Očekuje se da će tokovi stranih portfolio investitora ostati nestabilni

Strani investitori povukli 1,76 milijardi funti sa indijskih tržišta za 17 dana

BiznisInvesticijeNovacSvetVesti

21.12.2021 17:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Strani investitori povukli 1,76 milijardi funti sa indijskih tržišta za 17 dana Strani investitori povukli 1,76 milijardi funti sa indijskih tržišta za 17 dana
Strani portfolio investitori povukli su 176,96 milijardi rupija (1,76 milijardi funti) sa indijskih tržišta tokom meseca zaključno sa petkom protekle nedelje. Povlačenje stranog novca... Strani investitori povukli 1,76 milijardi funti sa indijskih tržišta za 17 dana

Strani portfolio investitori povukli su 176,96 milijardi rupija (1,76 milijardi funti) sa indijskih tržišta tokom meseca zaključno sa petkom protekle nedelje.

Povlačenje stranog novca pripisuje se očekivanjima da će se federalne rezerve Sjedinjenih Američkih Država brže smanjiti, kao i omikron varijanti korona virusa, piše Easterneye.com.

Prema podacima trezora, investitori su između 1. i 17. decembra povukli 134,70 milijardi rupija (1,34 milijarde funti) iz akcija, 40,66 milijardi (410 miliona funti) iz segmenta duga i 1,60 milijardi dinara (16 miliona funti) iz hibridnih instrumenata.

U novembru, investitori su bili neto prodavci u iznosu od 25,21 milijardi rupija (250 miliona funti) na indijskim tržištima. Neizvesnosti se nastavljaju kako na globalnom, tako i na domaćem frontu, rekao je Himanšu Srivastava (Himanshu Srivastava), pomoćnik direktora (menadžer istraživanja) u Morningstar Indiji.

Visoko prenosiva varijanta omikrona uticala je na izglede za globalni rast, dodao je on.

„Takođe, ekonomski rast je bio relativno spor, a zarade u Indiji nisu mnogo porasle“, dodao je on.

Ako se situacija pogorša, to bi ih dodatno moglo podstaći da otkupe investicije sa tržišta u razvoju kao što je Indija za koja se smatra da su sklonija previranjima na globalnim tržištima.

„Pošto bankarstvo predstavlja najveći holding stranih portfolio investitora, ono snosi najveći teret prodaje“, rekao je V K Vijaiakumar (V K Vijayakumar), glavni investicioni strateg u Geojit Financial Services.

Na drugim tržištima u razvoju, Šrikant Čuhan (Shrikant Chouhan), direktor istraživanja kapitala (maloprodaja), Kotak Securities, istakao je da su Južna Koreja, Filipini, Tajvan, Tajland i Indonezija bili svedoci priliva stranog novca.

„Očekuje se da će tokovi stranih portfolio investitora ostati nestabilni s obzirom na ključne događaje kao što su predstojeći državni izbori (u Indiji) i monetarno pooštravanje od strane razvijenih zemalja“, dodao je on.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...