Prema podacima Kancelarije za statistiku rada

Stopa nezaposlenosti u SAD nepromenjena u septembru, broj zaposlenih iznad očekivanja

SvetVesti

4.10.2024 15:31 Autor: Vladimir Jokanović 2

Stopa nezaposlenosti u SAD nepromenjena u septembru, broj zaposlenih iznad očekivanja Stopa nezaposlenosti u SAD nepromenjena u septembru, broj zaposlenih iznad očekivanja
Ukupan broj zaposlenih u SAD u sektorima koji nisu poljoprivreda porastao je za 254.000 u septembru, dok se stopa nezaposlenosti malo promenila i iznosila... Stopa nezaposlenosti u SAD nepromenjena u septembru, broj zaposlenih iznad očekivanja

Ukupan broj zaposlenih u SAD u sektorima koji nisu poljoprivreda porastao je za 254.000 u septembru, dok se stopa nezaposlenosti malo promenila i iznosila je 4,1 procenat, izvestila je u petak američka Kancelarija za statistiku rada. Zapošljavanje je nastavilo da raste u uslugama hrane i pića, u zdravstvu, državnoj službi, socijalnoj pomoći i građevinarstvu.

Broj zaposlenih bio je viši od očekivanog, dok su se stopa nezaposlenosti (4,1 procenat) i broj nezaposlenih (6,8 miliona) malo promenili u septembru. Ovi podaci su viši u odnosu na prethodnu godinu, kada je stopa nezaposlenosti iznosila 3,8 procenata, a broj nezaposlenih 6,3 miliona.

Dan ranije, Kancelarija je objavila da je u nedelji koja je završena 28. septembra broj onih koji su se prvi put obratili za novčanu naknadu za nezaposlene bio 225.000, što je povećanje od 6.000 u odnosu na revidirani nivo iz prethodne nedelje.

Među glavnim grupama radnika, stopa nezaposlenosti kod odraslih muškaraca (3,7 procenata) smanjila se u septembru. Stope nezaposlenosti za odrasle žene (3,6 procenata), tinejdžere (14,3 procenata), bele (3,6 procenata), Afro-Amerikance (5,7 procenata), azijate (4,1 procenata) i Hispano-Amerikance (5,1 procenata) nisu se značajno menjale tokom meseca.

Broj ljudi koji rade skraćeno iz ekonomskih razloga ostao je na 4,6 miliona u septembru, što je povećanje u odnosu na 4,1 miliona pre godinu dana. Ovi pojedinci bi želeli da rade puno radno vreme, ali rade skraćeno jer su im sati smanjeni ili nisu mogli da nađu poslove s punim radnim vremenom.

  • meli77

    4.10.2024 #1 Author

    Interesatni podaci za SAD plus dele nezaposlenost po grupama npr.afroamerikanci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.