Završena jedna od 10 celina na budućoj trasi

Za beogradski Linijski park 10,2 milijarde dinara u naredne tri godine

InfrastrukturaSrbija

5.7.2024 08:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Za beogradski Linijski park 10,2 milijarde dinara u naredne tri godine Za beogradski Linijski park 10,2 milijarde dinara u naredne tri godine
Grad Beograd planira da do kraja ove i u naredne dve godine uloži 10,2 milijarde dinara, odnosno oko 87,2 miliona evra u Linijski park.... Za beogradski Linijski park 10,2 milijarde dinara u naredne tri godine

Grad Beograd planira da do kraja ove i u naredne dve godine uloži 10,2 milijarde dinara, odnosno oko 87,2 miliona evra u Linijski park.

Kako stoji u Odluci o budžetu Beograda za 2024. godinu koji su nedavno usvojili gradski odbornici, predviđeno je da grad do kraja ove godine izdvoji više do milijardu dinara za Linijski park, dok se u 2025. godini planira još 3,7 milijardi, a 2026. za te namene projektovano je 5,5 milijardi dinara, objavila je eKapija.

Linijski park, bi, kada jednog dana bude bio kompletno završen, trebalo da bude dug 4,8 kilometara i da se prostire od šetališta kod Beton hale, ispod Kalemegdana, duž nekadašnje železničke pruge obalom pa sve do Pančevačkog mosta.

Linijski park, render / Izvor: Beograd.rs

Do sada je u izgradnji Linijskog parka završena samo prva celina od njih deset, i to ona od Beton hale do bastiona Svetog Jakova, na čijem delu je otkrivena Vodena kapija.

Pretvaranje trase bivše pruge u moderan zeleni pojas, prema tenderskoj dokumentaciji, trebalo bi da košta 70,5 miliona evra.

Pripremni radovi počeli su početkom 2022. godine kada su uklonjeni nanos, korov, naplavine i smeće sa divljih deponija. Radovi na izgradnji pešačke i biciklističke staze te godine bili su usporeni kada je pronađen arheološki lokalitet Vodena kapija, koja je gotovo ceo vek bila zatrpana.

Te godine je gradski urbanista Marko Stojčić najavio da bi Linijski park trebalo da bude završen za tri godine, podseća eKapija.

  • Boba321

    7.7.2024 #1 Author

    Ovo je odlicna ideja, samo sto vise saditi zelenilo

    Odgovori

  • Brana

    8.7.2024 #2 Author

    Dobro za bicikliste

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.