Posao izgradnje postrojenja za grejanje i hlađenje vredan 153 miliona evra

Topla voda iz TENT-a za grejanje EXPO kompleksa u Surčinu

BiznisInfrastrukturaSrbija

9.8.2024 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Topla voda iz TENT-a za grejanje EXPO kompleksa u Surčinu Topla voda iz TENT-a za grejanje EXPO kompleksa u Surčinu
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na rani javni uvid Plan detaljne regulacije za izgradnju toplovoda i elektroenergetskog kabla između... Topla voda iz TENT-a za grejanje EXPO kompleksa u Surčinu

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na rani javni uvid Plan detaljne regulacije za izgradnju toplovoda i elektroenergetskog kabla između prepumpne stanice Ostružnica i toplotnog izvora Surčinsko polje.

Cilj izrade plana detaljne regulacije je rešenje toplovoda kojim se spajaju grejna područja TO Novi Beograd i TI Surčinsko polje sa TE TO Nikola Tesla u Obrenovcu, objavila je eKapija.

To znači da je u planu da se planiranim toplovodom iz obrenovačke termoelektrane topla voda dovodi i do Surčina, a ne samo do Novog Beograda, kako je prvobitno bilo planirano.

Naručilac izrade plana su JKP Beogradske elektrane, obrađivač Urbanistički zavod Beograda a plan je na ranom javnom uvidu do 19. avgusta.

Granicom plana je obuhvaćen koridor za izgradnju toplovoda na delu teritorije gradske opštine Surčin, na oko 3,9 hektara.

U okviru granice plana, paralelno sa cevima toplovoda, duž trase će se položiti podzemni kablovski vodovi srednjeg napona za potrebe napajanja prepumpne stanice Ostružnica.

„Izgradnja toplovodne mreže za potrebe povezivanja planiranog toplotnog izvora TI Surčinsko polje sa planiranom prepumpnom stanicom PS Ostružnica na trasi vangradskog toplovoda, daće mogućnost korišćenja tople vode za potrebe grejanja i hlađenja iz TE Nikola Tesla za potrošače na lokaciji kompleksa EXPO 2027, kao reverzibilni vid snabdevanja toplotnom energijom“, navodi se u dokumentu.

Kako podseća eKapija, za izgradnju budućeg kompleksa toplotnog izvora TI Surčinsko polje, koje je planirano kao postrojenje za potrebe snabdevanja toplotnom i rashladnom energijom objekata nacionalnog stadiona i EXPO centra u Surčinu, početkom jula je na tenderu dodeljen ugovor vredan 153 mil EUR konzorcijumu 39 domaćih firmi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.