STARTAP TRŽIŠTE BEOGRADA I NOVOG SADA VREDI VIŠE OD POLA MILIJARDE DOLARA Srbija u top pet zamalja po broju blokčejn developera

Hi-techLifestyleSrbijaVesti

25.6.2020 14:15 Autor: Ljiljana Begović 0

STARTAP TRŽIŠTE BEOGRADA I NOVOG SADA VREDI VIŠE OD POLA MILIJARDE DOLARA Srbija u top pet zamalja po broju blokčejn developera STARTAP TRŽIŠTE BEOGRADA I NOVOG SADA VREDI VIŠE OD POLA MILIJARDE DOLARA Srbija u top pet zamalja po broju blokčejn developera
Američka organizacija Startap džinom (Startup Genome) procenjuje, u novom izdanju svog redovnog godišnjeg izveštaja, da startap tržište Beograda i Novog Sada vredi oko 502... STARTAP TRŽIŠTE BEOGRADA I NOVOG SADA VREDI VIŠE OD POLA MILIJARDE DOLARA Srbija u top pet zamalja po broju blokčejn developera

Američka organizacija Startap džinom (Startup Genome) procenjuje, u novom izdanju svog redovnog godišnjeg izveštaja, da startap tržište Beograda i Novog Sada vredi oko 502 miliona dolara i pozicionira Srbiju u top pet zemalja po broju blokčejn developera u svetu.

Uključivanje Srbije u to najrelevantnije godišnje istraživanje o startapima u svetu pokrenuli su Inicijativa Digitalna Srbija i Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, dok su u samom prikupljanju podataka učestvovali ključni igrači iz domaće startap zajednice.

U ovogodišnjem istraživanju Startap džinoma učestvovalo je gotovo 300 startap ekosistema širom sveta, što ga čini najopsežnijim do sada. Verovatno najvažniji podatak izložen u istraživanju odnosi se na procenu vrednosti analiziranih startap ekosistema.

Ove godine, računica američkih istraživača kaže da vrednost ekosistema Beograd-Novi Sad iznosi oko 502 miliona dolara.

Foto:Pexels.com

U izveštaju se i ove godine ukazuje na to da postoji značajan prostor za poboljšanje indeksa investicionih aktivnosti jer se Srbija, prema nivou investiranja u startape, i dalje vrednuje najnižom ocenom.

„Država je u poslednje četiri godine uložila blizu 100 miliona evra u izgradnju inovacione infrastrukture i mehanizama za podršku startap kompanijama. Izgradili smo četiri najsavremenija naučno-tehnološka parka u kojima nauka i privreda zajednički rade na razvoju vrhunskih inovacija za globalno tržište. Otvorili smo deset inovacionih startap centara u regionima Srbije, a do kraja godine biće ih još četiri“, rekao je Popović, prenosi Tanjug.

Autori izveštaja prepoznaju rast u domenu domaće industrije video-igara kroz dve velike akvizicije: novosadski studiji „3Lateral“ i „Eipix“ postali su u prethodnoj godini deo globalnih gejming lidera, kompanija „Epic Games“, odnosno „Playrix“.

Srbija je i dalje pozicionirana u top pet zemalja po broju blokčejn developera u svetu, te izveštaj drugu godinu zaredom izdvaja blokčejn i video-igre kao domaće podsektore sa najvećim potencijalom.

Foto: Pixabay.com

O rezultatima izveštaja i načinima kako dalje razvijati startap scenu, direktor Inicijative Digitalna Srbija Nebojša Ðurđević kaže da misija Inicijative Digitalna Srbija jeste da pomogne uspostavljanje domaćeg ekonomskog rasta koji će biti konkurentan i na globalnom planu.

Prema njegovim rečima, osim što je važno za krojenje slike Srbije u svetu, to istraživanje je važno i zato što nam omogućava da u isto vreme vidimo kako se naš ekosistem pozicionira u odnosu na druge startap ekosisteme u svetu i mapiramo jake strane koje možemo da koristimo kao poluge, kao i jazove koje treba da premostimo za dalji rast našeg ekosistema i napredak na polju tehnološkog preduzetništva,

Izveštaj se bavi i uticajima pandemije Covid-19 na startape, gde je jedan od glavnih nalaza da četiri od deset njih ne raspolože novčanim sredstvima za poslovanje duže od tri meseca.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...