Naknade određene za sve vrste nekretnina

Takse za legalizaciju objekata u Srbiji i do tri miliona dinara

NekretninePoreziSrbija

26.7.2024 15:22 Autor: Ljiljana Begović 12

Takse za legalizaciju objekata u Srbiji i do tri miliona dinara Takse za legalizaciju objekata u Srbiji i do tri miliona dinara
U Srbiji postoji oko 2,1 milion objekata koji nisu legalizovani, a godišnje se reši oko 40.000 predmeta. Iz NALED-a kažu da od 2015. godine... Takse za legalizaciju objekata u Srbiji i do tri miliona dinara

U Srbiji postoji oko 2,1 milion objekata koji nisu legalizovani, a godišnje se reši oko 40.000 predmeta. Iz NALED-a kažu da od 2015. godine do danas nisu primetili značajan napredak u brzini rešavanja predmeta, navodeći da je, prema njihovim procenama, ovim tempom za legalizaciju svih nekretnina potrebno oko 40 godina.

Iz advokatske kancelarije Stojković Advokati navode da je legalizacija često veoma dugotrajan proces.

“Ozakonjenje objekata u Republici Srbiji je postupak koji omogućava legalizaciju nezakonito izgrađenih objekata, usklađivanje sa važećim planskim dokumentima i upis prava svojine u javnim evidencijama. Postupak se pokreće na osnovu obaveštenja o vidljivosti objekta na satelitskom snimku koje nadležnom organu dostavlja organ nadležan za poslove državnog premera i katastra”, kažu advokati.

Oni dalje objašnjavaju da objekti koji se mogu uskladiti sa važećim planskim dokumentom u pogledu namene i spratnosti mogu biti predmet ozakonjenja. U suprotnom zahtev će biti odbijen.

“Nadležni organ prvo utvrđuje da li je za objekat doneto rešenje kojim se odbija zahtev za legalizaciju prema ranije važećim propisima. Ako je takvo rešenje pravosnažno, zahtev za ozakonjenje se odbija. Ako se utvrdi da objekat ispunjava uslove za ozakonjenje, vlasnik nezakonito izgrađenog objekta mora dostaviti dokaz o odgovarajućem pravu u roku od 30 dana. Ako vlasnik ne dostavi dokaz ili ne zatraži produžetak roka, zahtev će biti odbijen”, objašnjavaju pravnici advokatske kancelarije Stojković Advokati.

Sledeći korak odnosi se na geodetski elaborat. Nakon što nadležni organ utvrdi postojanje odgovarajućeg prava, vlasnik mora dostaviti izveštaj sa elaboratom geodetskih radova u roku od 30 dana. U suprotnom, zahtev za ozakonjenje će biti odbijen.

Stambeni kredit za kuću
Foto: Unsplash

Plaćanje taksi

Za sve objekte u postupku ozakonjenja plaća se taksa koja se deli između lokalne samouprave i budžeta Republike Srbije ili autonomne pokrajine. Taksa varira u zavisnosti od vrste i veličine objekta:

  • Za porodične objekte površine do 100 kvadratnih metara plaća se 5.000 dinara
  • Za porodične nekretnine od 100 do 200 metara – 15.000 dinara
  • Taksa za porodične objekte od 200 do 300 kvadrata – 20.000 dinara
  • Ukoliko je objekat površine preko 300 kvadratnih metara – 50.000 dinara
  • Za stambene i komercijalne objekte do 500 kvadratnih metara – 250.000 dinara
  • Za veće stambene i komercijalne objekte od 500 do 1.000 kvadrata – 500.000 dinara
  • Ako su stambeni ili komercijalni prostori za legalizaciju površine od 1.000 do 1.500 kvadratnih metara – milion dinara
  • Najviši iznos od 3.000.000 dinara plaća se za legalizaciju stambenih i komercijalnih objekata preko 1.500 kvadratnih metara

Kada je reč o preduzetnicima, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je preciziralo primenu člana 33. Zakona o ozakonjenju objekata za nezakonito izgrađene objekte čiji vlasnik je preduzetnik. Takva taksa iznosi 5.000 dinara za objekte do 100 kvadratnih metara koji se koriste za određene zanatske delatnosti.

“Po utvrđivanju ispunjenosti svih uslova i plaćanju takse, nadležni organ izdaje rešenje o ozakonjenju. Rešenje omogućava upis prava svojine u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti ili katastaru vodova. Nadležni organ po službenoj dužnosti zatim dostavlja elaborat geodetskih radova i primerak rešenja organu nadležnom za poslove državnog premera i katastra. Ozakonjenje objekata je složen proces koji zahteva pažljivo praćenje zakonskih procedura i pravovremeno dostavljanje potrebne dokumentacije. Pravilna priprema i razumevanje propisa mogu znatno olakšati ovaj postupak i osigurati uspešnu legalizaciju objekata u Republici Srbiji”, zaključuju advokati iz kancelarije Stojković Advokati.

  • Jj992

    26.7.2024 #1 Author

    Nije dugotrajan postupak za sve…

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    27.7.2024 #2 Author

    I dalje ima previše papirilogije i čekanja

    Odgovori

  • gagica

    27.7.2024 #4 Author

    Trebalo bi to malo uprostiti i ubrzati.

    Odgovori

  • JANA

    28.7.2024 #5 Author

    Previše nelegalizovanih objekata

    Odgovori

  • JANA

    28.7.2024 #6 Author

    Treba uprostiti sve, staviti istu cenu i sto manje papirologije. Država će tima profitirati kroz porez kasnije

    Odgovori

  • Manja

    28.7.2024 #8 Author

    Samo 40 godina da se rese svi predmeti…

    Odgovori

  • KSHMR

    30.7.2024 #9 Author

    neda vucic da se resi problem legalizacije prosto

    Odgovori

  • Brana

    2.8.2024 #10 Author

    Treba uprostiti i ubrzati

    Odgovori

  • Grocka

    4.8.2024 #12 Author

    Samo da se ne legalizuje, to je cilj

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.