Otvoren poziv za učešće u javnoj raspravi

U pripremi pravilnik o kontroli sadržaja radioaktivnih čestica u hrani i piću

Srbija

8.8.2024 10:57 Autor: Milica Vojtek 7

U pripremi pravilnik o kontroli sadržaja radioaktivnih čestica u hrani i piću U pripremi pravilnik o kontroli sadržaja radioaktivnih čestica u hrani i piću
Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije nedavno je izradio Nacrt Pravilnika o načinu kontrole sadržaja radionuklida u proizvodima i robi namenjenim... U pripremi pravilnik o kontroli sadržaja radioaktivnih čestica u hrani i piću

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije nedavno je izradio Nacrt Pravilnika o načinu kontrole sadržaja radionuklida u proizvodima i robi namenjenim stanovništvu, životinjama i proizvodima i drugoj robi namenjenim za upotrebu u radnoj i životnoj sredini.

U Nacrtu ovog pravilnika jasno je definisano kako se računa količina radionuklida. Takođe je i propisano i da će hrana i piće koje sadrže veće količine biti zabranjenje za upotrebu, odnosno stavljanje u promet.  

Sadržaj radionuklida u proizvodima i robi namenjenim stanovništvu, životinjama i proizvodima i drugoj robi namenjenim za upotrebu u radnoj i životnoj sredini određuje se gamaspekrtometrijskom metodom za radionuklide emitere gama zračenja i drugim specifičnim metodama za radionuklide emitere alfa i beta zračenja”, navodi se u Nacrtu Pravilnika.

Sadržaj radionuklida određuju pravna lica ovlašćena od strane Direktorata za vršenje poslova zaštite od jonizujućeg zračenja i to monitoring radioaktivnosti ili pojedina ispitivanja u okviru monitoringa.

Dozvoljena količina radionuklida u vodi

Izvedene koncentracije radionuklida u vodi za piće za stanovništvo izračunavaju se po specijalnoj formuli koja je predstavljena u ovom dokumentu.

Ako su izmerene vrednosti ukupne alfa i ukupne beta aktivnosti u vodi za piće iznad propisanih, vrši se identifikacija radionuklida i određivanje sadržaja identifikovanih radionuklida. Sadržaj identifikovanih radionuklida poredi se sa izvedenim koncentracijama radionuklida u vodi za piće.

Foto: Pixabay.com

“Voda za piće se ne može zabraniti na osnovu izmerenih vrednosti ukupne alfa i ukupne beta aktivnosti, ukoliko nije određen sadržaj pojedinačnih radionuklida. Voda za piće u kojoj sadržaj pojedinačnih radionuklida prelazi izvedene koncentracije radionuklida se zabranjuje za upotrebu”.

Propisane parametarske vrednosti za radon iznose 100 bekerela po litru, isto kao i za tricijum.

Mere sanacije smatraju se, bez daljeg razmatranja, opravdanim sa stanovišta zaštite od jonizujućeg zračenja, ako koncentracije radona prelaze 1.000 bekerela po litru. Povišeni nivoi tricijuma mogu ukazati na prisustvo drugih veštačkih radionuklida. Ako koncentracija tricijuma prelazi parametarsku vrednost, treba izvršiti analizu prisustva drugih veštačkih radionuklida”, navodi se u ovom dokumentu.

Kada je hrana u pitanju, ukoliko je izmereni sadržaj radionuklida, osim za 137Cs (cezijuma), iznad vrednosti izvedene koncentracije za dati radionuklid, roba ne može da se zabrani za stavljanje u promet dok se, uzimajući u obzir prosečnu količinu datog proizvoda koja se godišnje unese u organizam ne utvrdi da konzumiranje tog proizvoda predstavlja rizik koji ne može da se zanemari sa stanovišta zaštite od jonizujućeg zračenja.

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije pozvao je sve zainteresovane da učestvuju u javnoj raspravi. Predloge za izmenu ili dopunu Nacrta na obrascu za komentare dostaviti na imejl adresu javna.rasprava@srbatom.gov.rs najkasnije do 1. septembra 2024. godine.

Tagovi
HRANA SRBIJA
  • Inquiete

    8.8.2024 #1 Author

    Ovo treba da se reguliše što pre!

    Odgovori

  • Dux011

    8.8.2024 #2 Author

    Slazem se, sto pre regulisati.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    8.8.2024 #3 Author

    Sta jefemo i pijemo,nikada necemo znati…

    Odgovori

  • DOBRILA

    9.8.2024 #4 Author

    Odavno je i trebalo da se radi na tome..

    Odgovori

  • BIJUTI27

    10.8.2024 #5 Author

    Ako bude pravilnik kao sa aflatoksinom, prosperiraće privatni lekari i farmaceuti.

    Odgovori

  • Brana

    11.8.2024 #6 Author

    Napokon

    Odgovori

  • NATI

    11.8.2024 #7 Author

    Tesko je da znamo sta jedemo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.