Vodič kroz terminologiju inovacionog ekosistema

Šta su startapi i spinofi, a ko su biznis anđeli?

Vesti

3.11.2023 09:53 Autor: Milica Rilak 0

Šta su startapi i spinofi, a ko su biznis anđeli? Šta su startapi i spinofi, a ko su biznis anđeli?
U Službenom glasniku objavljen je novi Pravilnik o upisu u Registar subjekata nacionalnog inovacionog sistema, koji bi trebalo da zameni aktuelni Registar inovacione delatnosti.... Šta su startapi i spinofi, a ko su biznis anđeli?

U Službenom glasniku objavljen je novi Pravilnik o upisu u Registar subjekata nacionalnog inovacionog sistema, koji bi trebalo da zameni aktuelni Registar inovacione delatnosti.

Tim pravilnikom je precizirano da će sva lica koja su upisana u Registar inovacione delatnosti biti upisana u Registar subjekata nacionalnog inovacionog sistema u roku od 90 dana od dana uspostavljanja Registra u sistemu elektronske uprave. Međutim, ono što Pravilnik takođe sadrži su kriterijumi za upis pravnih i fizičkih lica, koji široj javnosti daju odgovor na pitanje šta su startapi, spinofi, naučni parkovi i slični „stanovnici“ našeg inovacionog ekostistema.

Na portalu Fonda za inovacionu delatnost trenutno mogu da se nađu podaci o broju registrovanih pravnih i fizičkih lica u okviru Registra inovacione delatnosti, pa tako vidimo da se u Registru fizičkih lica nalazi 210 inovatora.

Takođe, u Registar privrednih društava za infrastrukturnu podršku inovacionoj delatnosti upisano ukupno 18 naučno-tehnoloških parkova, poslovno-tehnoloških inkubatora, među kojima je i jedna organizacija za podsticaj inovacionih aktivnosti u prioritetnoj oblasti nauke i tehnologije, dok je još 146 pravnih lica upisano u Registar inovacionih organizacija, i to kao razvojno-proizvodni, istraživački ili inovacioni centri.

Sa druge strane, u budući Registar subjekata nacionalnog inovacionog sistema, koji će takođe voditi Fond za inovacionu delatnost, upisivaće se i sledeći subjekti.

Startap

Startap (engl. start-up) je, kako stoji u Pravilniku, novoosnovano privredno društvo ili preduzetnik koji razvija inovativni proizvod ili uslugu i koji ima potencijal brzog i velikog rasta.

Neki od opštih uslova za upis startapa su da je registrovan kao privredno društvo koje nije nastalo statusnom promenom izdvajanja ili spajanja ili da je registrovan kao preduzetnik, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, da nije prošlo više od 10 godina od osnivanja u trenutku podnošenja zahteva i da protiv njega nije pokrenut stečajni ili likvidacioni postupak.

Foto: Freepik

Među posebne uslove spada i to da su troškovi istraživanja i razvoja činili najmanje 10 odsto ukupnih rashoda u prethodnoj godini u odnosu na godinu u kojoj je podnet zahtev za upis u Registar subjekata nacionalnog inovacionog sistema, da je nosilac nekog od prava intelektualne svojine ili drugog intelektualnog dobra ili da ima potvrdu Komisije da razvija inovativni proizvod ili uslugu i razvija skalabilan poslovni model.

Кomisija za procenu, inače, formira Fond za inovacionu delatnost.

Spinof

Spinof (engl. spin-off) je startap koji je osnovalo postojeće pravno lice (privredno društvo) sa ciljem razvoja i komercijalizacije inovacija.

Podnosilac zahteva može biti upisan u Registar kao spinof ako je registrovan kao privredno društvo u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i ispunjava uslove za upis startapa.

U budući registar moći će da se upiše i spinof naučnoistraživačke organizacije, koji se definiše kao startap osnovan sa ciljem razvoja i komercijalizacije inovacija proisteklih iz naučnoistraživačkog rada.

Uslovi za upis, između ostalog, podrazumevaju da sa naučnoistraživačkom organizacijom ima zaključen ugovor kojim se regulišu međusobna saradnja i prava na korišćenje intelektualne svojine, odnosno gde je primenjivo i vlasnička struktura.

Razvojno – proizvodni centar

Razvojno-proizvodni centar je inovativni subjekat koji stvara inovacije, primenjuje nove tehnologije, vrši plasman proizvoda, usluga i tehnologija, zasnovanih na sopstvenom inovatorskom radu i razvoju, piše u Pravilniku o upisu u Registar subjekata nacionalnog inovacionog sistema.

