Bosna i Hercegovina na listi najpoznatije internet prodavnice na svetu

Šta dolazak Amazona donosi kupcima i prodavcima?

Hi-techLifestylePoslovanjePreduzetnikRegionVesti

6.7.2021 11:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Šta dolazak Amazona donosi kupcima i prodavcima? Šta dolazak Amazona donosi kupcima i prodavcima?
Svetski gigant u oblasti elektronske trgovine Amazon revidirao je sredinom juna svoju listu dozvoljenih zemalja za registraciju prodavaca i među povlašćene uvrstio Bosnu i... Šta dolazak Amazona donosi kupcima i prodavcima?

Svetski gigant u oblasti elektronske trgovine Amazon revidirao je sredinom juna svoju listu dozvoljenih zemalja za registraciju prodavaca i među povlašćene uvrstio Bosnu i Hercegovinu. Građanima susedne države omogućena je prodaja i kupovina preko jedne od najvećih internet prodavnica na svetu.

Prethodno partnerstvo Amazona sa regionalnim igračima vezano je za saradnju koju je američka kompanija uspostavila sa Hrvatskom poštom. Kompanija je tada obradovala građane Hrvatske informacijom da mogu naručivati robu iz evropskih centara, koja će zahvaljujući dogovoru sa poštom stizati brzo, sigurno i po povoljnijim cenama.

Foto: Tanjug/AP

Kupci iz Hrvatske su sve do prošle godine imali priliku da naruče proizvode iz Amazona koji su stizali do njihovih domova iz skladišta u Nemačkoj. Otvaranjem logističkog centra u Velikoj Gorici stvorena je veza između velikih skladišta Amazona u Nemačkoj i Hrvatske pošte koja dostavlja traženu robu.

Šta dolazak Amazona donosi građanima BiH?

Srpske vlasti ne kriju ambiciju da sklope takvu vrstu sporazuma sa nekim od najvećih internet prodavnica na svetu poput Amazona ili Alibabe, ali se konačan dogovor još uvek ne nazire. Istraživali smo šta dolazak Amazona u Bosnu i Hercegovinu donosi tamošnjim kupcima i hoće li srpski građani imati koristi.

„Bosna i Hercegovina dolaskom Amazona nije preterano napredovala što se tiče oblasti elektronske trgovine. Još uvek ne postoje udruženja na nivou Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. Nema zakona koji bi regulisali ovu oblast, kao što je to slučaj sa Zakonom o elektronskoj trgovini u Srbiji. Sama svest o elektronskoj trgovini u Bosni i Hercegovini na nešto je nižem nivou nego što je to slučaj u regionu. Tek je pandemija pokrenula razmišljanja o prednostima ovakvog načina poslovanja“, objašnjava za Biznis.rs suosnivač eCommerce Asocijacije Srbije Marko Ilić.

Naš sagovornik kaže da će elektronska trgovina dobiti na značaju sa aktivnostima lokalnih trgovaca koji sve više posluju elektronski.

„Dolazak Amazona povećaće broj porudžbina, jer će prilikom pretrage na ovoj platformi kupci pokušavati da pronađu lokalne prodavce. Blizina Amazona neće smanjiti troškove kupovine, naprotiv. Samo će povećati svest građana da počnu sa kupovinom na Google-u. To će se najviše ogledati u aktivnostima lokalnih trgovaca koji prelaze na online trgovinu“, objašnjava Ilić.

Plaćanje isključivo elektronski

Blizina Amazona, prema rečima našeg sagovornika, neće smanjiti troškove kupovine, naprotiv. Jedna od osnovnih implikacija dolaska najpoznatije internet prodavnice na svetu jeste veća motivacija građana da počnu sa tzv. Google kupovinom.

„Amazon posluje već 25 godina, a registracija je vrlo jednostavna. Na Balkanu se prilikom elektronske kupovine plaćanje još uvek izvršava pouzećem. Kod Amazona to nije moguće, pa će korisnici platforme morati da koriste platnu karticu. Jedino na ovim prostorima postoji hibridni način plaćanja kešom prilikom isporuke robe naručene preko internet prodavnice“, navodi Ilić.

Foto: Pixabay.com

Svako ko želi da trguju na Amazonu najpre mora da napravi nalog, a prodavci se registruju na Amazon Seller Central. U ponudi su dve vrste profila: lični ili profesionalni. Ukoliko korisnik odabere opciju „Professional“, može dobiti određene pogodnosti. kao što je podrška stručnog tima ili reklamiranje.

Korisnici koji prodaju proizvode preko ličnog naloga moraju biti spremni da plate Amazonu proviziju, koja je u slučaju odabira profesionalnog profila veća. Svakome ko želi da se ozbiljno bavi trgovinom preko ove platforme stručnjaci savetuju otvaranje profesionalnog naloga.

Na pitanje da li je Srbija nešto izgubila zbog odluke Amazona da je zaobiđe i dođe u Bosnu i Hercegovinu, Ilić kaže da dramatičnih gubitaka i promena nema.

„Srbija je što se samog razvoja i postojanja elektronske trgovine nekoliko godina ispred Bosne i Hercegovine. Kupcima iz Srbije dostupni su proizvodi koji se prodaju na ovoj platformi. Postoji dosta razvijenih lokalnih portala, tako da ne vidim da smo nešto izgubili“, zaključuje Ilić.

  • Anna

    6.7.2021 #1 Author

    I te kako smo izgubili samo što veliki „stručnjaci“ to ne mogu da shvate koliko bi malih biznisa procvetalo u ovoj napaćenoj Srbiji. Odgovor gospodina Ilića veoma podseća na onu basnu o lisici i grožđu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...