Od 1. marta nova obeležja za većinu tehničkih uređaja

Šta donose nove oznake energetske efikasnosti?

EkologijaHi-techLifestyleSrbijaU fokusuVesti

24.2.2021 13:28 Autor: Marija Jovanović 1

Šta donose nove oznake energetske efikasnosti? Šta donose nove oznake energetske efikasnosti?
Evropska unija od 1. marta uvodi nove energetske oznake za tehničke uređaje koje će obuhvatiti većinu aparata za domaćinstvo, a pomoći kojih će kupci... Šta donose nove oznake energetske efikasnosti?

Evropska unija od 1. marta uvodi nove energetske oznake za tehničke uređaje koje će obuhvatiti većinu aparata za domaćinstvo, a pomoći kojih će kupci moći da odaberu najbolje klase proizvoda u pogledu energetske efikasnosti.  

„Nove oznake važiće u EU od 1. marta i to za mašine za pranje veša, mašine za pranje posuđa, televizore, frižidere i frižidere sa funkcijom direktne prodaje. Novo označavanje sijalica stupa na snagu 1. septembra, dok će za ostale uređaje koji su označeni još uvek važiti stare oznake, dok se ne propišu novi delegirani akti EU“, kažu za portal Biznis.rs u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Nadležno ministarstvo do sada je usvojilo 11 pravilnika o označavanju proizvoda, s tim da je u međuvremenu ukinuto, kako u EU tako i u Srbiji, označavanje usisivača.

Foto: Pixabay.com

„Ubrzano radimo na donošenju šest novih propisa, koji su u EU usvojeni, a tiču se novog označavanja uređaja, da bismo ostali usklađeni sa zahtevima EU i u pogledu oznaka, i u pogledu zahteva koje treba da ispune prodavci i isporučioci. Očekujemo donošenje ovih novih propisa o označavanju u najskorijem roku, dok će za ostale proizvode važiti staro označavanje sve dok važi i u EU“.

Nove informacije o godišnjoj potrošnji uređaja

Do sada su proizvodi koji utiču na potrošnju energije, u koje spadaju različiti tehnički uređaji, karakterisani klasama od A do G, uz dopunske klase A+, A++ i A+++, pri čemu su najbolje klase u pogledu energetske efikasnosti bile klase A i više : A+, A++, A+++.

Ostale klase – B, C, D, E, F i G su po energetskim karakteristikama bile sve nepovoljnije, odnosno sa sve većom i većom potrošnjom kako se ide ka nižim klasama.

„Sa uvedenim novim označavanjem ukinute su klase više od A, izvršena je reklasifikacija oznaka, a s obzirom na ograničavanje plasmana neefikasnih proizvoda na tržište EU na nekim oznakama neće biti ni najnižih klasa energetske efikasnosti, na primer klasa E, F, G jer više na tržištu EU takvih proizvoda nema“, napominju u resornom ministarstvu i dodaju da suština i smisao samog označavanja nije bitno izmenjen.

Oznaka treba kupca na jednostavan način kroz vizuelne simbole da informiše o energetskim karakteristikama uređaja, tako da su na oznaci ostala karakteristična slova i boje kao što su bile na starim oznakama.

„Oznake ukazuju pre svega na godišnju potrošnju uređaja, zatim na nivo buke, potrošnju vode ako je primereno za uređaj i neke osnovne karakteristike. Oznaka nije zamena za listu sa podacima i ne daje sve podatke o proizvodu, ali treba da utiče na kupca da uzima u obzir, prilikom kupovine, i potrošnju energije i drugih resursa“.

  • Lolek

    5.5.2022 #1 Author

    Ustede su ogromne ali sve to kosta

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...