predstavljen "BESTenergIS" softver

Više od 250 upravnika prošlo obuku o energetskoj efikasnosti

EkologijaSrbijaU fokusu

25.9.2024 17:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Više od 250 upravnika prošlo obuku o energetskoj efikasnosti Više od 250 upravnika prošlo obuku o energetskoj efikasnosti
Privredna komora Srbije, u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), a u okviru projekta „Bolja energija“ organizovala je završnu obuku „Digitalizacija i... Više od 250 upravnika prošlo obuku o energetskoj efikasnosti

Privredna komora Srbije, u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), a u okviru projekta „Bolja energija“ organizovala je završnu obuku „Digitalizacija i upravljanje zgradama“ kroz koju je, u sedam gradova Srbije, prošlo više od 250 upravnika zgrada.

Obuku su pohađali organizatori profesionalnog upravljanja, upravnici stambenih zgrada, energetski menadžeri u lokalnim samoupravama, kao i službenici lokalnih samouprava zaduženi za stambena pitanja sa ciljem da se podstakne efikasnije korišćenje čiste energije u građevinarstvu i unapredi energetska bezbednost i efikasnost u postojećim zgradama, saopštila je PKS.

Menadžer projekta u USAID-u Siniša Čađo rekao je da petogodišnji projekat „Bolja energija“ ima za cilj održivi finansijski model za finansiranje stambenih zgrada u Srbiji.

„Uz subvencije države, stanari zgrada bi mogli da podignu kredit u komercijalnim bankama, kao deo svog učešća u finansiranju retrofita svoje zgrade uz garanciju države ili drugih zainteresovanih organa“, objasnio je Čađo i istakao da 72 odsto svih zgrada u Srbiji nije na sistemu daljinskog grejanja, ali da program uključuje i preostalih 28 odsto.

„Saradnja sa PKS traje nekoliko godina i ovo je već treći trening koji imamo za upravnike zgrada, jer mi se čini da su oni najvažnija karika u tom lancu donošenja odluke u finansiranju utopljavanja zgrada. Naravno, tu su i ministarstvo, lokalne samouprave, banke, ali i sami stanari“, rekao je Čađo.

Dodaje da je predstavljen i „BESTenergIS“ softver, koji upravnicima zgrada pomaže da naprave inventar zgrade sa energetskim karakteristikama, simuliraju procene i planiraju mere energetske efikasnosti.

Zgrada
Foto: Unsplash.com

„Upoznali smo upravnike zgrada kako da iskoriste taj deo softvera koji se odnosi na energetske karakteristike njihovih zgrada, kako bi one bile energetski efikasnije“, rekao je Čađo.

„Uprošćeno rečeno, stanari i njihovi upravnici mogu za tu pomoć aplicirati na klik“, kazao je on.

Rukovodilac Službe za edukaciju Privredne komore Srbije Ivana Kovačević kaže da je drugi ciklus besplatnih obuka za upravnike zgrada organizovan u Somboru, Zaječaru, Novom Sadu, Užicu, Kragujevcu , Nišu i Beogradu.

„Cilj je bio da polaznici steknu znanja i veštine neophodne za uspešno korišćenje softvera ‘BESTenergIS’ s akcentom na energetski kalkulator, koji na jednostavan način daje priliku da se precizno izračunaju investicije, a koja je ušteda energije kada su u pitanju sanacije zgrada“, objasnila je Kovačević.

Najavila je nove obuke u narednom periodu, a teme će diktirati sami upravnici zgrada.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.