od sledeće godine uvođenje sistema e-Agrara

Tanasković: Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije dobro organizovan sistem

AgrobiznisBiznisSrbija

13.12.2022 19:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Tanasković: Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije dobro organizovan sistem Tanasković: Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije dobro organizovan sistem
Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Jelena Tanasković rekla je u utorak da Poljoprivredne savetodavne i stručne službe (PSSS) predstavljaju dobro organizovan sistem koji je u... Tanasković: Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije dobro organizovan sistem

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Jelena Tanasković rekla je u utorak da Poljoprivredne savetodavne i stručne službe (PSSS) predstavljaju dobro organizovan sistem koji je u svakom trenutku spreman da odgovori zahtevima savremene poljoprivrede.

Ona je, prilikom obeležavanja 100 godina savetodavstva u poljoprivredi Srbije u Vrnjačkoj Banji, rekla da su savetodavci na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima u oko 450.000 poljoprivrednih gazdinstava u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje, kao jedne od najvažnijih delatnosti za ekonomsku stabilnost svake zemlje, prenosi Beta.

„PSSS su važna karika i oslonac Ministarstvu poljoprivrede u ostvarivanju plana unapređenja poljoprivredne proizvodnje. Potrebno je da službe nastave sa aktivnostima koje su im zadate kroz Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja“, rekla je Tanasković.

Dodala je da se od službi očekuje rad na povećanju prinosa i kvaliteta poljoprivrednih proizvoda, transferu znanja iz oblasti primene najsavremenijih tehnologija u proizvodnji, primeni digitalnih alata, sa posebnim akcentom na ostvarenju dodate vrednosti u proizvodnji.

Ona je rekla da će se sledeće godine uvesti sistem e-Agrara, pa će savetodavci odigrati i bitnu ulogu u edukaciji poljoprivrednika i davanju objašnjenja u korišćenju te digitalne platforme.

Prioritet u narednom periodu, po njenim rečima, biće dalje ulaganje u razvoj celokupnog sistema poljoprivrede i savetodavstva u Srbiji, u skladu sa definisanim pravcima vlade Srbije.

Sistem PSSS-a obuhvata ukupno 34 službe, koje pokrivaju sva područja i nalaze se u: Nišu, Valjevu, Vranju, Kraljevu, Jagodini, Beogradu, Kosovskoj Mitrovici, Kragujevcu, Kruševcu, Leskovcu, Užicu, Negotinu, Novom Pazaru, Čačku, Pirotu, Smederevu, Požarevcu, Šapcu, Prokuplju, Zaječaru, Knjaževcu, Loznici, Novom Sadu, Vršcu, Bačkoj Topoli, Rumi, Somboru, Pančevu, Senti, Subotici, Vrbasu, Zrenjaninu, Kikindi i Sremskoj Mitrovici.

  • VERA

    14.12.2022 #1 Author

    Pored rada Savetodavne stručne službe vrlo je bitan i rad resornog ministarstva na unapređenju poljoprivrede.

    Odgovori

  • TATJANA

    15.12.2022 #2 Author

    Dobro da se neko setio da kod nas postoji i poljoprivreda

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...