Francuzi se ne mire sa Makronovim planom

Stotine hiljada na ulicama zbog podizanja starosne granice za penziju

SvetVesti

8.2.2023 13:27 Autor: Vladimir Jokanović 8

Stotine hiljada na ulicama zbog podizanja starosne granice za penziju Stotine hiljada na ulicama zbog podizanja starosne granice za penziju
Trećeg dana štrajkova i masovnih uličnih demonstracija širom Francuske, u utorak se okupilo 757.000 ljudi, saopštila je vlada. Građani su se pobunili protiv nepopularnih... Stotine hiljada na ulicama zbog podizanja starosne granice za penziju

Trećeg dana štrajkova i masovnih uličnih demonstracija širom Francuske, u utorak se okupilo 757.000 ljudi, saopštila je vlada. Građani su se pobunili protiv nepopularnih penzionih reformi koje je najavio predsednik države Emanuel Makron (Emmanuel Macron).

Železnički i gradski saobraćaj bili su ozbiljno poremećeni, a petina letova sa aerodroma Orli u Parizu bila je otkazana. Neke škole su zatvorene, jer su se nastavnici priključili štrajku, a studenti su blokirali nekoliko univerzitetskih zgrada, zbog Makronove namere da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, prenosi Guardian.

Makronova vladajuća centristička grupacija u oslabljenoj poziciji u parlamentu, nakon što je izgubila apsolutnu većinu na opštim izborima u junu, suočava se sa napetim pregovorima sa desničarskom strankom Les Republicains, od koje očekuje podršku za izglasavanje zakona. Bez podrške desnice, vlada bi mogla da pribegne kontroverznim izvršnim ovlašćenjima i da usvoji zakon bez glasanja, ali premijerka Elizabet Born (Elisabeth Borne) želi da to izbegne.

Ankete pokazuju da većina Francuza i dalje ne odobrava Makronov plan da podigne starosnu granicu za odlazak u penziju i da poveća broj godina u kojima zaposleni moraju da plaćaju doprinose za punu penziju. Trenutna starosna granica za penzionisanje od 62 godine najniža je od svih velikih evropskih ekonomija.

U burnim scenama zasedanja parlamenta, ministri su se borili za pažnju, dok ih je levičarska opozicija, udarajući u poslaničke klupe, optuživala za izazivanje „haosa“ u zemlji. Ministri tvrde da vlada deluje kako bi spasila francuski penzioni sistem i da je alternativa Makronovom planu „bankrot“ sistema.

  • Dunja5

    8.2.2023 #1 Author

    Podrska da se izbore, previsoke su te granice, svako neka se bori u svojoj zemlji za ono za sta misli da nije dobro.

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.2.2023 #2 Author

    I treba da protestuju,jefino tako moze da se ponisti odluka…

    Odgovori

  • TATJANA

    9.2.2023 #3 Author

    Nece mu ovo Francuzi oprostiti, icice do kraja dok ne ostvare ono za šta strajkuju

    Odgovori

  • MAJA

    9.2.2023 #4 Author

    I treba na ulice ici

    Odgovori

  • antiBot

    9.2.2023 #5 Author

    samo se kod nas cuti i prihvata svaka odluka gospodara…

    Odgovori

  • LEKI

    11.2.2023 #6 Author

    I treba nece valjda do 90 godina da rade

    Odgovori

  • FRUIT04

    12.2.2023 #7 Author

    I treba pa ne mogu rafito do 70e godine. Bas se preteruje

    Odgovori

  • COKA

    18.2.2023 #8 Author

    Podrzavam, pa dokle ljudi da rade? Nece ni doziveti penziju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...