Osim toga da je registrovan kao privredno društvo, za upis se, između ostalog, traži i da obavlja proizvodnu delatnost kao rezultat sopstvene inovacione delatnosti, da ima usvojen petogodišnji razvojni program o obavljanju primenjenih i razvojnih istraživanja s ciljem stvaranja inovacija, kao i da ima u radnom odnosu na neodređeno vreme sa punim radnim vremenom najmanje dva lica sa stečenim visokim obrazovanjem na akademskim studijama u trajanju od najmanje četiri godine.

Istraživačko-razvojni centar, inovacioni centar i centar za transfer tehnologija

Istraživačko-razvojni centar je inovativni subjekat u kom se obavljaju primenjena i razvojna istraživanja, stvaraju inovacije i vrši plasiranje novih znanja i tehnologija, u sopstvenu proizvodnju i usluge ili u proizvodnju i usluge drugih privrednih subjekata.

Foto: Freepik

Inovacioni centar, sa druge strane, je inovativni subjekat u kom se na originalni i sistematski način primenjuju sopstveni i tuđi naučni rezultati i savremeni tehnološki procesi radi stvaranja inovacija, razvoja prototipa, novih proizvoda, procesa i usluga ili poboljšanja postojećih u određenoj oblasti i istovremeno vrši transfer znanja i tehnologija u proizvodnju i usluge drugih privrednih subjekata.

Centar za transfer tehnologija je inovativni subjekat osnovan radi obavljanja poslova transfera znanja i tehnologija iz naučno-istraživačkog sektora u privredu, precizira se Pravilnikom.

Inovativni subjekt – fizičko lice

Podnosilac zahteva za upis može biti fizičko lice koje se u Registar upisuje ako ima prebivalište ili boraviše u Srbiji, poseduje važeću ispravu o priznatom patentu, ispravu industrijskog dizajna, žiga, oznake geografskog porekla, autorskog prava iz oblasti računarskih programa i baza podataka, oplemenjivača biljnih sorti ili topografije integrisanih kola.

Subjekti inovacione infrastrukture

U Registar se mogu upisati i organizacije podrške startapima, koje su privredna društva čija je pretežna delatnost sprovođenje programa podrške startapima, kao i stavljanje na raspolaganje poslovnog prostora, stručnih, administrativnih, tehničkih i drugih usluga startapima, sa ciljem razvoja inovacione delatnosti.

Jedan od uslova za upisa je da ima pravo svojine ili pravo korišćenja poslovnog prostora od najmanje 150 kvadrata koji je opremljen tako da može da se stavi na raspolaganje startapima, kao i da pruža usluge obuka, treninga, finansijskog i poslovnog savetovanja i planiranja, kao i administrativne, promotivne i druge usluge, na osnovu Ugovora o pružanju usluga sa najmanje pet startapa.

U ovu grupu spadaju i naučno-tehnološki parkovi, kao privredna društva čiji je cilj, kako stoji u Pravilniku, „podsticanje ekonomskog razvoja kroz promociju i razvoj inovacione delatnosti putem stimulacije i upravljanja tokovima znanja i tehnologija između univerziteta, naučnoistraživačkih organizacija, privrednih subjekata i tržišta, kao i putem pružanja podrške kreiranju i rastu inovativnih privrednih subjekata i druge usluge sa ciljem podsticanja inovacione delatnosti“.

Naučno -tehnološki park, između ostalog, mora ispuniti uslov da svoje usluge pruža za najmanje 20 članica po osnovu ugovora, da ima raspoloživ prostor od najmanje 50 kvadrata po jednoj članici kao i da ima odgovarajuće zajedničke prostorije, opremu, laboratorije i druga sredstva za pružanje infrastrukturnih usluga članicama.

Foto: Pixabay.com

Кao drugi subjekti inovacione infrastrukture mogu da se registruju udruženja, privredna društva i preduzetnici koja imaju za cilj podršku realizaciji inovacione delatnosti i razvoju nacionalnog inovacionog sistema.

Biznis anđeli

Biznis ili poslovni anđeli mogu biti upisani u registar ukoliko su fizička lica koja poseduju odgovarajuće stručno znanje na osnovu kog mogu da razumeju rizik ulaganja, a u Pravilniku stoji i da ulaganje u startap treba da bude u skladu sa njegovim investicionim ciljevima.

Biznis anđeo za upis u Registar mora da ispuni i uslov da je u jedan ili više startapa sa sedištem u Republici Srbiji u poslednje tri godine uložio novčana sredstva u iznosu od najmanje 5.000 evra, ili ekvivalentnu vrednost u drugoj valuti.

Poslovni anđeli su u obavezi da Fondu u roku od 30 dana od izvršenog ulaganja dostave dokaz o ulaganju, a takođe su dužni da, od dana registracije, jednom u tri godine, u jedan ili više startapa ulože novčana sredstva u iznosu od najmanje 5.000 evra, ili ekvivalentnu vrednost u drugoj valuti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.