U Novom Sadu u saradnji s Kinom otvorena laboratorija za poljoprivredno inženjerstvo i biomaterijale
19.9.2024 17:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 8
Zajednička laboratorije univerziteta iz Kine i Srbije za održivo poljoprivredno-prehrambeno inženjerstvo i napredne biomaterijale otvorena je na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu.
Kako je rečeno na otvaranju, laboratoriju su formirali Đangsu univerzitet iz Kine, Univerzitet u Novom Sadu i Tehnološki fakultet s ciljem razvoja sveobuhvatne saradnje u oblasti naučnih istraživanja, razvoja zajedničkih obrazovnih programa i ostalih oblika akademske saradnje, prenosi Beta.
Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Branko Markoski rekao je da otvaranje laboratorije „na najbolji način pokazuje moć zajedničkog učenja, razmenu znanja i težnju za novim idejama i rešenjima“.
„Uspostavljanje laboratorije sa najsavremenijom tehnologijom doprineće cirkularnoj bioekonomiji poljoprivredno-prehrambenog sektora Srbije i Kine, a u isto vreme će pružiti aktivnu podršku kineskim i srpskim kompanijama iz poljoprivredno-prehrambenog sektora“, kazao je Markoski.
Dodao je da je Đangsu univerzitet vodeći kineski univerzitet u ovoj oblasti, dok je u Srbiji centar prehrambene industrije u Vojvodini, a Tehnološki fakultet je jedan od najaktivnijih delova Univerziteta u toj oblasti.
Precizirao je da će laboratoriju voditi akademski odbor sastavljen od deset srpskih i deset kineskih eksperata.
On je podsetio da u Srbiji postoje i druge laboratorije koje su zajedno napravile Kina i Srbija, kao što je Zajednička laboratorija za prirodne proizvode i otkriće novih lekova Jedan pojas – jedan put, te Vatreno oko laboratorije za testiranje na virus korona u Beogradu i Nišu.
Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević rekao je da će laboratorija imati veliki značaj i kada je u pitanju proizvodnja vina u Vojvodini.
„Veliki broj vinara sve analize kvaliteta vina radi ovde, na Tehnološkom fakultetu. Ova laboratorija će pomoći u promovisanju Vojvodine kroz vojvođanska vina, jer bez analize i utvrđivanja kvaliteta vina nije moguće izaći na svetsko tržište i učestvovati na takmičenjima“, rekao je sekretar Ivanišević.
Srpski rukovodilac zajedničke laboratorije, profesor Jaroslav Katona, istakao je važnost laboratorije za studente novosadskog Univerziteta.
„Ovo je zapravo okvir za sveobuhvatnu akademsku saradnju. Naši studenti će imati priliku da odlaze u Kinu na prestižan univerzitet čime će doprineti podizanju kvaliteta obrazovanja. Svi ćemo imati priliku da učimo od naših kineskih kolega. A radićemo i na razvoju zajedničkih programa, gde bi se jedan deo studija odvijao u Kini, a drugi u Novom Sadu“, naveo je Katona.
Pročitajte još:
Kako je rečeno na otvaranju, naučna istraživanja sprovedena u laboratoriji biće usmerena na upotrebu poljoprivredno-prehrambenog otpada za razvoj pametne ambalaže za hranu, razvoj materijala za inkapsulaciju nutrijenata i aroma, razvoj senzora za hranu na bazi biokompatibilnih materijala i razvoj naprednih jestivih materijala.
Potpredsednik Đangsu univerziteta i kineski rukovodilac laboratorije, profesor Cou Šiaobo, predstavio je rad, aktuelna istraživanja i projekte tog univerziteta u oblasti nauke o hrani i tehnologiji hrane.
SUNCE
20.9.2024 #1 AuthorDobro je za Srbiju da ima ovakav crntar gde se mnoge stvari mogu nauciti od kineskih naucnika.
TIJANA36
20.9.2024 #2 AuthorOdlicno i zanimljivo
MARA
21.9.2024 #3 AuthorSve za nauku
MARA
21.9.2024 #4 AuthorSaradnje sa velesilama su dobrodosle
gagica
22.9.2024 #5 AuthorJs neznam uopstekako su nasi dedovi imali hranu bez svega ovoga..
VALE
22.9.2024 #6 AuthorBez Kineza nista. Kao da smo ista zemlja
GAGA
22.9.2024 #7 AuthorPa ovo jeste zanimljivo
Faith
22.9.2024 #8 AuthorSamo da nas ne otruju sa necim