stanična zgrada još uvek u izgradnji

Za vikend najavljen početak rada nove glavne autobuske stanice u Beogradu

Srbija

26.9.2024 12:31 Autor: Marko Miladinović 1

Za vikend najavljen početak rada nove glavne autobuske stanice u Beogradu Za vikend najavljen početak rada nove glavne autobuske stanice u Beogradu
U Beogradu će u petak biti otvorena nova glavna autobuska stanica, u Bloku 42 na Novom Beogradu, nakon izmeštanja iz centra grada gde je... Za vikend najavljen početak rada nove glavne autobuske stanice u Beogradu

U Beogradu će u petak biti otvorena nova glavna autobuska stanica, u Bloku 42 na Novom Beogradu, nakon izmeštanja iz centra grada gde je bila smeštena više od pola veka, a za vikend će se sav autobuski saobraćaj prebaciti na ovaj objekat.

Iz Gradske uprave je najavljeno da će otvaranju prisustvovati predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić – koji je ranije kazao da će u nedelju, 29. septembra, nakon skoro šest godina zastoja u izgradnji, stanica krenuti da funkcioniše, prenosi Beta.

Kako je ranije saopštila Beogradska autobuska stanica (BAS), još uvek je u toku izgradnja stanične zgrade, od 27.000 metara kvadratnih.

Do završetka radova na staničnoj zgradi, što se očekuje do kraja godine, putnici će koristiti privremeni objekat sa osnovnim sadržajima – aneks od 1.200 metara kvadratnih koji je osposobljen za nesmetano funkcionisanje stanice.

Tokom radova, početih 2017. godine, u Bloku 42 je izgrađen stanični plato sa 65 perona – 12 dolaznih, 53 odlazna i parking sa 186 mesta, od kojih je 89 namenjeno putnicima u dolasku, a 97 mesta je za putnike u odlasku.

Osam polaznih perona je rezervisano za prigradski saobraćaj, 22 za međugradski, 14 za međunarodni i devet za vanlinijski – turistički saobraćaj.

Izgrađeni su taksi stanica s 25 mesta i pripremni parking za autobuse sa 80 mesta.

Do nove autobuske stanice može se doći tramvajima 7, 9, 11 i 13 koji staju kod nje i autobuskim linijama 85, 89, 94, 95, 600, E6, kao i autobusima 60, 60L, 67, 93 i EKO1.

U staničnoj zgradi nalaziće se i šalter za prodaju karata, mesto gde će putnici moći da kupe osveženje ili nešto pojedu, a biće i lokala za iznajmljivanje. Građanima će na raspolaganju biti bankomat, menjačnica, pošta, trafika i ambulanta, a stanična zgrada biće pokrivena besplatnim WiFi sistemom.

Mediji navode da je cena radova na izgradnji autobuske stanice udvostručena na 50 miliona evra, dok cena izgradnje stanične zgrade nije poznata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.