Poreska uprava odredila šest datuma kao krajnje rokove za izmirenje nameta

Sve poreske obaveze koje na naplatu dolaze u oktobru

PoreziPoslovanjeSrbija

27.9.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 5

Sve poreske obaveze koje na naplatu dolaze u oktobru Sve poreske obaveze koje na naplatu dolaze u oktobru
Za svaki mesec u godini Poreska uprava objavljuje kalendar na osnovu koga obveznici mogu na vreme da pripreme potrebnu dokumentaciju i plate svoje obaveze... Sve poreske obaveze koje na naplatu dolaze u oktobru

Za svaki mesec u godini Poreska uprava objavljuje kalendar na osnovu koga obveznici mogu na vreme da pripreme potrebnu dokumentaciju i plate svoje obaveze kako bi izbegli zateznu kamatu.

Prema kalendaru za oktobar 2023. godine prva obaveza koja već 2. oktobra stiže na naplatu je plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za avgust.

Do četvrtka, 5. oktobra, obveznicima je dat rok da dostave izveštaje o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu. Obaveštenje se dostavlja na obrascu OZU.

Takođe, do istog datuma poslodavci moraju da dostave obaveštenja na obrascu IOSI o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplate sredstva.

Za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec, na obrascu PP-PPNO, dat je rok do 10. oktobra.

Isti datum važi i za dostavljanje poreske prijave i plaćanje PDV-a za prethodni mesec od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV.

Do ponedeljka, 16. oktobra, obveznici u Srbiji imaju rok da izmire većinu poreskih obaveza prema državi. Svi oni koji se bave samostalnom delatnošću do tog dana, da bi izbegli kamate, moraju da plate akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec.

Isti datum Poreska uprava odredila je kao krajnji rok za plaćanje poreza na prihod od pružanja ugostiteljskih usluga za III kvartal 2023. godine.

Foto: Pexels.com

Takođe, do 16. oktobra sveštenici, verski službenici, domaći državljani zaposleni u inostranstvu, kao i inostrani penzioneri, moraju da plate doprinose da bi izbegli kazne.

Isti rok važi i za podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec. Prijava se podnosi na obrascu PP OD-O.

Još jedna obaveza za PDV obveznike u toku meseca je podnošenje obrasca PID PDV 1 za septembar, ako je u septembru ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV-a koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo.

Kada je reč o obveznicima koji PDV plaćaju kvartalno, poslednji dan za ispunjavanje obaveze je 16. oktobar. Prijava se podnosi na obrascu PP PDV.

“Podnošenje Obrasca PID PDV 1 za treće tromesečje ako je obveznik u trećem tromesečju ispunio jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo, obavezno je do sredine meseca oktobra, tačnije do 16.”, navode iz Poreske uprave.

Isti datum u poreskom kalendaru upisan je kao poslednji rok za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec, kao i obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca.

Do istog dana ostale su obaveze izmirenja još dva nameta. Prva je podnošenje poreske prijave za obračun akcize za prethodni mesec, na obrascu PP OA, dok je druga obračun akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec.

Krajem meseca, prema poreskom kalendaru, frilenseri, odnosno svi oni koji imaju obavezu samooporezivanja moraju do 30. oktobra da podnesu poreske prijave i plate obaveze za prihode od ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i ugovorne naknade za izvršen rad za treći kvartal 2023. godine.

Narednog dana 31. oktobra ističe rok paušalno oporezovanim preduzetnicima koji moraju podneti zahtev za ovakvu vrstu oporezivanja za 2024. godinu.

Poslednji dan meseca oktobra rezervisan je za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za septembar 2023. godine, kao i za plaćanje obračunate akcize za period od 1. do 15. dana u mesecu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...