Premijer tvrdi da za javnu raspravu o projektu Jadar ima još najmanje 24 meseca

Vučević: Rio Tinto još nije tražio rešenje o sadržaju studije o uticaju na životnu sredinu

Srbija

6.8.2024 16:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Vučević: Rio Tinto još nije tražio rešenje o sadržaju studije o uticaju na životnu sredinu Vučević: Rio Tinto još nije tražio rešenje o sadržaju studije o uticaju na životnu sredinu
Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da još nije izdato rešenje o obimu i sadržaju studije o proceni uticaja na životnu sredinu za... Vučević: Rio Tinto još nije tražio rešenje o sadržaju studije o uticaju na životnu sredinu

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da još nije izdato rešenje o obimu i sadržaju studije o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat „Jadar“, jer se kompanija „Rio Tinto“ još nije javila Ministarstvu za zaštitu životne sredine za to rešenje.

„I dalje jedino egzistira Uredba Vlade Republike Srbije o planu posebne namene (za projekat ‘Jadar’) i ništa drugo. Kada, i da li će se kompanija ‘Rio Tinto’ pojaviti da se izda rešenje o obimu i sadržaju, to ćemo da vidimo“, rekao je Vučević odgovarajući na pitanja televizije Insajder.

Premijer je dodao da će oni (Rio Tinto) morati, ako se jave, da urade studiju o zaštiti životne sredine, a da tada ide javna rasprava i tek kada Ministarstvo za zaštitu životne sredine to potvrdi, onda se javljaju Ministarstvu za rudarstvo i energetiku za eksploataciono polje pa „sledi mnogo, mnogo koraka“.

„Zato vam kažem, najmanje 24 meseca je pred nama da se raspravlja o svemu tome“, odgovorio je Vučević na pitanje Insajdera o tome u kojoj je sada fazi projekat „Jadar“ kompanije „Rio Tinto“.

Posle obilaska rudnika u Resavici povodom Dana rudara, Vučević je kazao da njega „ne zanimaju strane kompanije, već narod Srbije“

„Kada dobijemo garancije za ekologiju i budemo imali ekonomsku računicu, tada to može da se radi, u saglasju sa građanima naše države“, naveo je Vučević a objavio Insajder na svom portalu.

Kada je reč o projektu „Jadar“, pojedini stručnjaci tvrde da je moguće da usled nepredviđenih okolnosti dođe do zagađenja reke Jadar, a onda i Drine i Sava i tako da ugrozi, pored ostalog, Mačvu i Beogradu. Međutim, predstavnici vlasti to odbacuju.

Na pitanje Insajdera da li vlast sluša upozorenja struke, ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović, koja je zajedno sa premijerom obišla Resavicu, odgovorila je se reč struke sluša i da pravilnim tehničkim i inženjerskim rešenjima rizici mogu da se svedu „na minimum, odnosno na nulu“.

„I da dođe do nepredviđenih bilo kakvih okolnosti usled, recimo, vremenskih neprilika da ti rizici mogu da budu upravljivi, kontrolisani i da se eliminišu; a to da će nešto da se izlije u Drinu, pa u Savu i Dunav i da ćemo svi da pijemo neku zagađenu vodu… to sramno, neodgovorno i to nema veze istinskom željom da se unapredi projekat i da se o njemu argumentovano priča“, navela je Đedović Handanović.

Đedović Handanović je naglasila da će se vlada starati o pitanjima zdravstva i zaštite životne sredine i posebno voda.

„Čuli smo o mogućem uticaju na podzemne vode, pa smo i o tome razgovarali na kojoj dubini se nalazi rudnik, da nema uticaja na podzemne vode da se nalazi nižem nivou i da jednostavno kontakti koji treba da budu eliminisani da do takvih kontakata ne dođe će biti urađeni ili, jednostavno, projekta neće biti“, navela je ministarka.

Đedović Handanović je rekla da nema „nemogućih projekata, već samo loših inženjerskih rešenja“, objavio je Insajder.

  • SUNCE

    7.8.2024 #1 Author

    O k .Ceka ce mo jos 24 meseci pa svi na ulice.

    Odgovori

  • SUNCE

    7.8.2024 #2 Author

    Neznam samo zato ta svakodnevna propaganda,kuce videh i doktora smrti,i njega su cak uključili u svakodnevnu propagandu.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    10.8.2024 #3 Author

    Igranka bez prestanka…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.