U toku je uvid u Nacrt Programa ekonomskih reformi za period 2023 - 2025.

Vlada očekuje prosečan rast BDP od 3,7 odsto na srednji rok

Srbija

14.12.2022 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlada očekuje prosečan rast BDP od 3,7 odsto na srednji rok Vlada očekuje prosečan rast BDP od 3,7 odsto na srednji rok
Ministarstvo finansija stavilo je na javni uvid Nacrt Programa ekonomskih reformi (eng. Economic Reform Programme, ERP) za period 2023-2025. kojim su, kako su saopštili,... Vlada očekuje prosečan rast BDP od 3,7 odsto na srednji rok

Ministarstvo finansija stavilo je na javni uvid Nacrt Programa ekonomskih reformi (eng. Economic Reform Programme, ERP) za period 2023-2025. kojim su, kako su saopštili, predviđene 22 reforme u 13 oblasti, a svi zainteresovani mogu se upoznati sa dokumentom i uputiti svoje komentare i sugestije do 26. decembra.

U Nacrtu je navedeno da vlada i ovim trogodišnjim scenariom ostaje posvećena očuvanju modela privrednog rasta koji se zasniva na investicijama i izvozu, a koji je podržan rastom privatne potrošnje na realnim i zdravim izvorima.

„Prema centralnom scenariju, u srednjoročnom periodu očekuje se nastavak rasta potencijalnog BDP, ali sporijom dinamikom nego u prethodnoj projekciji kao posledica faktora iz međunarodnog okruženja. Potencijalni BDP u periodu 2023-2025. će se postepeno povećavati po prosečnoj stopi od 3,7 odsto.

Realizacije kapitalnih projekata i nastavak započetog investicionog ciklusa, podržani kako stabilnim prilivom SDI, tako i domaćim inovativnim aktivnostima, obezbediće sve snažniji doprinos kapitala i faktorske produktivnosti rastu potencijalnog BDP“, ističe se u Nacrtu.

Foto: mfin.gov.rs

Vlada će, kako stoji u tom dokumentu, kroz značajna planirana ulaganja u energetsku infrastrukturu dodatno uticati na podizanje potencijala privrede.

„Adekvatna i sinhronizovana monetarna politika, dalja unapređenja finansijskog sistema, podizanje kredibiliteta i atraktivnosti kod investitora, transfer znanja i tehnologija iz najrazvijenijih zemalja treba da obezbede pozitivan uticaj na oba faktora proizvodnje. Sa druge strane, jačanje vladavine zakona, reforma zakonodavstva iz oblasti privrede i poslovanja, ubrzanje procedura i podizanje efikasnosti administracije treba da obezbede maksimizaciju faktorske produktivnosti u srednjem roku“, ističe se u Nacrtu ERP.

Ukupno 22 planirane reforme su u skladu sa smernicama Evropske komisije organizovane u trinaest oblasti, kako bi bio dat širok pregled socijalno-ekonomskih izazova, saopštilo je Ministartvo finansija.

Te oblasti su – upravljanje javnim finansijama, zelena tranzicija, digitalna transformacija, poslovno okruženje i smanjenje sive ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije, reforme u oblasti ekonomskih integracija, reforme energetskog tržišta, reforme transportnog tržišta, poljoprivreda, industrija i usluge, obrazovanje i veštine, zapošljavanje i tržište rada, socijalna zaštita i inkluzija i zdravstvena zaštita.

U okviru pomenutih oblasti, kao tri ključna izazova izdvojeni su: povećanje zaposlenosti, posebno mladih, žena i osetljivih grupa i socijalna zaštita od siromaštva, stvaranje poslovnog ambijenta povoljnijeg za investicije kao i Ozelenjavanje energetskog sektora i potpuno otvaranje energetskog tržišta

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...