U skladu sa dogovorom sa Međunarodnim monetarnim fondom

Usvojen Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan, fokus na obnovljivim izvorima

SrbijaU fokusu

25.7.2024 14:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Usvojen Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan, fokus na obnovljivim izvorima Usvojen Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan, fokus na obnovljivim izvorima
Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović saopštila je da je Vlada danas usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan... Usvojen Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan, fokus na obnovljivim izvorima

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović saopštila je da je Vlada danas usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan Republike Srbije (INEKP) za period do 2030. godine sa projekcijama do 2050. godine.

Đedović Handanović je objasnila da time otpočinje nova etapa u razvoju energetskog sektora Srbije, koja treba da doprinese većoj sigurnosti snabdevanja, uz povećanje učešća čistih izvora energije i veću zaštitu životne sredine.

Usvajanjem ovog plana, kako je ocenila u saopštenju, Srbija dobija strateški dokument koji je usklađen sa vizijom Evrope u pogledu dekarbonizacije energetskog sektora, a koji predstavlja svojevrsnu „mapu puta“ Srbije u energetskoj tranziciji.

Prema njenim rečima, ovaj plan prilagođen je karakteristikama našeg energetskog sektora i imperativu da u svakom trenutku naši građani i privreda mogu da računaju na sigurno snabdevanje.

„Integrisani plan stavlja težište na ulaganja u obnovljive izvore energije, gde oko 3,5 gigavata novih elektrana na energiju sunca i vetra treba da bude na mreži do 2030. godine, što znači da će se skoro svaki drugi megavat-sat proizvedene električne energije obezbeđivati iz čistih izvora“, navela je ministarka.

Ona je precizirala da mere predviđene ovim planom uključuju, između ostalog, intenzivna ulaganja u povećanje energetske efikasnosti u svim sektorima, veće korišćenje obnovljivih izvora energije za grejanje i hlađenje i postepenu elektrifikaciju saobraćaja.

Primena mera iz Integrisanog plana, kako je naglasila, treba da omogući ostvarenje glavnog cilja u borbi protiv klimatskih promena, a to je smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte za 40,3 odsto u odnosu na 1990. godinu.

Đedović Handanvić je podvukla da je donošenjem ovog ambicioznog, ali ostvarljivog plana za energetsku tranziciju, Srbija pokazala spremnost da, s jedne strane, radi na povećanju sopstvene energetske sigurnosti i nezavisnosti, a sa druge na ispunjenju svojih međunarodnih obaveza u pogledu ostvarivanja globalne klimatske agende.

Ovo je važan strateški dokument za usaglašavanje sa zahtevima Evropske unije i uključuje cilj spajanja tržišta električne energije sa jedinstvenim tržištem EU, predočila je Đedović Handanović i dodala da Srbija deli viziju Evrope u oblasti energetike, ostvarujući je u skladu sa našim stepenom razvoja i resursima kojima raspolažemo.

Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan je ključni strateški dokument kojim se definišu strateški ciljevi i dinamika njihovog ostvarivanja u procesu energetske tranzicije.

Politike i mere za ostvarivanje ciljeva ovog plana grupisane su u pet ključnih dimenzija: dekarbonizacija, energetska efikasnost, energetska sigurnost, unutrašnje energetsko tržište i istraživanje, inovacije i konkurentnost.

Vlada Srbije je, kao što je Biznis.rs ranije objavio, u okviru treće revizije aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom najavila usvajanje INEKP kao korak pre usvajanja Strategije razvoja energetike do 2040. godine sa projekcijama za 2050. godinu.

U toku je javna rasprava o Nacrtu strategije, koja će trajati do 15. avgusta 2024. godine, do kada se ministarstvu rudarstva i energetike (MRE) mogu elektronski uputiti primedbe, sugestije i komentari na taj dokument.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.