Prosečno trajanje postupka tri godine i dva meseca

U toku 1.497 stečajeva, od 1. januara otvoreni postupci u 13 kompanija

Srbija

6.2.2024 11:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U toku 1.497 stečajeva, od 1. januara otvoreni postupci u 13 kompanija U toku 1.497 stečajeva, od 1. januara otvoreni postupci u 13 kompanija
Izuzimajući stečajne postupke koji se vode po starom Zakonu o prinudnom poravnanju, stečaju i likvidaciji kao i stečajne postupke banaka i osiguravajućih društava, za... U toku 1.497 stečajeva, od 1. januara otvoreni postupci u 13 kompanija

Izuzimajući stečajne postupke koji se vode po starom Zakonu o prinudnom poravnanju, stečaju i likvidaciji kao i stečajne postupke banaka i osiguravajućih društava, za koje je nadležna Agencija za osiguranje depozita, u Srbiji se trenutno vodi 1.497 stečajeva, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU).

Prema stanju na dan 1. februar ove godine, u prvih mesec dana 2024. otvoreno je 13 stečajnih postupaka, dok je od početka primene „novog“ Zakona o stečaju zaklјučeno 6.899 stečajnih postupaka a 787 obustavljeno. 

Prema podacima kojima raspolaže ALSU, ukupno prosečno vreme trajanja za 9.183 stečajna postupka (u koje spadaju aktivni, obustavljeni i zaključeni) je tri godine, dva meseca i osam dana.

Izvor: ALSU

Ukupno prosečno vreme trajanja za stečajne postupke pokrenute po „starom“ Zakonu o stečajnom postupku je četiri godine, dva meseca i tri dana, a vodi se u 5.252 preduzeća.

Za stečajne postupke koji su pokrenuti po „novom“ Zakonu o stečaju u 3.931 preduzeću, prosečno vreme trajanja je godinu dana, 10 meseci i 17 dana.

Najviše stečajeva trenutno se vodi pred beogradskim i novosadskim Privrednim sudom – u prestonici se trenutno vode 2.824 stečajna postupka po starom i novom zakonu, dok se u Novom Sadu vode 1.052 stečaja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...