u poslednjoj emisiji Interesovanje investitora za domaće obveznice premašilo 6,5 milijardi dolara

Vlada Srbije donela odluku o emisiji dugoročnih državnih hartija od vrednosti

Srbija

6.6.2024 16:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vlada Srbije donela odluku o emisiji dugoročnih državnih hartija od vrednosti Vlada Srbije donela odluku o emisiji dugoročnih državnih hartija od vrednosti
Vlada Srbije donela je danas odluku o emisiji dugoročnih državnih hartija od vrednosti na međunarodnom finansijskom tržištu u okviru ažuriranog GMTN programa (G1obal Medium... Vlada Srbije donela odluku o emisiji dugoročnih državnih hartija od vrednosti

Vlada Srbije donela je danas odluku o emisiji dugoročnih državnih hartija od vrednosti na međunarodnom finansijskom tržištu u okviru ažuriranog GMTN programa (G1obal Medium Term Notes Programme). Trajanje Programa je, kako je saopšteno iz vlade, godinu dana, i omogućava pojednostavljen proces kliringa obveznica „što doprinosi efikasnosti transakcije“.

„Emitovanje obveznica u okviru Programa omogućava efikasno upravljanje javnim dugom i prisustvo Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da zelene i socijalno održive obveznice predstavljaju vrstu dužničkih hartija od vrednosti kod kojih se sredstva koriste isključivo za finansiranje ili refinansiranje postojećih, budućih ili ranijih zelenih i socijalno održivih projekata.

Obveznice, ročnosti deset godina, emitovane su po kuponskoj stopi od šest odsto u dolarima, „uz značajno interesovanje investitora iz celog sveta“.

Narodna banka Srbije (NBS) i ministar finansija Siniša Mali su u odvojenim saopštenjima objavili da je Srbija u sredu na međunarodnom finansijskom tržištu “uspešno realizovala emisiju desetogodišnjih dolarskih održivih evroobveznica”, odnosno obveznica čija će sredstva biti korišćena za održive projekte u oblasti zelene agende i socijalno odgovornih aktivnosti.

U saopštenju NBS se navodi da su prodate obveznice u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi dolara, dok je tražnja investitora tokom dana bila višestruko veća i premašila bi iznos od 6,5 milijardi dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.