Projekat sportskog, rekreativnog i turističkog kompleksa prostiraće se na skoro deset hektara

Zaječar dobija Park rimskih careva

BiznisSrbijaTurizam

17.10.2024 09:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zaječar dobija Park rimskih careva Zaječar dobija Park rimskih careva
U okviru sportskog kompleksa Kraljevica u Zaječaru u planu je gradnja Parka rimskih careva sa amfiteatrom, upravnom zgradom, rimskim kupatilom, paviljonima i akvaduktom, vidi... Zaječar dobija Park rimskih careva

U okviru sportskog kompleksa Kraljevica u Zaječaru u planu je gradnja Parka rimskih careva sa amfiteatrom, upravnom zgradom, rimskim kupatilom, paviljonima i akvaduktom, vidi se iz Urbanističkog projekta za koji je grad oglasio javnu prezentaciju.

Urbanistički projekat izradila je firma Profectum iz Novog Sada, a ukupna bruto razvijena građevinska površina (BRGP) je 6.180 kvadratnih metara, piše aKapija.

Inače, izgradnja je planirana na lokaciji u čijem se u južnom delu nalazi kompleks hipodroma koji nije u funkciji. U severoistočnom delu parcele nalazi se poligon za obuku vozača. U jugo-istočnom delu parcele nalazi se prostor na kome se tradicionalno održava Zaječarska gitarijada. Na prostoru gitarijade i poligona održava se vašar, vrlo značajna manifestacija za jugo-istočni deo Srbije. Između prostora gitarijade i hipodroma nalazi se novoizgrađen fudbalski stadion.

Projekat sportskog, rekreativnog i turističkog kompleksa tematskog Parka rimski carevi obuhvata površinu od 9,7 hektara, sa centralnim ograđenim delom od 5,5 hektara. Park će biti osmišljen kao značajna sportsko-rekreativna, turistička, edukativna i kulturna tačka grada Zaječara.

Prilazna saobraćajnica vodi do parkinga sa kapacitetom za 189 automobila i 45 bicikala, dok manji parking na južnom kraju parka pruža prostor za autobuse i kamione. Na ulazu u park biće postavljen prostor nalik trijumfalnom luku, sa kontrolnim punktom i prostorom za obezbeđenje. Centralni ulazni plato će sadržati upravnu zgradu, čiji će stil podsećati na arhitekturu Felix Romuliane, uz korišćenje kamena i cigle, a unutar nje će se nalaziti ugostiteljski objekti, toaleti, administracija i prostori za održavanje parka.

Glavna osovina parka biće široko šetalište sa vodopadima i fontanama, široko 12 metara i dugo 150 metara, koje vodi do polukružnog otvorenog pozorišta. Šetalište završava na trgu sa centralnom kružnom fontanom koja će biti glavni vizuelni i interaktivni element parka.

Poseban akcenat biće na edukativnoj stazi sa 17 paviljona u kojima će biti postavljene skulpture rimskih imperatora. Šetališta su projektovana tako da posetiocima pružaju prijatne šetnje, odmor i mogućnosti za sport i rekreaciju, sa vodenim površinama, mostićima i pogledima na zelene površine.

Posetioci će kroz interaktivne sportske aktivnosti učiti o rimskim carevima i kulturi, a u parku će biti organizovane aktivnosti poput trčanja, streličarstva i timskih igara.

Paviljoni sa skulpturama imperatora, dizajnirani sa karakterističnim kosim krovovima, biće osvetljeni noću, stvarajući poseban vizuelni doživljaj.

Pozorište i akvadukt u parku biće izrađeni u stilu Felix Romuliane, koristeći ciglu i kamen, čime će se stvoriti povezanost između arhitekture prošlosti i sadašnjosti.

Park je predviđen za 1.100 ljudi i biće opremljen prilagođenim urbanim mobilijarom, uključujući klupe, pergole, kante za otpatke, rasvetu, informativne table i ozvučenje, kako bi posetioci mogli da uživaju u ambijentu parka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.