Još uvek se ne zna kolika će biti cena

Sto hiljada tona đubriva stiže iz Rusije

AgrobiznisNovacSrbijaU fokusuVesti

30.11.2021 09:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Sto hiljada tona đubriva stiže iz Rusije Sto hiljada tona đubriva stiže iz Rusije
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da država neće izdvajati dodatni novac za veštačko đubrivo, već ćemo nešto praviti sami, a deo će doći... Sto hiljada tona đubriva stiže iz Rusije

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da država neće izdvajati dodatni novac za veštačko đubrivo, već ćemo nešto praviti sami, a deo će doći iz Rusije. On je dodao da se ne zna ni da li će biti niža cena đubriva, ali da će država pokušati da uradi sve što može, kao i da će iz Rusije u Srbiju doći 100.000 tona đubriva.

Inače, poljoprivrednici su prethodno najavili protest i upozorili nadležne na moguću „katastrofalnu situaciju u poljoprivredi, u narednim mesecima“, prenose Novosti.

Nedimović je rekao da će cena đubriva biti poznata krajem decembra ili početkom januara.

„Videćemo za nekoliko strana, jer ne može sve sa jedne da dođe. Imamo dobre prijatelje i među nesvrstanima. Između ostalih zemalja, nabavićemo i velike količine iz Rusije. Deo će biti proizveden u Azotari, to su nam obećali“, rekao je on.

Prema rečima Nedimovića, ne bi trebalo da bude problema sa prolećnom prihranom pšenice. Nama je sada najbitnije da bude veštačkog đubriva, jer ga nigde nema.

„Poljoprivrednici sa kojima sam razgovarao su zadovoljni i sada se samo čeka cena. Urea je trenutno oko 104, a KAN 76 dinara za kilogram. Velike fabrike proizvode sa 50 odsto kapaciteta, a mnoge države su zabranile izvoz azotnih đubriva, osim onim državama sa kojima su dobre. Među njima smo i mi“, naveo je Nedimović.

Veštačko đubrivo u Srbiji, za manje od godinu dana, poskupelo je više od 100 odsto. Za kilogram uree treba izdvojiti više od 105 dinara, a vlada i nestašica. Prošle godine, u ovo vreme, za kilogram je trebalo izdvojiti oko 40 dinara, pišu Novosti.

Drastičan rast cena veštačkog đubriva izazvan je najviše cenom gasa, a jedan broj fabrika je i zatvoren. Poljoprivrednicima u Srbiji to nije neka uteha, naročito, što postoji dobar deo zaliha, koje su napravljene po staroj ceni gasa. Nedimović je izjavio i da se Srbija spremila za rekordnu cenu đubriva. On je najavio da postoje alati kojima će reagovati i da to već rade. Trebalo bi u narednih mesec dana da bude dovoljno đubriva za prihranu pšenice.

  • TINA

    19.3.2022 #1 Author

    Za nasu zemlju najbolja investicija, korisnije nego ulagati u oruzje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...