kina i amerika činile polovinu ukupnog uvoza

Uvoz visoke tehnologije u EU u neznatnom padu, izvoz porastao za tri odsto u 2023.

EUSrbijaU fokusu

4.10.2024 16:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Uvoz visoke tehnologije u EU u neznatnom padu, izvoz porastao za tri odsto u 2023. Uvoz visoke tehnologije u EU u neznatnom padu, izvoz porastao za tri odsto u 2023.
Uvoz visoke tehnologije u Evropsku uniju dostigao je 478 milijardi evra u 2023. godini, što je neznatno manje, za jedan odsto, u odnosu na... Uvoz visoke tehnologije u EU u neznatnom padu, izvoz porastao za tri odsto u 2023.

Uvoz visoke tehnologije u Evropsku uniju dostigao je 478 milijardi evra u 2023. godini, što je neznatno manje, za jedan odsto, u odnosu na godinu ranije. Istovremeno, izvoz je dostigao 461 milijardu evra, za tri odsto je bio viši u poređenju sa 2022. godinom.

Kina i Sjedinjene Američke Države su prošle godine činile više od polovine uvoza visoke tehnologije u EU, sa 155 milijardi evra (32 odsto), odnosno 108 milijardi evra (23 odsto), saopštio je Eurostat.

Drugi veliki izvoznici visoke tehnologije u EU bili su „Švajcarska (sedam odsto, 31 milijarda evra), Tajvan (šest odsto,  28 milijardi evra) i Velika Britanija i Vijetnam (svaki po četiri odsto, 20 i 19 milijardi evra, respektivno).

Računari i kancelarijske mašine, kao i farmacija, činili su 15 odsto uvoza visoke tehnologije, od čega je većina došla iz Kine, odnosno Sjedinjenih Američkih Država.

 Elektronika-telekomunikacije čine najveći udeo u uvozu iz Vijetnama (73 odsto uvoza visoke tehnologije iz Vijetnama; 14 milijardi evra), Tajvana i Kine (svaki po 58 odsto; 16 milijardi evra i 89 milijardi evra, respektivno).

Za Švajcarsku, najveća kategorija je bila farmacija (70 odsto visokotehnološkog uvoza iz Švajcarske; 22 milijarde evra).

Za SAD (35 odsto; 37 milijardi evra) i Ujedinjeno Kraljevstvo (30 odsto; šest milijardi evra) to je bilo vazduhoplovstvo.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.