Vlada Crne Gore pomaže onima koji su zbog stečaja ostali bez posla

Stiglo više od četiri hiljade zahteva za podršku bivšim radnicima

RegionVesti

11.3.2022 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Stiglo više od četiri hiljade zahteva za podršku bivšim radnicima Stiglo više od četiri hiljade zahteva za podršku bivšim radnicima
Više od četiri hiljade prijava stiglo je na adresu Ministarstva ekonomskog razvoja Crne Gore, za ostvarivanje finansijske podrške u skladu sa zakonom koji se... Stiglo više od četiri hiljade zahteva za podršku bivšim radnicima

Više od četiri hiljade prijava stiglo je na adresu Ministarstva ekonomskog razvoja Crne Gore, za ostvarivanje finansijske podrške u skladu sa zakonom koji se odnosi na bivše zaposlene iz sektora rudarske i metalske industrije.

„Tokom naredne nedelje očekuje se još prijava koje će pristići putem pošte“, navodi se u saopštenju.

U skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci za bivše zaposlene iz sektora rudarske i metalske industrije, za podršku se prijavilo najviše bivših radnika iz preduzeća Brskovo, Petoljetka, Kombinat aluminijuma Podgorica, Metalac, Monter, rudnika Berane, Brskovo i Šuplja stijena, ali i veliki broj bivših radnika iz preduzeća drugih privrednih delatnosti koje nisu obuhvaćene tim aktom.

„Zbog ogromnog broja prijava koji je premašio naša očekivanja, Komisija za razmatranje prijava i ispunjenosti uslova za dodelu finansijske podrške nastaviće intenzivan rad i uz osnažene kapacitete obradiće pristiglu dokumentaciju u najkraćem mogućem roku“, rekli su iz Ministarstva, prenosi RTCG.

Iz tog resora su napomenuli da su prve isplate po osnovu Zakona počele i da se dinamika plaćanja realizuje po unapred planiranoj metodologiji.

Foto: Pixabay.com

Zakon je pripremilo Ministarstvo, a na predlog Vlade je usvojen u Skupštini krajem prošle godine.

Predstavlja prvi zakon kojim je započeta borba za ispravljanje dugogodišnje nepravde koju su trpeli radnici Crne Gore.

„Ovim zakonom utvrđuje se ostvarivanje prava na finansijsku podršku osobama koje su bile zaposlene u preduzećima u sektoru rudarske i metalske industrije, a u čijoj je vlasničkoj strukturi bila država, i kojima je prestao radni odnos uvođenjem stečaja u tim društvima“, podsetili su iz Ministarstva.

Finansijska podrška ovoj grupi radnika dodeljuje se radi ostvarivanja socijalne pravde i pravičnog zadovoljenja finansijskih potreba bivših zaposlenih i članova njihove porodice i predstavlja prvi korak u ispravljanju dugogodišnje nepravde.

„Vlada ovim činom pokazuje razumevanje, solidarnost i istrajnost u borbi za dostojanstvo, prava i socijalnu jednakost svakog bivšeg, ali i sadašnjeg radnika“, zaključuje se u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...