Novi Zakon o zdravstvenom osiguranju donosi niz olakšica, ipak ima i nejasnoća

Šta se dešava sa trudnicama ukoliko se firma ugasi?

IzdvajamoLifestylePoreziPreduzetnikSrbijaVestiZdravlje

22.2.2021 14:43 Autor: Marija Jovanović 3

Šta se dešava sa trudnicama ukoliko se firma ugasi? Šta se dešava sa trudnicama ukoliko se firma ugasi?
Novi Zakon o zdravstvenom osiguranju koji će stupiti na snagu u junu ove godine doneće nekoliko izmena koje će trudnicama omogućiti da na lakši... Šta se dešava sa trudnicama ukoliko se firma ugasi?

Novi Zakon o zdravstvenom osiguranju koji će stupiti na snagu u junu ove godine doneće nekoliko izmena koje će trudnicama omogućiti da na lakši i brži način dođu do isplata na bolovanju.  

„Ono što je pre svega dobro za trudnice jeste što na njih više neće uticati da li je poslodavac uplatio preostale poreze i doprinose. Trudnicama će se isplatiti plata, a od poslodavca će se potraživati neisplaćen novac na konto poreza i doprinosa“, kaže za Biznis.rs Jasmina Mihnjak, urednica portala Bebac.

Ona se nada da će ovaj nacrt zakona biti usvojen. Javna rasprava je još uvek u toku, a kako kaže naša sagovornica oni su već uputili nekoliko predloga i upita oko pojedinih nejasnoća koje bi trebalo jasnije definisati.

Foto: Pixabay.com

„Druga važna izmena tiče se same procedure otvaranja bolovanja. Novim zakonom predviđeno je da će ubuduće ginekolog elektronskim putem podnositi doznake, čime se olakšava i procedura jer samim tim trudnice neće morati da dostavljaju poslodavcu doznake. Međutim, ostaje nejasno da li onda poslodavac to dostavlja Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, ili RFZO odmah, istog trenutka, ima uvid u to“, objašnjava Mihnjak.

Prema njenim rečima, ova izmena jako je važna jer ukoliko se očekuje od poslodavca da doznake i sva ostala neophodna dokumenta on dostavlja RFZO, onda će opet doći do kašnjenja sa isplatama jer će se napraviti raskorak u vremenu.

„Na taj način poslodavac može da čeka i po dve nedelje da to uradi i opet ćemo doći do toga da se kasni sa isplatama“, objašnjava Mihnjak i dodaje da se iskreno nada da se to neće desiti i da će ove izmene biti unete kako bi se konačno rešio problem zakasnelih naknada zarada na trudničkom bolovanju jer praksa do sada pokazala da trudnice i po više meseci ne dobijaju plate.

„Treća važna stvar je obračun naknada zarada, koje više neće raditi poslodavac već RFZO, što će opet skratiti samu proceduru. Primera radi, ginekolog, koji lekarskim putem šalje poslodavcu informaciju o sprečenosti za rad, ukoliko istog trenutka tu informaciju dobije i RFZO, onda fond ima rok od 15 dana da novac uplati poslodavcu koji u roku od tri dana novac mora da isplati trudnici“, napominje Mihnjak.

Urgentno pitanje je i šta se dešava sa trudnicama koje se nađu na trudničkom bolovanju u slučaju kada firma ode u stečaj. Kako kaže naša sagovornica, u proteklom periodu tokom pandemije bilo je mnogo takvih primera.

„Imali smo takvu situaciju u jednoj firmi gde je bilo puno trudnica na bolovanju koje su u trenutku kada je firma prestala sa radom izgubile status zaposlenog i samim tim i i naknade zarada za trudničko bolovanje. Iako to pripada državi koja im plaća doprinose, one na to gube pravo ukoliko nisu zaposlene, odnosno automatski čim ostanu bez posla. Da su na primer ostale u toj firmi, RFZO bi refundirao troškove poslodavcu“, napominje ona i dodaje da se novim izmenama ovaj problem ne rešava, iako je to vrlo važno pitanje.

Tagovi
POREZI SRBIJA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...