Isti trend beleži se i u Evropskoj uniji

Stariji građani sve siromašniji, žene posebno ugrožene

AnalizaOsiguranjeSrbija

14.3.2024 14:31 Autor: Milica Vojtek 7

Stariji građani sve siromašniji, žene posebno ugrožene Stariji građani sve siromašniji, žene posebno ugrožene
Starije stanovništvo je sve siromašnije, pokazuju podaci objavljeni u publikaciji Republičkog zavoda za statistiku – „Ne izostaviti nikoga iz razvoja“. Takođe, u Srbiji je... Stariji građani sve siromašniji, žene posebno ugrožene

Starije stanovništvo je sve siromašnije, pokazuju podaci objavljeni u publikaciji Republičkog zavoda za statistiku – „Ne izostaviti nikoga iz razvoja“.

Takođe, u Srbiji je ova demografska grupa izložena i rastućim rizicima od finansijskog siromaštva u periodu od 2017. do 2022. godine.

Isti trend beleži se i na teritoriji Evropske unije, s tim da su stariji građani u našoj zemlji u većem procentu izloženi ovim rizicima.

Izvor: Republički zavod za statistiku

Ono što je specifično jeste da je na samom početku istraživanja, 2017. godine, starije stanovništvo bilo u manjem procentu izloženo rizicima od finansijskog siromaštva u odnosu na mlađe grupe stanovništva.

„Stanje se, međutim, promenilo usled kontinuiranog porasta udela stanovništva u riziku od siromaštva među starijima, a opadanja među mlađim grupama stanovništva, pa su u 2022. godini stariji bili izloženi rizicima siromaštva u većem procentu nego deca i kategorije stanovništva između 18 i 64 godine starosti“, navodi se u publikaciji.

Među stanovništvom starosti 65 i više godina, 14 odsto ima raspoloživi prihod niži od 50 odsto medijane ekvivalentnog prihoda. Rodne razlike su kontinuirano izražene u periodu 2013–2022, i manifestuju se kao veća proporcija stanovništva sa raspoloživim prihodom nižim od 50 odsto medijane među ženama nego među muškarcima.

Izvor: Republički zavod za statistiku

Starije stanovništvo u Srbiji znatno ređe nego stanovništvo mlađe od 65 godina koristi internet.

Tek svaka deseta starija osoba u toku prethodne godine koristila je internet za pristup informacijama na web stranama državne uprave, a tek svaka dvadeseta je podnosila neki zahtev preko interneta.

„U poređenju sa vršnjacima koji žive u EU, starije osobe u Srbiji znatno ređe koriste internet za pristup informacijama na vladinim portalima ili za podnošenje različitih zahteva državnim institucijama“, navedeno je u publikaciji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...