Istraživanje portala Biznis.rs: tehnološke inovacije u privredi (1)

Veštačka inteligencija već uveliko prisutna u svim granama privrede

Hi-techInovacijeSrbijaZanimljivosti

25.5.2024 08:01 Autor: Milica Vojtek 3

Veštačka inteligencija već uveliko prisutna u svim granama privrede Veštačka inteligencija već uveliko prisutna u svim granama privrede
Tokom ove nedelje na dve velike manifestacije – 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu i 66. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća u... Veštačka inteligencija već uveliko prisutna u svim granama privrede

Tokom ove nedelje na dve velike manifestacije – 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu i 66. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća u Beogradu, predstavljene su nove tehnologije i inovacije u svim granama privrede.

Kroz programe dva sajma predstavljene su inovativne tehnologije u industrijama 4.0 i 5.0, „klasične“ robne grupe kao što su CNC mašine, elektronika, automatizacija i robotika, pa sve do zelene industrije na koju se sve češće stavlja akcenat. Spektar inovacija ove godine je proširen dostignućima kao što su veštačka inteligencija i mašinsko učenje, 5G mreže, blokčejn tehnologije, proširena i virtuelna stvarnost, kvantni računari, nanotehnologije, čiste energije, IoT, dronovi…

Poljoprivreda 5.0

Veštačka inteligencija se već primenjuje u poljoprivredi, a u budućnosti će potreba za njenim korišćenjem biti sve veća, zaključak je koji se prethodnih dana mogao čuti na novosadskom Sajmu poljoprivrede. Takođe, istaknuto je i da je precizna poljoprivreda 5.0 budućnost, ali već i sadašnjost agrobiznisa.

Tehnološki napredak doživeo je veliki skok u prethodnoj deceniji, te će u budućnosti morati da bude praćen dodatnom edukacijom mladih poljoprivrednika.

Tehnologije zasnovane na veštačkoj inteligenciji pružaju rešenja za različite aspekte poljoprivredne proizvodnje – od boljeg i predvidljivijeg planiranja do precizne poljoprivrede i optimizacije implementacije resursa. Ovo su neki od zaključaka do kojih su došli učesnici na panel diskusijama u okviru ove manifestacije, a na temu inovacija u poljoprivredi.

Agrodron / Foto: Biznis.rs

Direktor italijanske Agencije za spoljnu trgovinu ICE Antonio Ventreska istakao je da “poljoprivreda 5.0 podrazumeva analizu teritorije na kojoj uzgajamo kulture, primenu veštačke inteligencije i druge moderne tehnologije”.

“To znači da ćemo morati sve više da cenimo i obučavamo mlade generacije poljoprivrednika koje mogu da donesu jedan drugačiji mentalitet, ključan za primenu tehnoloških inovacija”, naveo je Ventreska.

Rukovodilac Centra za informacione tehnologije Instituta Biosens Marko Oskar podsetio je na „puno nedoumica koje postoje kada je u pitanju samo značenje pojma Poljoprivreda 5.0“, ali i dodao da je važno naglasiti da su „u srži svega informacije”.

Autopilot navigacija za traktore / Foto: Biznis.rs

“Imamo senzore koje poljoprivrednici aktivno koriste na njivama, dronove koji generišu slike. Ipak, bitno je kako od podataka doći do odlučivanja, kako od toga što smo dobili na terenu možemo doći do konkretne operativne informacije: koliko treba da se đubri, kada da se navodnjava, kako da se ceo proces organizuje“, rekao je Oskar, dodajući da je glavni alat veštačka inteligencija.

Tokom Poljoprivrednog sajma predstavljeni su agrodronovi, autopilot navigacija za traktore, kao i roboti za analizu zemljišta, košenje, branje plodova.

Inovacije u medicini i sportu

Kada je u pitanju Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, zemlja počasni gost ovogodišnje izložbe bila je Kina, sa 22 institucije i kompanije koje su predstavile svoje nove tehnologije i inovacije u oblastima kosmičkih, astronautičkih i radarskih tehnologija, dijagnostičkih i operativnih tehnologija u zdravstvu, farmaceutskih i biotehnologija, automobilskih i saobraćajnih tehnologija, veštačke inteligencije.

Među kompanijama koje su se predstavile u okviru kineskog nastupa je i Airdoc – koja je predstavila aparat za snimanje oka, a koji na osnovu veštačke inteligencije za dva minuta vraća četiri snimka, dijagnostiku i rizike kojima je osoba podložna.

“Na osnovu veštačke inteligencije urađen je algoritam – na osnovu prethodnih oko 26 miliona snimaka, i  pomoću njega su izvedeni dokazi u vrednosti od 95 odsto preciznosti za pedeset bolesti. Laički rečeno, dođete kod oftamologa i napravite snimak koji se pošalje u naš klaud. Podaci se obrade i za dva minuta  dobijete nazad snimak sa dijagnostikom, sa vrednostima i dijagramima u kojoj ste fazi i kolikom riziku ste izloženi od kojih bolesti. Važno je napomenuti da se u klaud ne šalju lični podaci”, kaže Nenad Čagarović iz češke firme Novatin, koja predstavlja pomenutu kinesku kompaniju.
Foto: Biznis.rs

Među ostalim inovacijama koje su izlagali predstavnici Kine, zanimljiv je i robot koji dijagnostikuje najčešće bolesti kod ljudi – oboljenja kardiovaskularnog sistema.

“Ovo je prvi kineski robot ove tehnologije koji služi za snimanje kardiovaskularnih  sistema u organizmu. Robot snima karotide u celom sistemu kako bi saznali stanje pacijenata i kako bi doktori bili pripremljeni za operaciju ovog tipa. Ovaj robot zamenjuje tradicionalne preglede”, rekla je Sabrina Zhao iz kompanije Vas robot.

Igranje košarke sa hologramom (ili protiv njega) privuklo je najviše sportiste i školarce, a iz kompanije InLoodis koja je napravila ovaj softver kažu da će to biti budućnost priprema u sportu.

Foto: Biznis.rs

“Napravili smo softver za naočare koje omogućavaju ljudima da igraju košarku sa hologramom. Trenutno je košarka, ali biće primenjivo za sve sportove. Najviše će biti primene u sportskoj industriji, naravno. Trenutno radimo sa velikim košarkaškim klubovima, a za ovaj izum se interesuju klubovi iz Kine i Amerike. Cena nije formirana zato što smo još u jako ranoj fazi, ali kada budemo napravili proizvod do kraja onda ćemo i formirati komercijalnu cenu”, rekao je za Biznis.rs Filip Čereković iz kompanije InLoodis.

Takođe, još jedna od inovacija koja se primenjuje u medicini, a predstavljena je na ovom sajmu jeste i “Tehnologija mešovite stvarnosti u zdravstvu i obrazovanju zasnovana na veštačkoj inteligenciji”.

Naime, u pitanju su naočare uz koje kroz određene holograme možete videti stanje pacijenta, njihovu istoriju, anatomiju… Na taj način doktori mogu da donose i zajedničke konzilijumske odluke, može učestvovati više stručnjaka iz različitih centara, objasnili su sa ovog štanda.

Sutra: Radna stolica sa pedalama i digitalni „kućni lekar“

  • ELLA

    26.5.2024 #1 Author

    Kada se pametno koristi velika korist

    Odgovori

  • ŽIZI

    26.5.2024 #2 Author

    Očekivane stvari za ovo vreme

    Odgovori

  • NATI

    26.5.2024 #3 Author

    Nek se koristi u pravom smeru

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.