U SRBIJI VIŠE OD 500.000 KUĆA BEZ INTERNETA Mrežu u ruralnim delovima grade Srbija i EBRD

Hi-techLifestyleSrbijaVesti

8.6.2020 12:05 Autor: Julijana Vincan 0

U SRBIJI VIŠE OD 500.000 KUĆA BEZ INTERNETA Mrežu u ruralnim delovima grade Srbija i EBRD U SRBIJI VIŠE OD 500.000 KUĆA BEZ INTERNETA Mrežu u ruralnim delovima grade Srbija i EBRD
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i operator koji bude izabran na javnom pozivu, gradiće komunikacionu infrastrukturu u ruralnim predelima Srbije gde nema fiksnog interneta.... U SRBIJI VIŠE OD 500.000 KUĆA BEZ INTERNETA Mrežu u ruralnim delovima grade Srbija i EBRD

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i operator koji bude izabran na javnom pozivu, gradiće komunikacionu infrastrukturu u ruralnim predelima Srbije gde nema fiksnog interneta.

Za aktivnosti vezane za izgradnju, deo sredstava je opredeljen sa razdela Ministarstva – 5.220.000 dinara. Drugim delom kroz projektni zajam Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u visini od 2,1 milijardu dinara (2.129.400.000), navodi se u rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći.

Ministarstvo je tokom 2017. i 2018. godine u saradnji sa EBRD analiziralo dostupnost interneta, a zatim, prošle godine, napravilo mapu nedostatka fiksne internet mreže u Srbiji. Rezultati su pokazali da više od 500.000 domaćinstava u ruralnim predelima nema fiksni internet, jer ne postoji ekonomski interes operatora za razvoj ove infrastrukture na tim lokacijama.

Kako bi se omogućio ravnomeran regionalni razvoj, resorno ministarstvo odlučilo je da pokrene projekat izgradnje širokopojasne infrastrukture, kojim se utvrđuje državna pomoć od oko 5,2 miliona dinara za aktivnosti na ovom projektu, istaknuto je u rešenju Komisije.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Podsticajima države, kaže se u rešenju, omogućilo bi se povezivanje objekata javne namene na internet. Time se obuhvata najmanje 600 škola, odnosno javnih ustanova, mesnih zajednica i drugih objekata republičkih, i organa i jedinica lokalne samouprave. Reč je i o približno 90.000 domaćinstava u okolini ovih javnih objekata, navodi se u dokumentu.

„Po završetku izgradnje i puštanja u rad celokupno izgrađene širokopojasne komunikacione infrastrukture, predviđeno je da Ministarstvo istu poveri na upravljanje, korišćenje i održavanje operatoru na period od 25 godina“, naglašeno je u rešenju. Nakon tog perioda operator je dužan da infrastrukturu Ministarstvu vrati na upravljanje.

Obaveza budućeg operatora je da bez naknade pruža uslugu pristupa internetu, u ne manjoj brzini od 100 megabajta u sekundi, u objektu javne namene. Takođe, da obezbedi dostupnost usluge širokopojasnog pristupa nove generacije za ne manje od 95 odsto domaćinstava u konkretnom naselju.

Kada je pokrivenost širokopojasnom mrežom nedovoljna, intervencija putem javnih sredstava može biti neophodna, istaknuto je u rešenju. Stoga je ocenjeno da je bez intervencije države nemoguće premostiti digitalni jaz između urbanih i ruralnih područja, što može dovesti do ekonomske i socijalne isključenosti lokalnih građana i preduzeća.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...