poslovi sklopljeni na međunarodnim sajmovima

Srpske kompanije potpisale inougovore u vrednosti od 128 miliona evra

BiznisBolji posaoFirme u fokusuSvetU fokusuVesti

28.10.2021 18:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srpske kompanije potpisale inougovore u vrednosti od 128 miliona evra Srpske kompanije potpisale inougovore u vrednosti od 128 miliona evra
Kompanije iz Srbije koje su u organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije učestvovalne na međunarodnim sajmovima širom sveta potpisale su sa inopartnerima... Srpske kompanije potpisale inougovore u vrednosti od 128 miliona evra

Kompanije iz Srbije koje su u organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije učestvovalne na međunarodnim sajmovima širom sveta potpisale su sa inopartnerima od 2018. godine do kraja ovog meseca oko 200 poslovnih ugovora čija je vrednost više od 128 miliona evra, objavila je Privredna komora Srbije.

Ugovori koji su potpisivani u isključivo se odnose na one koji su potpisani na sajmovima na osnovu kontakta sa međunarodnih izložbi.

Takođe, iz PKS kažu da je u protekle četiri godine 700 domaćih firmi iz različitih sektora ostvarilo oko 22.000 kontakata sa kupcima i potencijalnim biznis saradnicima na više od 75 internacionalnih nastupa.

„Ovakav vid podrške i saradnje PKS i RAS-a direktno doprinosi internacionalizaciji poslovanja srpskih kompanija. Međunarodni sajmovi u inostranstvu su nezaobilazni instrument razvoja domaćih kompanija i konkretan okvir za promotivne, stručne i komercijalne susrete kompanija iz Srbije sa potencijalnim partnerima“, kaže rukovodilac Centra za organizaciju sajmova, manifestacija i događaja PKS-a Jovanka Chalina.

Najavljeno je da privrednike do kraja ove godine očekuje još nekoliko velikih sajmova u Kini, Nemačkoj, Holandiji i Albaniji.

PKS u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, pokrivajući najveći deo troškova, omogućava privrednicima da kroz prisustvo na nacionalnim štandovima Srbije predstave svoje proizvode na najvećim i najznačajnijim sajmovima u svetu i regionu.

Privredna komora Srbije

RESAVSKA 13, 11050 Beograd (Vračar), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
20.277.461,68 (2020)
Broj zaposlenih:
(2020)

Rukovodilac internacionalne prodaje u kompaniji „Budimka“ Jelena Kalinić kaže da njenu firmu do kraja godine očekuje nastup na dva sajma, u Šangaju i Amsterdamu.

„Sajmovi su najbolji način da se prezentuje proizvodni asortiman i da se upoznaju potencijalni kupci, što nam je i iskustvo pokazalo. Zahvaljujući kontaktima sa sajmova, otvaramo nova tržišta poput Poljske, Nemačke, Holandije, Izraela, Kipra…“, navodi Kalinić.

Kada je u pitanju pandemija iz PKS poručuju da je zbog virisa Covid-19 desetkovana međunarodna sajamska industrija te da su ugroženi milioni radnih mesta povezanih sa organizacijom izložbi.

Svetska izložbena ekonomija prošle godine je bila manja za 68 procenata u odnosu na 2019. goidnu, navodi Globalna asocijacija izložbene industrije (UFI) u svom izveštaju o uticaju pandemije na sajamske aktivnosti, dok je planirana vrednost ukupnog izlaganja u prošloj godini bila 224 milijardi dolara te, pošto taj cilj nije ostvaren, nije sklopljeno 370 milijardi dolara vrednih poslovnih ugovora između učesnika izložbi.

Iz PKS podsećaju da je Međunarodni sajam zaštitne opreme „A+A“, koji se održava u Dizeldorfu u Nemačkoj počeo je juče i traje do 29. oktobra.

Najajavljuju da će se Međunarodni opšti sajam „China International Import Export“, održati u Šangaju u Kini od 5. do 10. novembra.

Takođe, Tirana International Fair 2021 održaće se u Albaniji od 1. do 4. decembra, a Međunarodni sajam robnih marki „PLMA“, zakazan je za 14. i 15. decembar u Amsterdamu u Holandiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...