Potpisan sporazum sa Evropskom unijom obezbeđuje priliv značajne sume bespovratne pomoći

Srbiji kroz IPA 2020 EU donirala još 86 miliona evra

SrbijaVesti

23.4.2021 15:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Srbiji kroz IPA 2020 EU donirala još 86 miliona evra Srbiji kroz IPA 2020 EU donirala još 86 miliona evra
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je potpisivanju Finansijskog sporazuma za drugi deo Akcionog IPA programa za 2020. godinu. Sporazum su potpisali ministarka za evropske... Srbiji kroz IPA 2020 EU donirala još 86 miliona evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je potpisivanju Finansijskog sporazuma za drugi deo Akcionog IPA programa za 2020. godinu. Sporazum su potpisali ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici (Sem Fabrizi).

Inače, sporazum za prvi deo paketa IPA 2020 potpisan je u maju prošle godine i tada je u grantu bilo 70,2 miliona evra. Drugi deo Finanijskog sporazuma podrazumeva 86 miliona evra bespovratne pomoći, kojim se zaokružuje ukupan iznos od 156,26 miliona evra za 2020. godinu pomoći kroz mehanizam IPA.

Kako je nakon potpisivanja Finansijskog sporazuma izjavila ministarka Joksimović, „od tih 86 miliona evra je čak 45,5 miliona evra namenjeno sektoru zaštite životne sredine i ostvarivanju ciljeva „Zelenog dogovora“, odnosno, izgradnji sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Čačku, Loznici i Sokobanji. Devet miliona evra namenjeno je sektoru energetike, sa fokusom na energetsku efikasnost. Ta sredstva će biti usmerena na ulaganje u obnovu i modernizaciju javnih objekata u Beogradu i drugim lokalnim samoupravama, pre svega radi smanjenja emisije štetnih gasova.

Od novodogovorenog iznosa, na podršku za unapređenje konkurentnosti ići će 17 miliona evra, a taj deo se tiče lokalnog ekonomskog razvoja i uključuje podršku nerazvijenim i manje razvijenim opštinama u Srbiji. Oko 1,5 miliona evra namenjeno je za poboljšanje pristupačnosti javnih objekata za ljude sa invaliditetom i slabom pokretljivošću.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Evropskoj uniji na 86 miliona evra bespovratne pomoći.

„Beskrajno hvala, kako ljudima u Evropskoj komisiji, tako i građanima EU. Reč je o sredstvima koja se namenski troše, za programe i projekte strukturalnog tipa, od razvoja i napretka našeg obrazovanja, preduzetništva, inovacionoih mogućnosti, preko napretka u oblasti vladavine prava do energetike i zelene agende, odnosno zaštite životne sredine“, rekao je, nakon potpisivanja, Vučić.

Predsednik Vučić je naglasio da „nije zadovoljan“ naporima koje je Srbija ulagala u oblasti vladavine prava, ali da se „u poslednjih 25 dana stvari menjaju“, dodajući da će Srbija „u budućnosti morati mnogo toga da promeni“.

„Moraćemo brže da krenemo u reforme akcizne politike i u sektoru energetike, kada to završimo bićemo pripremljeni za otvaranje odredjenih klastera, u pristupnim pregovorima sa EU“, naglasio je predsednik Srbije.

On je podsetio da je EU najveći donator i najveći investitor u Srbiji, i da je 65,8 odsto trgovinske razmene Srbije sa Unijom.

Ambasador Fabrici je, nakon potpisivanja sporazuma, podsetio da su u fokusu pomoći od 86 miliona evra zaštita životne sredine i preduzetništvo, konkretno mala i srednja preduzeća. On je ukazao na činjenicu da je reč o konkretnim projektima i dodao da se pristupanje Uniji „dešava svakog dana kroz reformsku politiku“.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Olivér Várhelyi) naveo je, u snimljenoj poruci, da donacija od 86 miliona evra predstavlja „jasno izražavanje posvećenosti“ Unije Srbiji.

„EU stoji uz Srbiju od samog početka pandemije korona virusa. Kada je izbila pandemija, naš fokus je bio na trenutnim potrebama, na pomoći jačanju zdravstenog sistema. Dostavili smo Srbiji milione maski, respiratore, obezbedili smo 140 trijažnih kontejnera, podržavamo zdravstveni sektor Srbije već 20 godina“, rekao je Varhelji.

On je kazao da je EU „zahvalna Srbiji“ što je podelila vakcine regionu, nakon što je obezbedila dovoljnu količinu za svoje građane.

„Sada mi pokazujemo da nam je stalo do Srbije i do celog Zapadnog Balkana. Želimo da vidimo da Srbija brže napreduje na evropskom putu. Znam da srpska vlada radi veoma naporno da bi to ostvarila. Spremni smo da pomognemo Srbiji da brže napreduje ka EU. Vaša i budućnost celog regiona je Evropska unija“, naveo je Varhelji.

  • Iva

    24.4.2021 #1 Author

    Odlična vest. Treba edukovati male privrednike da iskoriste sredstva i unaprede posao

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...