Zakon se menja najkasnije do sredine oktobra

Vlada i poljoprivrednici postigli dogovor -17.000 dinara za seme, 100.000 stočarima po grlu

Srbija

19.7.2024 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlada i poljoprivrednici postigli dogovor -17.000 dinara za seme, 100.000 stočarima po grlu Vlada i poljoprivrednici postigli dogovor -17.000 dinara za seme, 100.000 stočarima po grlu
Vlada Srbije i predstavnici poljoprivrednika dogovorili su se danas da zemljoradnicima bude isplaćeno 17.000 umesto dosadašnjih 6.000 dinara za seme po hektaru zemlje, a... Vlada i poljoprivrednici postigli dogovor -17.000 dinara za seme, 100.000 stočarima po grlu

Vlada Srbije i predstavnici poljoprivrednika dogovorili su se danas da zemljoradnicima bude isplaćeno 17.000 umesto dosadašnjih 6.000 dinara za seme po hektaru zemlje, a stočarima oko 100.000 dinara podsticaja do kraja godine.

Dogovor je postignut na sastanku predsednika Vlade Miloša Vučevića sa predstavnicima sedam poljoprivrednih udruženja, prenosi Beta.

Prema dogovoru, najkasnije do sredine oktobra 2024. godine izmeniće se Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Iz Vučevićevog kabineta je saopšteno da će nova odredba tog zakona glasiti „Regres za sertifikovano seme isplaćuje se u iznosu do 17.000 dinara po hektaru za istu površinu za koju može da se ostvari pravo na osnovne podsticaje. Takođe, biće predloženo brisanje dela člana 31. navedenog zakona u delu u kojem se navodi regres za seme u iznosu od 6.000 dinara po hektaru“.

U saopštenju se dodaje da je usaglašeno da modalitet za rešavanje problema korišćenja poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova, na kome nisu rešeni imovinsko pravni odnosi, bude utvrđen najkasnije do kraja septembra 2024. godine, a u svrhu ostvarivanja prava na podsticaj u poljoprivedi.

Za stočare je dogovoreno da će „u ovoj godini biti isplaćen jednokratni podsticaj u iznosu od 40.000 dinara po grlu za odgoj kvalitetne priplodne krave prvotelke.

Takođe, u ovoj godini biće isplaćen jednokratni podsticaj u iznosu od 60.000 dinara po grlu za odgoj kvalitetne priplodne junice starosti od 12 do 24 meseca, te da će uslov za isplatu ovog podsticaja biti da proizvođač na gazdinstvu bude u obavezi da ovu junicu zadrži na poljoprivednom gazdinstvu za period od minimum tri laktacije, odnosno do pet godina starosti“.

Iz Vlade su još obećali da će biti preduzete sve mere da uvoz mleka do kraja godine bude u količinama najviše do količine uvezenog mleka u prošloj godini za isti period, ili u manjim količinama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.