Navodnjavanje ključno za opstanak domaćih preduzeća

Teška godina za proizvođače šećera, pet firmi pred zatvaranjem

AgrobiznisSrbija

4.10.2024 15:13 Autor: Ljiljana Begović 2

Teška godina za proizvođače šećera, pet firmi pred zatvaranjem Teška godina za proizvođače šećera, pet firmi pred zatvaranjem
Ova godina donela je izazove za industriju šećera u Srbiji, posebno u kontekstu globalnih klimatskih promena i tržišnih turbulencija. Sezona prerade šećerne repe počela... Teška godina za proizvođače šećera, pet firmi pred zatvaranjem

Ova godina donela je izazove za industriju šećera u Srbiji, posebno u kontekstu globalnih klimatskih promena i tržišnih turbulencija.

Sezona prerade šećerne repe počela je mesec dana ranije nego obično, zbog dužih sušnih perioda koji su značajno uticali na prinos i kvalitet šećerne repe. Uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, Srbija i dalje uspeva da proizvodi dovoljne količine šećera za domaće potrebe, ali i za izvoz.

Domaća potrošnja procenjuje se na oko 200.000 tona godišnje, dok ostatak od oko 75.000 tona ide u izvoz, što Srbiju čini jednom od retkih zemalja u Evropi koja proizvodi više šećera nego što troši.

“Glavni izazov u proizvodnji šećera ove godine je klimatski. Rekordno visoke temperature i sušni periodi znatno su uticali na poljoprivrednike, posebno na one bez sistema za navodnjavanje. Ove godine navodnjavanje je postalo ključan faktor u očuvanju prinosa, a proizvođači i stručnjaci sve više ukazuju na potrebu za većim ulaganjima u ovu infrastrukturu”, navodi agroanalitičar Branislav Gulan.

Trenutna cena šećera na domaćem tržištu u 2024. godini je relativno stabilna, i sada iznosi od 104 do 114 dinara po kilogramu, ali se suočava s pritiscima koji bi mogli dovesti do povećanja. Razlozi za to su višestruki.

Kao prvo, globalni rast cena energenata i inputa u poljoprivredi, kao što su đubriva i gorivo, povećavaju troškove proizvodnje. Osim toga, klimatski uslovi su otežali proizvodnju u mnogim evropskim zemljama, poput Hrvatske, gde se beleže dramatično niski prinosi, što bi moglo dovesti do rasta cena šećera na regionalnom tržištu.

Šećerna repa/Foto: Zorana Pavin – Sunoko

Ove godine u Hrvatskoj, šećerna repa bila je posejana na 10.800 hektara, ali prinosi su katastrofalni. Zbog ekstremnih suša i rekordno visokih temperatura, poljoprivrednici beleže gubitke do čak 80 odsto.

“Srbija se i dalje ističe kao jedna od malobrojnih evropskih zemalja koja proizvodi šećer za domaće potrebe i izvoz, dok Hrvatska sve teže održava proizvodnju, suočena s potencijalnim zatvaranjem jedine preostale šećerane. Ova sezona ponovo otvara pitanje koliko su poljoprivrednici u regionu spremni da se nose sa sve težim klimatskim uslovima i kako će se buduća proizvodnja šećera odvijati u svetlu ovih promena”, kaže naš sagovornik.

Da je situacija u delatnosi proizvodnje šećera teška pokazuju i finansijski podaci. Od 13 firmi koje su registrovane za obavljanje delatnosti porizvodnje šećera u Srbiji, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, čak pet kompanija su u procesu likvidacije ili stečaja.

Ipak, uprkos izazovima kompanija Sunoko, koja je lider u proizvodnji šećera u Srbiji, uspeva da ostvari zacrtane ciljeve.

“Planirano je da se preradi više od 1,9 miliona tona repe sa oko 47.500 hektara. Uspešno ostvarena proizvodnja od 275.000 tona šećera, iako manja od prošlogodišnje, ipak zadovoljava domaće potrebe i omogućava izvoz”, izjavio je generalni direktor kompanije Sunoko Slobodan Košutić i ukazao takođe, na značaj navodnjavanja, koje je ključni faktor za visoke prinose u sušnim godinama poput ove.

“Naši strateški planovi ostaju usmereni na povećanje plasmana na CEFTA i EU tržišta, ali za jačanje pozicije neto izvonika šećera neophodni su visoki prinosi i kvalitet u proizvodnji šećerne repe, što se dovodi u pitanje u sušnim godinama kao što je ova. U odnosu na druge ratarske kulture, kod šećerne repe očekujemo najmanje smanjenje prinosa, ali je ulaganje u sisteme za navodnjavanje definitivno prioritet i pravi veliku razliku kad je u pitanju prihod po hektaru koji poljoprivredni proizvođači mogu da postignu. Navodnjavanje je strateška tema za razvoj srpski agrar, posebno imajući u vidu posledice klimatskih promena”, istakao je Košutić.

Na listi najboljih u delatnosti prema dobiti koju je napravila bonitetna kuća CompanyWall, kompanija Sunoko zauzima prvo mesto sa poslovnim rezultatom iz 2023. godine od 3.569.696.000 dinara.

Najuspešnija preduzeća u delatnosti proizvodnje šećera u 2023. godini
Ime preduzećaUkupni prihodiUkupna dobitBroj zaposlenih
SUNOKO DOO NOVI SAD26.595.820.0003.569.696.000493
CRVENKA FABRIKA ŠEĆERA d.o.o.12.785.449.0001.256.613.000248
MEGA PLUS DOO NOVO SELO, VRNJAČKA BANJA504.886.0008.431.00045
BERO DOO NOVI PAZAR10.886.000753.000,002
FABRIKA ŠEĆERA ŠAJKAŠKA DOO83.049.000-220.976.00031
CompanyWall Finansijski Asistent *svi podaci su za 2023. godinu, u dinarima

Ujedno ovo preduzeće iz Novog Sada osnovano 2005. godine, zapošljava i najviše radnika u delatnosti, ukupno 493.

Na drugom mestu liste sa dobiti od 1.256.613.000 dinara u 2023. godini nalazi se poznato preduzeće Crvenka iz istoimenog mesta.

Fabrika iz Crvenke ima nominalni kapacitet od 6.500 tona šećerne repe i proizvodnje od 900 tona šećera dnevno.

“Fabrika šećera Crvenka je pre Drugog svestkog rata vazila za jednu od najmodernijih i najvećih evropskih šećerana. Bila je visoko elektrificirana. Imala je kompletna rešenja otpadnih voda. Danas ima instalisano mikroprocesorsko vođenje procesa proizvodnje. Fabrika mnogo znači za samo mesto Crvenku, jer zapošljava oko 218 stalnih radnika, kao i veći broj sezonskih radnika”, navodi se u predstavljanju kompanije na zvaničnom sajtu.

Treće mesto liste najuspešnijih kompanija u delatnosti proizvodnje šećera zauzima firma iz Novog sela – Mega Plus.

Ovo preduzeće registrovano 2003. godine, ostvarilo je dobit od 8.431.000 dinara u 2023. godini, što je i najbolji rezultat u poslednje tri godine. U 2021. dobit je iznosila 843.000 dinara, a u 2022. ta suma je bila 910.000 dinara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.