma
    u Srbiji koja je koncetrat izvezla po sramotno niskoj ceni nema profit i nema placanja poreza na dobit drzavi Srbiji !!! E to je genijalni posao djavoljeg advokata sa “ bratom Sijem !!! To isto hoce i sa rudnikom litijuma u Jadru zbog njegovih interesa jer Srbija ima samo stetu !!! ALI NECE MOCI – NECE KOPATI !!!

    Odgovori

  • Lucky

    19.8.2024 #10 Author

    To znaci da su stranici odneli 4,166 milijardi evra!!! Za nesto sto smo imali vec oformljeno i nas 100%ni kadar!!!! Koliko mora da budes idiot ,tako nesto da dozvolis!!! Znaci da si nesposobni neradnik plus idiot!!! Sto se tice ekologije u ovom slucaju,dano je ona unistena!!! Nema rovanja zemlje a da se cuva ekologija,to su budalastine!!!Strucnjaci koji tvrde suprotno su placene duse!!! Kako se u slucaju TRBa nama nije isplatilo,tj.nasim strucnjacima i vladu na celu sa avom a kinezima se isplati???Onaj masinbravar za koga je pitanje da li je i to bio,koji ni materni jezik nikad nije naucio ,video je isplarivist toga a pre njega i nasi kraljevi i vlada i skupstina u kojoj je bilo i polupismenih!!! Znaci sa ovim diplomama mozete samo vatru da potpalite ili da potopite u vodu da omeknu pa d.peta da brisete!!! Ja bi ih koristio da vam palim ,,biciklice,, idioti prokleti a znam masu ljudi koji bi vas njima potpalili potopljene u bazen s naftom!!!! Evo izasli su na ulice s i oni koji bi to uradili!!!!

    Odgovori

  • Saša

    20.8.2024 #11 Author

    Rudna blaga Srbije NE pripadaju političarima na vlasti da ih oni prodaju ili daju na eksploataciju.

    Odgovori

  • STEPA

    20.8.2024 #12 Author

    Stvarno sramota za situ koju dobijamo

    Odgovori

    • LAKI

      20.8.2024 #13 Author

      Ne dobijemo mi ništa kad bi uračunali trajno uniištenje prirode u okolini, mi smo na velikom gubitku a i tih 5 posto će ionako mafija među sobom da podeli, a narod će proći kao oni robovi u Kongu.

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.