Domaćinstva od 1. januara kilovat-čas plaćaju 12,4 dinara

Struja za građane poskupljuje osam odsto, privreda još čeka novu cenu megavata

InfrastrukturaSrbija

29.11.2022 15:03 Autor: Milica Rilak 4

Struja za građane poskupljuje osam odsto, privreda još čeka novu cenu megavata Struja za građane poskupljuje osam odsto, privreda još čeka novu cenu megavata
Agencija za energetiku zvanično je objavila da će prosečna cena struje za domaćinstva od 1. januara sledeće godine iznositi 12,4 dinara po kilovat-času, dok... Struja za građane poskupljuje osam odsto, privreda još čeka novu cenu megavata

Agencija za energetiku zvanično je objavila da će prosečna cena struje za domaćinstva od 1. januara sledeće godine iznositi 12,4 dinara po kilovat-času, dok za sada nije poznato da li će i koliko poskupeti struja za privredu, koja od septembra plaća 95 evra bez PDV-a za megavat-čas (MWh) ili blizu 27 odsto više nego u prvoj polovini godine.

Kada se u septembru u javnosti spekulisalo o potencijalnom novom poskupljenju, premijerka Ana Brnabić demantovala je da će cena otići na 120 evra po MWh, i od tada nema novih informacija niti procena kolika bi ta cena mogla da bude od prvog dana nove godine.

Urednik „Makroekonomskih analiza i trendova“ Ivan Nikolić je u analizi kretanja cene struje za privredu u Evropi i Srbiji, a na osnovu podataka Eurostata za prvu polovinu godine, konstatovao da kompanije u Srbiji očigledno imaju u proseku dvostruko niže troškove za električnu energiju u odnosu na njihove kolege iz EU.

„Prosečna cena električne energije za privredu sa uračunatim PDV-om i taksama u Srbiji je sa 9,5 evrocenti po kilovat-času (KWh) iz prvog polugodišta 2021. za godinu dana otišla na 11,6 evrocenti/kWh, odnosno uvećana je za 21,3 odsto, dok je cena struje za privredu u EU i evrozoni zabeležila rast od 38,4 i 39 odsto, respektivno“, naveo je Nikolić u poslednjem izdanju MAT-a.

Izvor: Makroekonomske analize i trendovi (MAT) 334, Eurostat

Na domaćem tržištu, cena struje za privredu od 95 evra po megavat-času bez PDV-a važi do 31. decembra, dokle važi i Vladina preporuka da se sa kupcima na komercijalnom tržištu zaključuju ugovori po toj ceni. Međutim, koliko god da je struja u Srbiji povoljnija u odnosu na EU prosek, ona stvara glavobolju proizvođačima.

„Nezapamćeno povećanje cene energenata direktno utiče na povećanje troškova. Na kraju 2021. godine struju smo plaćali 45 evra/MWh, početkom 2022. godine cena je skočila na 75 evra, da bi od septembra dodatno porasla na 95 evra. Isto tako, povećanje cene nafte donelo nam je povećanje putnih troškova“, rekao je nedavno za Biznis.rs direktor kompanije za proizvodnju obuće DAG-Co Darko Ilić.

Sa druge strane, neki privrednici su još u septembru, u jeku diskusije o ceni struje, upozoravali da je vreme jeftine električne energije prošlo, pa je tako predsednik ITM sistema Toplica Spasojević za Biznis.rs prognozirao da je „realno da se cena struje kreće oko 150 evra po MWh“.

Osnivač i vlasnik Galeb grupe Radoslav Veselinović je za naš portal ukazao i da se neke privredne grane, koje imaju preveliku potrošnju struje i gasa u svom procesu proizvodnje, mogu suočiti sa problemom održavanja rentabilnosti proizvodnje uz rast cena energenata.

„Kod nas struja učestvuje sa pet-šest odsto u finalnom proizvodu, ali kod nekih je to i do 10-20 odsto i oni su u većem problemu”, ocenio je Veselinović početkom novembra za Biznis.rs i zaključio da je bolje da cena struje raste i da imamo urednije snabdevanje, nego da nemamo električnu energiju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...