Period otplate 13 godina uz poček od 5,5 godina

Za metro ugovoren kredit od 178 miliona evra sa Deutsche Bank

Srbija

16.10.2024 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Za metro ugovoren kredit od 178 miliona evra sa Deutsche Bank Za metro ugovoren kredit od 178 miliona evra sa Deutsche Bank
Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o kreditnom aranžmanu u iznosu do 178,38 miliona evra između Srbije i Deutsche Bank (filijala... Za metro ugovoren kredit od 178 miliona evra sa Deutsche Bank

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o kreditnom aranžmanu u iznosu do 178,38 miliona evra između Srbije i Deutsche Bank (filijala Hong Kong) i Agenta Kreditnog aranžmana i Sinosure agenta o kreditnom aranžmanu za izgradnju Beogradskog metroa, objavio je Tanjug, a prenela RTV.

Period raspoloživosti ovog kredita je pet godina, a korisnik je JKP Beogradski metro i voz.

Period otplate kredita je 13 godina uključujući perioda počeka od 5,5 godina, a kamatna stopa je varijabilna i bazira se na 6M EURIBOR-u, uvećanom za fiksnu maržu od 1,65 odsto godišnje.

Provizija na nepovučena sredstva je 0,65 odsto i plaća se polugodišnje tokom perioda raspoloživosti na nepovučeni iznos kredita.

Za sprovođenje ovog zakona obezbeđivaće se sredstva u budžetu Srbije, stoji u predlogu Zakona.

Kako se navodi u razlozima za donošenje ovog zakona, izgradnja metroa u prestonici predstavlja projekat od velikog značaja za grad, posebno što je Beograd jedan od retkih glavnih gradova u Evropi koji nema metro prevoz.

Zakonom o budžetu Srbije za 2024. odobreno je zaduživanje kod Stranih investicionih korporacija, fondova i banaka za Projekat izgradnje beogradskog metroa, faza I, u iznosu do 1,5 milijardi evra.

  • SABRINA

    16.10.2024 #1 Author

    Da li će čuveni metro početi da se pravi?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.