Od uvođenja sankcija Rusiji raste razmena te centralnoazijske zemlje i sa EU

Zašto je značajno porastao izvoz iz Srbije u Kirgistan?

SrbijaU fokusu

31.7.2024 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Zašto je značajno porastao izvoz iz Srbije u Kirgistan? Zašto je značajno porastao izvoz iz Srbije u Kirgistan?
Izvoz robe iz Srbije u Kirgistan višestruko je porastao nakon ruske invazije na Ukrajinu, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije (RZS) koje je... Zašto je značajno porastao izvoz iz Srbije u Kirgistan?

Izvoz robe iz Srbije u Kirgistan višestruko je porastao nakon ruske invazije na Ukrajinu, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije (RZS) koje je analizirao Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prema podacima RZS, iz Srbije je u Kirgistan tokom 2022. godine izvezena roba u vrednosti od 12,8 miliona američkih dolara, dok je izvoz u 2023. godini povećan čak šest puta i iznosio je 81,1 milion dolara. Kada se ovi podaci posmatraju iz Kirgistana, vidi se da većina robe izvezene iz Srbije nije završila u ovoj zemlji, odnosno da je u nju ušlo robe u vrednosti od sedam miliona evra, objavio je RSE.

Među robom koja se iz Srbije izvozi za Kirgistan ima i one koja je na spisku sankcija Evropske unije i SAD izrečenih Rusiji, kao roba koja može biti zloupotrebljena u ruskoj vojnoj industriji.

Iako među robom koja je izvezena u Kirgistan ima i one koja se koristi za civilnu upotrebu poput kartona i sadnica za voće, RZS beleži i izvoz robe koja se nalazi na „High-priority“ listi, odnosno robe dvostruke namene koja je identifikovana kao roba koja se koristi u vojnoj industriji.

Srbija je u 2022. godini u Kirgistan izvezla ovaj tip robe u vrednosti od 340.000 dolara, dok je u 2023. godini drastično skočila vrednost sankcionisane robe koja je upućena ka Kirgistanu – radi se o 7,7 miliona dolara, pokazuju podaci Zavoda za statistiku, koje je analizarao RSE.

Od robe koja je pod sankcijama najviše su se izvozili kuglični ležaji, delovi aviona, helikoptera, bespilotnih letelica, električni aparati za strujna kola…

Da li je Kirgistan samo usputna stanica za transport sankcionisanih proizvoda na rusko tržište i na koji način se put te robe kontroliše, za RSE nisu odgovorili iz Vlade Srbije i Ministarstva trgovine.

Predstavnici državnih institucija nisu objasnili ni šta se to desilo pa je izvoz za Kirgistan drastično povećan u poslednje dve godine, piše RSE u analizi, uz podatak da je, osim iz Srbije, prema podacima MMF-a u poslednje dve godine došlo je do značajnog rasta izvoza u Kirgistan i iz drugih evropskih država, između ostalih Nemačke, Mađarske, Poljske i Italije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.