Dosad u projekat uvršteno 36 objekata

Tim platforme Srbija3D planira da digitalizuje sva domaća kulturna dobra

KulturaSrbija

22.5.2023 15:19 Autor: Julijana Vincan 7

Tim platforme Srbija3D planira da digitalizuje sva domaća kulturna dobra Tim platforme Srbija3D planira da digitalizuje sva domaća kulturna dobra
Već pet godina Elektronski fakultet iz Niša u saradnji sa Ministarstvom kulture, razvija platformu Srbija 3D, i do sada se na njoj može naći... Tim platforme Srbija3D planira da digitalizuje sva domaća kulturna dobra

Već pet godina Elektronski fakultet iz Niša u saradnji sa Ministarstvom kulture, razvija platformu Srbija 3D, i do sada se na njoj može naći 36 objekata, kulturnih dobara Srbije.

Neki od objekata koji se mogu videti tu su Crkva svete Bogorodice na Vražjem kamenu kod Trgovišta, Manastir Svetog Nikole kod Kuršumlije, Tvrđava Markovo kale kraj Vranja, Manastir Rudare u blizini Leskovca i Rimske terme kod Prokuplja, i mnogi drugi.

Stručni saradnik i autor projekta dr Nikola Stojanović za Biznis.rs je izjavio da je sama ideja projekta bila da članovi tima, putujući Srbijom, digitalizuju veće objekte kao što su manastiri, tvrđave, razna utvrđenja, bespilotnom letelicom.

„Sama platforma napravljena je na taj način da posetioci naše platforme skenirane objekte mogu da gledaju i na kompjuteru, i da ih okreću u 3D, iz svih uglova, a da pritom nije potrebna nikakva aplikacija, što je velika prednost naše platforme. Takođe, imamo dva objekta koji su rađeni u virtuelnoj realnosti, koja možete da skinete sa sajta. Ako posedujete kacigu Oculus quest 2, možete da skinete aplikaciju i posetite virtuelno manastire Ravanicu i Manasiju“, objašnjava naš sagovornik.

Foto: Srbija3D

Ove godine su, kako kaže, dobili sredstva za nastavak projekta, a sama ideja je da dođu do 50 objekata na sajtu, da urade redizajn sajta, i ubace opciju za pretragu, pošto već, kako ističe, postoji zavidna baza na sajtu.

Ono na šta su, ističe Stojanović, baš ponosni, je ideja da ubace kviz, kako bi njihovi korisnici, posebno oni mlađi, mogli da testiraju znanje koje su dobili krećući se kroz platformu i objavljene objekte. Za tekstove koji upotpunjavaju celokupni sadržaj na samom sajtu zadužena je arheološkinja i muzejski savetnik Julka Kuzmanović Cvetković.

Ideja nastala pre desetak godina

Vizija tima sa Elektronskog fakulteta je da se u budućnosti na sličan način predstave celokupna nepokretna kulturna dobra Srbije. Njihova ocena je da bi, kada bi postojeći registar kulturnih dobara, osim samog spiska sadržao i linkove do 3D vizuelnog prikaza tih objekata, to bilo od velikog značaja.

„Pre desetak godina, bavili smo skeniranjem objekata, i znali smo da skeniramo male objekte perfektno. Stoga smo došli na ideju da se fokusiramo na skeniranje velikih objekata, ali su nam bila potrebna sredstva kako bismo kupili bespilotnu letelicu, i da imamo sredstva za putovanja, pošto ne može da snima jedan čovek, već dve do tri osobe. Onda smo konkurisali kod resornog ministarstva na konkurs digitalizacije“, priseća se naš sagovornik.

Pre pet godina dobili su prva sredstva ministarstva, a kako kaže Stojanović, i dalje se prepoznaje da Elektronski fakultet radimo dobro na svom projektu. Na ovogodišnjem konkursu za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti zaštite i digitalizacije kulturnog nasleđa u Srbiji, Sektor za zaštitu kulturnog nasleđa i digitalizaciju dodelio je za dalji razvoj projekta Srbija3D 800.000 dinara.

„Svake godine se iznova prijavljujemo, i uvek dobijemo sredstva. Ta sredstva nam pokrivaju sve troškove, a 90 odsto sredstava potrošimo na opremu, koja nam je neophodna. Recimo, uzeli smo jači laptop, jer nam je potrebno da na terenu možemo da napravimo prikaz rendera, i vidimo koje delove 3D objekta nismo pokrili, i onda još na terenu moramo da pustimo letelicu i pokrijemo te delove. Time ubrzavamo rad, i naravno, ono što je najbitnije, ubrzavamo rad kod kuće, odnosno celokupni proces“, obrazložio je naš sagovornik.

Korišćenje platforme besplatno za korisnike

Ove godine najviše su se fokusirali na tehnologiju virtuelne realnosti. Urađena je nova verzija VR Manastira Manasije, gde je dodata mogućnost korišćenja aplikacije više korisnika u isto vreme i u istom prostoru – Multiplayer. VR aplikaciju sa uputstvom je moguće skinuti sa sajta Srbija3D.

Manastir Ravanica je digitalizovan za virtuelnu realnost bespilotnom letelicom, fotoaparatom i Stonex X300 3D skenerom. Fotoaparat i 3D skener korišćeni su za digitalizaciju unutrašnjosti manastira. Aplikacija se može skinuti sa sajta Srbija3D.

Projekat „Platforma za 3D digitalizaciju nepokretnih kulturnih dobara Srbije“ započet je 2018. godine uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja, sektora za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...