Finansijski podaci nisu samo za knjigovođe

Zašto preduzetnici moraju da znaju poslovne parametre u svakom trenutku?

Moja firmaPoslovanjeSrbija

30.8.2024 11:49 Autor: Ljiljana Begović 7

Zašto preduzetnici moraju da znaju poslovne parametre u svakom trenutku? Zašto preduzetnici moraju da znaju poslovne parametre u svakom trenutku?
Bez obzira na to da li ste mali ili veliki privrednik, ako želite da donosite prave odluke morate biti sigurni u trenutno finansijsko stanje... Zašto preduzetnici moraju da znaju poslovne parametre u svakom trenutku?

Bez obzira na to da li ste mali ili veliki privrednik, ako želite da donosite prave odluke morate biti sigurni u trenutno finansijsko stanje svoje kompanije i morate znati osnovne ekonomske pojmove.

Osnovni ekonomski koncepti uglavnom se odnose na finansijske izveštaje, odnosno – dobit, gubitke, bilans stanja i izveštaj o novčanim tokovima.

Često privrednici smatraju da je dovoljno to što su zaposlili knjigovođu koji će voditi računa o finansijskim podacima i knjigama, ali poslovni savetnici smatraju da je to greška jer ako kao vlasnik preduzeća niste uključeni u finansije verovatno vodite svoj posao na slepo.

Finansijski podaci pružaju preduzetniku ključne informacije o njegovom poslovanju i omogućavaju mu da donosi informisane odluke.

“Finansijski izveštaji, poput bilansa uspeha (izveštaj o dobiti i gubitku), pokazuju da li je poslovanje profitabilno, odnosno da li prihod premašuje troškove. Podaci o novčanom toku i bilans stanja mogu ukazati na to da li preduzeće ima dovoljno sredstava da pokrije svoje tekuće obaveze, što je ključno za održavanje poslovanja”, kaže poslovni konsultant Aleksandra Marjanović.

Finansijski pokazatelji kao što su obrt imovine i profitna marža pokazuju koliko efikasno preduzeće koristi svoje resurse da generiše prihod.

Bilans stanja otkriva nivo zaduženosti preduzeća, odnosno koliko ono zavisi od spoljnog finansiranja u odnosu na sopstveni kapital.

Foto: Freepik.com

Na osnovu rezultata bilansa stanja i bilansa uspeha firme dobijaju se informacije o poslovanju koje mogu koristiti eksterni korisnici, kao što su investitori, kreditori, dobavljači, vladine agencije, poreski organi. Takođe, ova dva bilansa pokazuju i zaposlenima, vlasnicima, kao i menadžmentu kompanije, kako je preduzeće poslovalo u prethodnoj godini.

U većini razvijenih tržišnih privreda finansijski izveštaj, odnosno završni račun, uključuje još i bilans tokova gotovine, izveštaj o promenama na kapitalu, statistički izveštaj i napomene uz finansijske izveštaje.

Bilans stanja je finansijski izveštaj koji zbraja sredstva, obaveze i kapital kompanije u jednom specifičnom momentu, obično na kraju računovodstvenog ciklusa. Bilans je prikaz imovine preduzeća u jednom određenom trenutku koji pokazuje stanje imovine i vlasništva nad imovinom određenog dana.

“Analiza istorijskih finansijskih podataka može otkriti trendove u rastu prihoda, troškova i profitabilnosti, što pomaže u planiranju budućeg rasta. Povrat na investiciju pomaže preduzetniku da razume koliko se vraća na uloženi kapital, što je ključan podatak za donošenje odluka o budućim ulaganjima”, objašnjava naša sagovornica.

Ona dalje nadovi da je preduzetnicima potrebno da znaju da na pravilan način analiziraju finansijske podatake u odnosu sa industrijskim standardima.

“Takav izveštaj omogućava preduzetniku da oceni kako stoji u odnosu na konkurenciju. Kroz detaljnu analizu ovih podataka preduzetnik može identifikovati snage i slabosti svog poslovanja, prepoznati prilike za rast i unapređenje, te pravovremeno reagovati na potencijalne rizike”, zaključuje Aleksandra Marjanović i dodaje da, bez obzira na to što neko ima velikog iskustva u poslovanju, bitno je da sve ove parametre zna i drži pod kontrolom.

  • PAVLE-2005

    30.8.2024 #1 Author

    Kaze lepo poslovica protegni se koliko ti jorgan dugačak

    Odgovori

  • Grocka

    31.8.2024 #2 Author

    To mu je osnova za posao

    Odgovori

  • JANA

    1.9.2024 #3 Author

    Treba raditi od jutra do sutra, a pratiti finansije najvise

    Odgovori

  • JANA

    1.9.2024 #4 Author

    I stanje firme , da li je sposobno da pokrije tekuce troskove

    Odgovori

  • ELLA

    1.9.2024 #5 Author

    Trziste je vrlo nestabilno zato se mora pratiti svaki detalj

    Odgovori

  • SHALIMAR

    1.9.2024 #6 Author

    Treba da znaju,kod nas vecina preduzetnika kaze da sve knjigovodja radi,ne znaju stvari koje bi trenalo da znaju,a pola knjigovodja nema pojma niti prate izmene zakona..

    Odgovori

  • Faith

    1.9.2024 #7 Author

    Trziste je nestabilno, mora se stalno pratiti sve

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.