Konstantan progres od 2017. zahvaljujući ulaganjima u infrastrukturu

Zašto Srbija još uvek kaska za Hrvatskom u inovacijama?

InfrastrukturaInovacijeInvesticijeSrbija

18.7.2024 15:29 Autor: Milica Vojtek 9

Zašto Srbija još uvek kaska za Hrvatskom u inovacijama? Zašto Srbija još uvek kaska za Hrvatskom u inovacijama?
U nedavno objavljenom rangiranju 39 zemalja prema njihovoj inovativnosti, koje je uradila Evropska komisija, Srbija se našla na 29. mestu sa ukupnim indeksom inovacija 69,1.... Zašto Srbija još uvek kaska za Hrvatskom u inovacijama?

U nedavno objavljenom rangiranju 39 zemalja prema njihovoj inovativnosti, koje je uradila Evropska komisija, Srbija se našla na 29. mestu sa ukupnim indeksom inovacija 69,1. To je za 4,4 poena više nego prošle godine. Stručnjaci ocenjuju da je ovo veliki uspeh za našu zemlju.

Publikacija „European Innovation Scoreboard“ (EIS) obuhvatila je sve države članice Evropske unije (EU) i 12 susednih zemalja. Parametri se porede sa dve referentne godine – sa 2017. kao referentnom vremenskom tačkom i prošlom, 2023. godinom.

U analizi se razlikuju četiri kategorije zemalja – inovacioni lideri, jaki inovatori, umereni inovatori i inovatori u nastajanju. Srbija spada u grupu “inovatora u nastajanju”.

Ova publikacija objavljuje se jednom godišnje i daje uporednu procenu istraživanja i inovacija u državama članicama EU, susednim evropskim zemljama i odabranim trećim zemljama (globalni konkurenti). Srbija je, recimo, u poređenju sa 2017. ostvarila rast od 7,4 procentna poena.

Izvršni direktor ICT Huba Kosta Andrić kaže u razgovoru za Biznis.rs da je jako dobro što Srbija ima konstantan progres od 2017. godine. On objašnjava i zbog čega još uvek nismo dostigli neke zemlje u Adria regionu, poput Hrvatske koja je na 27. mestu i Slovenije koja je zauzela 18. mesto.

“U prethodnih deset godina Hrvatska i Slovenija su imale više od 100 miliona evra u alternativnim investicionim fondovima kroz ulogu Evropskog investicionog fonda i Evropske investicione banke, zahvaljujući tome što su članice Evropske unije. Kada ste članica EU pristup zapadnim tržištima je lakši”, navodi naš sagovornik.

Andrić podseća i da je Hrvatska na 76 bodova, a Srbija na 69, i ističe da kada bi se naš rast nastavio ovim tempom imali bismo mogućnost da za nekoliko godina sustignemo susede.  

Investicije podstiču skok inovativnosti

Skok u ovom segmentu koji je kontinuiran od 2017. godine Kosta Andrić objašnjava činjenicom da se poslednjih pet-šest godina mnogo investiralo u infrastrukturu, otvaranje naučno-tehnoloških parkova, startap centara… Takoreći – stvoreni su preduslovi za napredak.

“Ovo istraživanje hvali dostupnost internet mreže, tog pojasa koji je potreban da bi ljudi uopšte mogli da se bave inovacijama baziranim na tehnologiji”, navodi direktor ICT Huba i objašnjava da smo mi „u fazi kada je jako puno posla urađeno da se stvore preduslovi da počne da se dešava značajniji razvoj inovacionih ekosistema”.

U delu publikacije o Srbiji ističe se da je naša zemlja zabeležila višu vrednost u odnosu na evropski prosek na polju izdataka za inovacije koji nisu direktno povezani sa istraživanjem i razvojem (poput nabavke opreme, zaštite intelektualne svojine, izrade studija izvodljivosti, istraživanja tržišta i slično) i u izdvajanjima za razvoj inovacija po zaposlenom.

Međutim, treba reći da je ovo tek nekoliko stavki po kojima se zemlja istakla, a da se rangiranje radi prema više desetina parametara.

Fond za inovacionu delatnost u martu dodelio 9,6 miliona evra podrške

Fond za inovacionu delatnost je u martu ove godine odobrio finansiranje u ukupnom iznosu od 9,6 miliona evra za 41 projekat inovativnih preduzeća u okviru prve faze IPA projekta „Povećanje inovacionih kapaciteta i rasta malih i srednjih preduzeća“.

Na javni poziv za Program ranog razvoja, Program sufinansiranja inovacija i Program saradnje nauke i privrede podneto je ukupno 284 prijave. Od tog broja, odobreno je finansiranje za 27 projekata preduzeća koja su u ranoj fazi razvoja, osam projekata etabliranih preduzeća i šest zajedničkih projekata preduzeća i naučno-istraživačkih organizacija. U zavisnosti od programa, inovativni projekti su podržani bespovratnim sredstvima do 120.000 evra do pola miliona evra.

Primene odobrenih projekata obuhvataju različite oblasti, uključujući informaciono-komunikacione tehnologije, mašinstvo, elektroniku i zaštitu životne sredine.

Tagovi
EU INOVACIJE
  • meli77

    18.7.2024 #1 Author

    Bićemo i mi jednog dana među prvima

    Odgovori

  • Jj992

    18.7.2024 #2 Author

    Ocigledno nesto jos treba uraditi…

    Odgovori

  • SHALIMAR

    18.7.2024 #3 Author

    Mi nismo u EU i zato kaskamo za njima…

    Odgovori

  • Gilbert

    19.7.2024 #4 Author

    Duplo manji, ali imaju preduzetnike koji su uspeli u tehnološkom sektoru da naprave firme vrednije od milijardu evra.
    Samo Rimac godišnje podnese preko sto patenata. Kod nas sve ide kroz državnu potrošnju, a to je sporo.

    Odgovori

  • Milos

    19.7.2024 #5 Author

    Jel pominjemo državu koja je oterala veliki broj IT radnika pretnjom retroaktivnog oporezivanja frilensera? Ili onu koja ima fiksni porez bez obzira koliko paušalci zaradjuju? Te novi paušalci kroz par godina upadnu u dužničko ropstvo?

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    19.7.2024 #6 Author

    Zato što su sluge velikih

    Odgovori

  • ELLA

    20.7.2024 #7 Author

    Kao i obicno ne ceni se znanje i trud mladih obrazovanih ljudi

    Odgovori

  • Manja

    20.7.2024 #8 Author

    Mnogo toga treba da se uradi da nebismo kaskali za drugima… a kaskacemo jos dizi vremenski period

    Odgovori

  • BIJUTI27

    2.8.2024 #9 Author

    Pravi razlog je predimenzioniran drzavni aparat.Sto bi neko sebi komplikovao zivot ako moze da sedi par sati za platu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.