SRBIJAGAS POSTAJE AKCIONARSKO DRUŠTVO DO 1. MAJA Ministarstvo formiralo radnu grupu za vođenje reorganizacije

BiznisFirme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

17.12.2020 12:49 Autor: Ljiljana Begović 0

SRBIJAGAS POSTAJE AKCIONARSKO DRUŠTVO DO 1. MAJA Ministarstvo formiralo radnu grupu za vođenje reorganizacije SRBIJAGAS POSTAJE AKCIONARSKO DRUŠTVO DO 1. MAJA Ministarstvo formiralo radnu grupu za vođenje reorganizacije
Ministarstvo rudarstva i energetike formiralo je radnu grupu za praćenje plana reorganizacije Srbijagasa, koji predviđa ukupno 29 aktivnosti s ciljem da to javno preduzeće... SRBIJAGAS POSTAJE AKCIONARSKO DRUŠTVO DO 1. MAJA Ministarstvo formiralo radnu grupu za vođenje reorganizacije

Ministarstvo rudarstva i energetike formiralo je radnu grupu za praćenje plana reorganizacije Srbijagasa, koji predviđa ukupno 29 aktivnosti s ciljem da to javno preduzeće do 1. maja postane akcionarsko društvo.

Radna grupa će kontrolisati proces reformisanja, ali i pomoći Srbijagasu da sprovede plan, navodi se u saopštenju ministarstva.

Plan reorganizacije podrazumeva, pre svega, razdvajanje delatnosti transporta i distribucije gasa između Srbijagasa i preduzeća Transportgas i Distribucijagas Srbija, kao i njihovo licenciranje za delatnost koju obavljaju.

Vlada Srbije je 10. decembra usvojila plan reorganizacije Srbijagasa koji znači početak reformisanja i modernizacije gasnog sektora Srbije.

Gasovodna cev
Foto: Pixabay.com

Zaključak koji je Vlada Srbije usvojila obuhvata izveštaj o do sada sprovedenim aktivnostima na reorganizaciji Srbijagasa i plan koji obuhvata ukupno 29 aktivnosti koje treba da budu realizovane, među kojima je najvažniji prenos imovine sa JP Srbijagas na preduzeća Transportgas Srbija i Distribucijagas Srbija, prenosi Tanjug.

Plan aktivnosti kao najvažnije uključuje:

1.Usaglašavanje organizacione strukture i opštih akata JP Srbijagas sa Zakonom o javnim preduzećima, a rok je 31. decembar 2020.

2.Zatim, stvaranje uslova za sertifikaciju i licenciranje delatnosti transporta gasa i distribucije gasa do 1. februara 2020. i ishodovanje licence za Transportgas Srbija do 15.4.2021, a za Distribucijagas Srbija do 15. marta 2021. za odgovarajuće delatnosti (transport i upravljanje transportnim sistemom odnosno distribuciju i upravljanje distributivnim sistemom).

3.Predviđen je prenos udela u Transportgasu i Distribucijagas Srbija sa Srbijagasa na Republiku Srbiju do 15. februara 2021. godine.

4.Planirane su izmene osnivačkih akata i upis u APR, a rok je 1. mart 2021. godine.

5.Planirano je do 1. aprila donošenje pravila o radu sistema za transport gasa i pravila o radu distributivnog sistema, akata o ceni pristupa sistema za transport prirodnog gasa i ceni pristupa distributivnom sistemu, donošenje i objavljivanja cene priključenja na distributivni sistem, donošenje desetogodišnjeg plana razvoja sistema za transport prirodnog gasa i petogodišnjeg plana razvoja distributivnog sistema.

6.Kao i donošenje plana za smanjenje gubitaka u sistemu ako su gubici iznad tehnički opravdanog nivoa, takođe, do 1. aprila 2021.

7.Plan predviđa i početak rada operatora transportnog sistema Transportgasa i operatora distributivnog sistema Distribucijagas Srbija u potpunosti u skladu sa Zakonom o energetici, do 1. maja 2021.

8.Promena pravne forme Srbijagasa u akcionarsko društvo do 1. maja 2021.

Kako je ranije saopštilo ministarstvo, reformisanje Srbijagasa osim što je propisano zakonima Srbije predstavlja i preuzetu međunarodnu obavezu, jer se njime sprečava najavljeno uvođenje mera Ministarskog saveta Energetske zajednice protiv Srbije, a važno je i zbog otklanjanja prepreka za otvaranje Poglavlja 15 u pregovorima sa EU.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...