O finansiranju se pregovara sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA)

Usvojen prostorni plan za RHE Bistrica sa izgradnjom brane i akumulacije Klak na Uvcu

InfrastrukturaSrbija

25.10.2024 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Usvojen prostorni plan za RHE Bistrica sa izgradnjom brane i akumulacije Klak na Uvcu Usvojen prostorni plan za RHE Bistrica sa izgradnjom brane i akumulacije Klak na Uvcu
Vlada Srbije donela je Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene sistema reverzibilne hidroelektrane Bistrica i hidroelektrane Potpeć. Plan obuhvata površinu od 253... Usvojen prostorni plan za RHE Bistrica sa izgradnjom brane i akumulacije Klak na Uvcu

Vlada Srbije donela je Uredbu o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene sistema reverzibilne hidroelektrane Bistrica i hidroelektrane Potpeć.

Plan obuhvata površinu od 253 kvadratna kilometra na teritoriji opština Nova Varoš, Priboj i Prijepolje, objavila je eKapija.

Glavne promene predviđene planom odnose se na prenamenu poljoprivrednog i šumskog zemljišta u građevinsko i vodno zemljište za potrebe izgradnje energetskih objekata, uključujući akumulaciju Klak, dovodne i odvodne tunele, kao i nadzemne i podzemne delove sistema.

Planirani sistem reverzibilne hidroelektrane Bistrica obuhvata nekoliko ključnih infrastrukturnih objekata koji zajedno čine celinu ovog energetskog kompleksa. To uključuje branu i akumulaciju Klak, cevovode za obezbeđenje garantovanog ekološkog protoka i drugu infrastrukturu.

Plan predviđa i izgradnju pristupnih puteva kako bi se olakšala izgradnja i održavanje celokupne infrastrukture sistema.

Kako piše u dokumentu, gornja akumulacija Klak formiraće se izgradnjom istoimene brane na reci Uvac, dok će se kao donja akumulacija koristiti postojeća akumulacija Potpeć na reci Lim. Ova kombinacija obezbediće bruto visinsku razliku sistema RHE Bistrica od oko 370 metara, što će, sa snagom većom od 600 MW, doprineti energetskoj stabilnosti Srbije i regiona.

Brana Klak je, kako se navodi, poslednja u nizu brana na reci Uvac. Nalazi se oko sedam kilometara nizvodno od brane Radoinja. Ukupna zapremina akumulacije Klak pri kotama normalnog uspora iznosi 108 miliona kubnih metara, od čega je korisna zapremina 70 miliona, dok preostalih 38 miliona kubnih metara čini zapremina mrtvog prostora.

Kako podseća eKapija, nedavno je na sastanku predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike sa timom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), predvođenim generalnim direktorom odseka za Evropu i Srednji istok Keiem Tojamom je konstatovano da je Vlada Japana odobrila početak pripremne studije za potencijalno odobrenje kredita JICA za izgradnju RHE Bistrica, dok se u drugoj polovini sledeće godine očekuje konačna odluka o finansiranju projekta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.