Procenjena vrednost projekta je 104,7 miliona evra

U planu izgradnja solarno-termalne elektrane kod Novog Sada, EBRD razmatra kredit od 90 miliona evra

InvesticijeIzdvajamoSrbija

18.9.2024 11:05 Autor: Milica Rilak 1

U planu izgradnja solarno-termalne elektrane kod Novog Sada, EBRD razmatra kredit od 90 miliona evra U planu izgradnja solarno-termalne elektrane kod Novog Sada, EBRD razmatra kredit od 90 miliona evra
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razmatra odobravanje kredita Srbiji u vrednosti od 90 miliona evra za finansiranje izgradnje velike solarno-termalne elektrane na... U planu izgradnja solarno-termalne elektrane kod Novog Sada, EBRD razmatra kredit od 90 miliona evra

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razmatra odobravanje kredita Srbiji u vrednosti od 90 miliona evra za finansiranje izgradnje velike solarno-termalne elektrane na teritoriji Novog Sada, saznaje Biznis.rs.

Radi se o projektu procenjene vrednosti 104,7 miliona evra, koji bi trebalo da sufinansira EU putem granta u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Izgradnja i integracija solarno-termalne elektrane u daljinski sistem grejanja deo je Akcionog plana za održivu energiju i klimu (SECAP) koji je Skupština grada Novog Sada usvojila na sednici 28. juna ove godine, kao i zajedničkog projekta sa EBRD pod nazivom „Novi Sad – Akcioni plan za zeleni grad“ (GCAP).

Sredstva iz kredita EBRD trebalo bi da budu iskorišćena za izgradnju solarno-termalne elektrane sa 38.600 kvadrata solarnih kolektorskih polja, sezonskim skladištem toplote, toplotnom pumpom i e-bojlerom.

Projekat je deo Green Cities Window 1 Framework i uključen je u Akcioni plan za zeleni grad, naveo je EBRD u dokumentaciji i precizirao da je u tom akcionom planu GCAP Novi Sad „identifikovao svoje najhitnije ekološke izazove sa ciljanim investicijama i političkim akcijama za njihovo rešavanje“.

U Akcionom planu za održivu energiju i klimu (SECAP) koji je usvojila novosadska skupština, međutim, stoji ocena da bi optimalno bilo izgraditi daleko veće „polje solarnih kolektora“ nego što je predviđeno projektom koji razmatra EBRD.

„Optimalno tehničko rešenje podrazumeva izgradnju polja solarnih kolektora površine oko 200.000 kvadrata, sezonskog skladišta energije kapaciteta oko 1.000.000 kubnih metara i toplotne pumpe kapaciteta 80 MV“, piše u SECAP-u.

Foto: Unsplash

Izgradnja postrojenja, kako se navodi, planirana je neposredno uz postojeću vrelovodnu infrastrukturu, preko koje se može distribuirati oko 130.000 MWh čiste obnovljive energije za potrebe sistema daljinskog grejanja, čime bi se emisija ugljen-dioksida smanjila za oko 29.500 tona godišnje. Ukupna isporučena toplotna energija, koja uključuje primarnu energiju toplotne pumpe, iznosila bi oko 255.000 MWh“, stoji u SECAP-u.

U tom dokumentu se, takođe, procenjuje da bi izgradnja i implementacija solarno-termalne elektrane u daljinski sistem grejanja Novog Sada trebalo da bude završena do 2027. godine, kao i da je procenjena vrednost projekta 91,9 miliona evra.

Zajam od 90 miliona evra bi, ukoliko bude odobren, bio dat u korist gradskog preduzeća za daljinsko grejanje u Novom Sadu Novosadske toplane. To preduzeće trebalo bi da realizuje projekat u koordinaciji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i gradom Novim Sadom.

„Cilj projekta je da se doprinese efikasnom, pouzdanom i ekološki prihvatljivom snabdevanju toplotnom energijom domaćinstava, javnih ustanova i preduzeća u gradu Novom Sadu kroz obezbeđivanje baznog toplotnog kapaciteta mreže daljinskog grejanja iz solarno-termalne tehnologije“, stoji u oblazloženju EBRD u okviru procesa odobravanja kredita, uz ocenu da bi zeleno svetlo za ovaj projekat „podržalo napore Srbije da dekarbonizuje svoj sektor daljinskog grejanja“.

Kada je reč o uticaju na „zelenu tranziciju“, projekat izgradnje solarno-termalne elektrane bi trebalo da utiče i na povećanje udela obnovljivih izvora energije u ukupnoj proizvodnji toplote integracijom solarno-termalnih izvora i izvora toplotne pumpe u sistem daljinskog grejanja Novog Sada koji se, kako je istaknuto u dokumentaciji EBRD, trenutno u potpunosti zasniva na prirodnom gasu.

EBRD će o odobravanju 90 miliona evra vrednog kredita za izgradnju solarno-termalne elektrane u Novom Sadu odlučivati 4. decembra.

  • Branislav Jovanovic

    19.9.2024 #1 Author

    Na kojoj lokaciji će biti izgrađena solarna elektrana? Da li je planirano da bude na poljoprivrednom zemljištu? Da li je urađena studija uticaja na životnu sredinu? I konaćno pitanje da li će projekat uticati na poskupljenje grijanja?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.