U projekat investira kompanija iz Bosne i Hercegovine

Uskoro izgradnja vetroelektrane kod Bora

BiznisInfrastrukturaSrbija

8.10.2024 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Uskoro izgradnja vetroelektrane kod Bora Uskoro izgradnja vetroelektrane kod Bora
Vetroelektrana Snaga istoka na teritoriji Grada Bora korak je bliže izgradnji, a nedavno je završen i javni uvid u Plan detaljnje regulacije za područe... Uskoro izgradnja vetroelektrane kod Bora

Vetroelektrana Snaga istoka na teritoriji Grada Bora korak je bliže izgradnji, a nedavno je završen i javni uvid u Plan detaljnje regulacije za područe ove vetroelektrane, koji je oglasila Gradska uprava Bor.

Kako je navedeno u planu, predviđa se ukupna instalisana snaga vetroelektrane od 300 megavata.

Investitor je kompanija Snaga Istoka doo, sa adresom u mestu Đurđevac kod Blaca, koja je u većinskom vlasništvu bosanskohercegovačke firme Lager doo Posušje. Inače, firma Lager iz Posušja je, prema pisanju BiH medija, zauzela treće mesto po neto dobiti, odnosno čistoj zaradi u 2022. godini u Federaciji BiH, piše eKapija.

Obrađivač plana je Iveks Plus iz Babušnice.

Ukupna površina planskog obuhvata iznosi 2.719,52 hektara i u ovom obuhvatu su delovi katastarskih opština Gornjane, Tanda, Luka, Krivelj, Topla, Bučje i Donja Bela Reka. Reč je o mahom šumskom i u manjoj meri poljoprivrednom zemljištu.

Planira se postavljanje 46 vetrogeneratora, a ukupna snaga vetroelektrane biće do 300 megavata.

“Instalisana snaga vetroelektrane (kao zbir instalisanih snaga vetrogeneratora) će biti nešto veća od odobrene snage na pragu prenosa EES-a, a u cilju pokrivanja internih gubitaka mreže vetroelektrane. Radi omogućavanja maksimalnog iskorišćenja, odnosno, da bi vetroelektrana ostala u okviru dozvoljene snage u uslovima povoljnog vetra, snaga jednog ili nekoliko vetrogeneratora biće softverski ograničena (odgovarajućim izborom režima-moda rada turbine), tako da snaga vetroelektrane na pragu prenosa EES-a, u svakom trenutku bude manja od odobrene snage na pragu prenosa, koju će definisati operator prenosnog sistema, a koja neće biti veća od 300 megavata”, piše u dokumentu.

Sredinom 2022. godine Gradsko veće grada Bora usvojilo predlog odluke o izradi plana detaljne regulacije područja vetroelektrane Snaga istoka na teritoriji grada, a tada je rečeno da će se vetroelektrana prostirati na potezu Veliki krš, planina Stol i Deli Jovan „sa snagom 450 megavatčasova“.

  • SABRINA

    8.10.2024 #1 Author

    Vetroelektrane su, definitivno, budućnost u energetici koja sve bržr napreduje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.