Italijanska bankarska grupa UniCredit o ekonomskim izgledima za zapadni alkan, centralnu i istočnu evropu

Srbiji se predviđa rast od sedam odsto

BankeNovacSrbijaVesti

2.7.2021 11:38 Autor: Miljan Paunović 0

Srbiji se predviđa rast od sedam odsto Srbiji se predviđa rast od sedam odsto
Italijanska bankarska grupa UniCredit povećala je prognozu rasta Srbije na sedam procenata za 2021. godinu sa ranije predviđanih 4,2 odsto, u svom novom izveštaju... Srbiji se predviđa rast od sedam odsto

Italijanska bankarska grupa UniCredit povećala je prognozu rasta Srbije na sedam procenata za 2021. godinu sa ranije predviđanih 4,2 odsto, u svom novom izveštaju o ekonomskim izgledima za Centralnu i Istočnu Evropu i Zapadni Balkan.

Za 2022. godinu, UniCredit procenjuje da će rast Srbije iznositi 4,5 procenata. U izveštaju se navodi da će neki od pokretača rasta naše zemlje biti potrošnja i investicije.

Jačanje potrošnje će, prema UniCreditu, biti podržano povećanjem plata i penzija; dosadašnjim ograničenim rastom nezaposlenosti, novim merama podrške za zaposlene, i porastom potražnje domaćinstava, koja je bila prigušena tokom pandemije, preneo je Tanjug.

Jačanje potrošnje će, prema UniCreditu, biti podržano povećanjem plata i penzija, dosadašnjim ograničenim rastom nezaposlenosti, novim merama podrške za zaposlene, i porastom potražnje domaćinstava, koja je bila prigušena tokom pandemije, jer će domaćinstva verovatno manje štedeti.

Dodaje se da Vlada Srbija planira da poveća plate u javnom sektoru za 6,5 odsto, penzije za 5,9 procenata i minimalnu zaradu za 6,6 odsto, što će ojačati prihode domaćinstava.

U dokumentu se procenjuje da bi veći stvarni prinosi, u odnosu na većinu zemalja u regionu, kao i stabilnost srpske valute, mogli da podrže investiranje u državne obveznice Republike Srbije.

Investicije će, ističe italijanska banka, biti glavni pokretač rasta.

U tom konktestu se napominje da, prema budžetu za 2021. godinu, Vlada Srbije planira da uloži 430 milijardi dinara, ili 7,5 posto BDP, uglavnom u infrastrukturne projekte, što je porast od 45 procenata u odnosu na 2020. godinu. Dodaje se da bi to moglo da doprinese porastu BDP za preko dva poena.

Privatne investicije će takođe doprineti rastu, vođene oporavkom izvoza i jačanjem poverenja u drugom delu godine, niskim kamatnim stopama i kroz dve nove garantne šeme, ocenjuje UniCredit.

U izveštaju se navodi da će i neto izvoz dati pozitivan doprinos rastu BDP.

Takođe se konstatuje da je u junu odobren novi dvogodišnji savetodavni aranžman MMF.

Kada je reč o privrednom rastu u 2022. godini, UniCredit očekuje da će on iznositi 4,5 odsto i da će biti podržan domaćom potražnjom i daljim oporavkom glavnih srpskih trgovinskih partnera.

Ova banka, takođe, procenjuje da će bi budžetski deficit iduće godine mogao da se smanji na 3,0 posto BDP, što bi rezultiralo i padom udela državnog duga u BDP, koji je već blago opao.

Ekonomije Centralne i Istočne Evrope zabeležiće ove godine rast od oko pet odsto, a u 2022. godini od 4,5 posto, nakon prošlogodišnjeg pada od 4,1 procenat, a sličan tempo rasta se očekuje i na Zapadnom Balkanu, vođen uglavnom Srbijom, najvećom ekonomijom u regionu, navodi se u izveštaju.

Ekonomiije Mađarske, Poljske, Rumunije i Srbije vraćaju se na predpandemijski nivo rasta već 2021. godine, dok će ostale zemlje dostići prethodni nivo tek u 2022, zaključuje UniCredit banka.

Tagovi
NOVAC SRBIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...