(FOTO/VIDEO) VANREDNO STANJE U DEVET OPŠTINA U SRBIJI Domaćinstva i putevi pod vodom, klizišta i bujice širom zemlje

SrbijaU fokusuVesti

23.6.2020 12:42 Autor: Julijana Vincan 1

(FOTO/VIDEO) VANREDNO STANJE U DEVET OPŠTINA U SRBIJI Domaćinstva i putevi pod vodom, klizišta i bujice širom zemlje (FOTO/VIDEO) VANREDNO STANJE U DEVET OPŠTINA U SRBIJI Domaćinstva i putevi pod vodom, klizišta i bujice širom zemlje
Vanredna situacija zbog izlivanja reka i poplava u Srbiji trenutno je na snazi u devet opština: Osečini, Krupnju, Loznici, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Arilju, Kosjeriću,... (FOTO/VIDEO) VANREDNO STANJE U DEVET OPŠTINA U SRBIJI Domaćinstva i putevi pod vodom, klizišta i bujice širom zemlje

Vanredna situacija zbog izlivanja reka i poplava u Srbiji trenutno je na snazi u devet opština: Osečini, Krupnju, Loznici, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Arilju, Kosjeriću, Krupnju i Lučanima. Poplavljene su kuće, srušeni i oštećeni mostovi, aktivirana klizišta i obustavljen saobraćaj na više regionalnih puteva.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputilo je u utorak sve stručne službe na teren u popljavljena područja. Stručne službe Ministarstva obilaze područje Zapadne Srbije, Loznice, Ljubovije, Osečine, Krupnja, i drugih opština.

Specijalistički timovi za spasavanje iz Beograda, Novog Sada, Šapca, Valjeva, Sremske Mitrovice i Čačka su, uz Žandarmeriju, u ponedeljak i utorak evakuisali 71 osobu na teritoriji opština Krupanj, Ljubovija, Kosjerić i Lučani.

Foto: Tanjug

Reka Ljuboviđa je u Ljuboviji poplavila oko 700 domaćinstava, a 70 porodica je evakuisano. Porušena su dva mosta, a ugroženo je još pet. Zbog velike količine kiše neki nasipi su popustili, isključen je magistralni vodovod i cela opština je bez vode, a preventivno je isključena i struja.

Reka Skrapež u Kosjeriću se vratila u korito, a voda se ispumpava iz dvorišta i kuća. Poplavljeno je pedesetak kuća i evakuisano deset osoba. Vode ima i u jednoj od trafostanica, zbog čega deo Kosjerića nema struju. Zapušeno je korito reke koja se izlila na mestu izgradnje novog mosta. Voda je kasnije probila to zapušenje pa se voda povlači sa ulica.

Jadar je kod Osečine poplavio oko 150 kuća i nekoliko privrednih objekata. U tu opštinu su upućene dodatne snage Sektora za vanredne situacije i Žandarmerije. Poplavni talas Jadra se iz Osečine kreće ka Loznici, a poplavljeno je i oko dvadesetak domaćinstava u gornjem toku reke.

Zbog obilnih padavina, u Banji Badanji kod Loznice izlila se reka Cernica i ugrozila rad tog lečilišta. Reka Kolubara, čiji je vodostaj porastao, je pod kontrolom. Obnica se izlila u pojedinim delovima, ali stanovništvo nije ugroženo.

U Ivanjici je ugroženo nekoliko naselja. Jedna porodica je evakuisana, a poplavljeno je desetine domaćinstava. Pored državnog puta iz pravca Arilja, u prekidu je više lokalnih puteva, oštećeni mostovi i aktivirana klizišta. 

Vanredna situacija je proglašena i na teritoriji deset mesnih zajednica u opštini Arilje, u slivu reke Moravice, koja je odnela deo puta pa je u prekidu saobraćaj na državnom putu Arilje – Ivanjica na dva mesta, kod brane u izgradnji i kod skretanja za manastir Klisura. Reka Rzav u Arilju je poplavila objekte i celu plažu Urjak. Nivo vode raste i preti da poplavi i domaćinstva.

Foto: Tanjug

I u opštini Lučani proglašena je vanredna situacija. U selu Vuča pod vodom je 30 kuća, hladnjače, škola i drugi objekti. U Guči je voda ušla u neka domaćinstava, srednja škola i objekti EDB su poplavljeni, kao i nekoliko kuća u selu Lis. Nivo vode na Bjelici u Guči još raste, pa u Lučanima tek očekuju da stigne talas.

Problema ima i na području Gornjeg Milanovca gde se izlila reka Despotovica. Trenutno je u prekidu Ibarska magistrala kod Brđana.

Reka Studenica i Slatina izlile su se iz korita, a voda je ušla u kuće. Na tavanu porodice Maloše Todorovića u Mlanci je šestoro staraca i dvoje dece koji čekaju evakuaciju. Vatrogasci i pripadnici Sektora za vanredne situacije krenuli su i u Studenicu gde je zarobljena jedna porodica. Putevi su odsečeni, a čitav taj kraj nema struju. Kritična situacija je i u Obrvi i Drakčićima, a duž čitave Ibarske magistrale su klizišta.

Porastao je i vodostaj Tamiša. Na potezu od 60 kilometara od granice sa Rumunijom do Sečnja, obe obale su pod vanrednim merama odbrane od poplava. Poplavljen je put između Botoša i Tomaševca, ali u „Vodama Vojvodine“ kažu da je reč o kontrolisanom ispustu. Voda bi trebalo da se povuče kada nivo vodostaja kod Sečnja opadne za metar, a očekuje se da se to dogodi oko vikenda.

Foto: Tanjug

RHMZ uskoro očekuje stabiliniju situaciju

Hidrolog RHMZ, Dejan Vladiković, rekao je za RTS da je jak porast vodostaja na području Zapadne Morave, odnosno, na njenim pritokama Moravici i Bjelici. On je istakao da se očekuju nove padavine na tom području i da se do podneva očekuje novih 20 do 25 milimetara, što će komplikovati situaciju.

Ipak, od podneva bi trebalo da se relaksira. Od četvrtka se očekuje apsolutno razvedravanje i porast temperatura.

Ipak, RHMZ upozorava da će vodostaj na slivovima Kolubare i Jadra sa pritokama, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i tokom utorka biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa, a na Jasenici i Kubršnici sa dostizanjem upozoravajućih nivoa.

Obustave saobraćaja zbog izlivanja reka

Prema informacijama javnog preduzeća „Putevi Srbije“, obustavljen je saobraćaj na sledećim putnim pravcima zbog izlivanja reka:

  • Ibarska magistrala, deonica Čačak – Gornji Milanovac, mesto Mlakovac, obustava saobraćaja usled izlivanja reke Despotovice.
  • Ibarska magistrala, na delu kod kružnog toka Dići, usporeno odvijanje saobraćaja usled izlivanja reke Ljig.
  • Dići – Bojkovci, obustava saobraćaja usled izlivanja reke Ljig.
  • Latković – Ljig, obustava saobraćaja usled izlivanja reke Ljig.
  • Gračanica – Ljubovija u mestu Ljubovija (kod motela), obustavljen saobraćaj zbog izlivanja reke Ljuboviđa i urušavanja mosta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...