kako bi se postigli ciljevi Agende za održivi razvoj do 2030.

U oblasti upravljanja hemikalijama domaću industriju očekuju usklađivanja propisa sa EU

BiznisEUSrbija

13.9.2024 13:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U oblasti upravljanja hemikalijama domaću industriju očekuju usklađivanja propisa sa EU U oblasti upravljanja hemikalijama domaću industriju očekuju usklađivanja propisa sa EU
Domaću industriju očekuju brojne izmene propisa u oblasti upravljanja hemikalijama usled kontinuiranog usklađivanja sa propisima Evropske unije, kako bi se postigli ciljevi Agende za... U oblasti upravljanja hemikalijama domaću industriju očekuju usklađivanja propisa sa EU

Domaću industriju očekuju brojne izmene propisa u oblasti upravljanja hemikalijama usled kontinuiranog usklađivanja sa propisima Evropske unije, kako bi se postigli ciljevi Agende za održivi razvoj do 2030. godine, ukazano je na konferenciji „Upravljanje hemikalijama“ u Privrednoj komori Srbije (PKS), na kojoj su predstavljene novine ključnih evrsopkih uredbi, kao i nacionalni propisi.

Kako se navodi u saopštenju, revizija ključnih uredbi u EU u oblasti hemikalija je u toku, a očekuje se da će revizija CLP Uredbe biti završena do kraja ove godine, dok je revizija REACH Uredbe planirana do kraja 2025.

U EU su već uvedene nove klase opasnosti u okviru CLP Uredbe, istakao je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS otvarajući skup.

Predstavnica Ministarstva zaštite životne sredine Bojana Đorđević predstavila je Pravilnik o sadržaju bezbednosnog lista koji je stupio na snagu ove godine, a primenjuje se od 1.septembra 2024. godine, a podeljena su i iskustva Hrvatske o najčešćim greškama prilikom izrade bezbednosnog lista.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Na skupu su predstavljene i sve legislativne novine u oblasti upravljanja hemikalijama u EU u okviru REACH Uredbe i CLP Uredbe, ali bilo je reči i o propisima koji su slični REACH Uredbi, kao što je UK REACH koji se primenjuje u Velikoj Britaniji i KKDIK koji je implementiran u Turskoj.

Savetnica u resornom udruženju PKS Katarina Ćendić ukazala je na novine u EU regulativi, dok su predstavnici „Regartisa“ detaljnije predočili aktuelne izmene EU propisa.

Direktorka Inspekcije za hemikalije Ministarstva zdravlja Slovenije Semira Hajrlahović Mehić predstavila je primere najbolje prakse u inspekcijskom nadzoru, dok je predstavnica Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine Srbije Jasmina Roskić ulazala na koji način se sprovodi sistem kontrole spoljne trgovine kontrolisanom robom.

Na globalnom nivou postoji inicijativa za sprečavanjem izlaganja štetnim hemikalijama, što je detaljno definisano Bonskom deklaracijom. Glavni ciljevi su postupno uvođenje zabrane najopasnijih supstanci, odnosno unapređenje bezbednog upravljanja takvim hemikalijama ukoliko se već ne mogu u potpunosti isključiti iz upotrebe, aktivna podrška za prelazak na cirkularnu ekonomiju, uključujući razvoj bezbednijih hemijskih i nehemijskih alternativa radi zaštite zdravlja ljudi i životne sredine, kako bi se smanjio otpad, recikliralo bez štetnih hemikalija i efikasno koristili resursi.

Konferenciji, koju je organizovalo Udruženje za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala Privredne komore Srbije u saradnji sa češkom kompanijom „Regartis, prisustvovalo je oko 200 predstavnika kompanija, institucija, savetnika za hemikalije i drugih.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.