Dobar promet na Produktnoj berzi podstaknut je tražnjom, ali i daljim rastom vrednosti robe

Cene primarnih poljoprivrednih proizvoda obaraju rekorde

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

15.10.2021 14:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene primarnih poljoprivrednih proizvoda obaraju rekorde Cene primarnih poljoprivrednih proizvoda obaraju rekorde
Rast cena mineralnih đubriva i novi cenovni maksimumi u tekućoj ekonomskoj godini su dešavanja koja su aktuelna na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda na... Cene primarnih poljoprivrednih proizvoda obaraju rekorde

Rast cena mineralnih đubriva i novi cenovni maksimumi u tekućoj ekonomskoj godini su dešavanja koja su aktuelna na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Na jedinoj robnoj berzi u zemlji, ukupan promet je iznosio 6.790 tona robe (+30,13 odsto u odnosu na prethodni sedmodnevni period), čija je finansijska vrednost iznosila 321.425.200,00 dinara, odnosno čak 72,68 procenata više na nedeljnom nivou.

Na tržištu soje, za razliku od prethodnog perioda gde je bilo malo operativne robe usled odlaganja prodavaca, što je uticalo na kontinuiran rast cene, protekle nedelje primetna je izraženija ponuda ove uljarice. Ranije, uglavnom, takva situacija je dovodila do negativnog cenovnog trenda i povlačenja kupaca.

Bez obzira na ovakvu okolnost, nije jenjavala tražnja od domaćih prerađivača i trgovaca, što je dovelo do rasta cene od 4,11 odsto. Ponderisana cena zaključenih ugovora je iznosila 79,80 din/kg bez PDV-a.

Zaključeni ugovori za primarne poljoprivredne proizvode na Produktnoj berzi u periodu 11.10.2021.-15.10.2021.

Očekuje se da će žetva kukuruza, koja je bila prekinuta usled loših vremenskih prilika, intenzivnije da se nastavi tokom narednih dana. Pojačana potražnja za ovom žitaricom je i dalje prisutna, dok ponuda većih količina izostaje. Ponderisana cena je iznosila 26,70 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 3,27 odsto na nedeljnom nivou. U saopštenju Produktne berze istaknuto je da je u ponuđenom kukuruzu povećan procenat defektnih zrna.

Pšenica je zabeležila novi cenovni maksimum. Prosečna cena trgovanja je iznosila 29,11 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 2,15 odsto. Osim na domaćem tržištu, ovakav cenovni trend je korelativan sa referentnim svetskim i regionalnim tržištima. Iako je u vreme setve hlebnog zrna dobra cena, ovogodišnja setva pšenice je mnogo skuplja od lanjske usled rasta cena repromaterijala i mineralnih đubriva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...